Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2017,
12.12

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

John Stevens Jonathan Quick legionarji Los Angeles Kings Anže Kopitar Anže Kopitar liga NHL

Ponedeljek, 4. 12. 2017, 12.12

6 let, 4 mesece

Kapetan Los Angeles Kings o dozdajšnjem poteku sezone

Anže Kopitar pozdravlja več svobode in napadalnejšo igro: V hokeju spet uživam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Anže Kopitar NHL | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

"Spremembe v klubu so prinesle svežino, ki se kaže tudi na ledu. Trenerji svoje delo opravljajo super. Pustijo nas, da igramo in da imamo malo več svobode v igri. Ta je bolj napadalna, zaradi česar je lažje zmagovati," o receptu za to, da je Los Angeles Kings po 28 tekmah rednega dela na prvem mestu svoje divizije, razmišlja kapetan kluba Anže Kopitar.

Hokejisti Los Angeles Kings po zadnji sezoni niso imeli prav veliko razlogov za zadovoljstvo. Še drugič v zadnjih treh tekmovalnih obdobjih so ostali brez končnice. Neuspeh je prinesel številne menjave, tako na trenerskem kot vodstvenem položaju kluba. Poslovil se je dolgoletni strateg Darryl Sutter, trenersko paličico je v roke vzel pomočnik John Stevens in vpeljal nekaj novost, ki so se za zdaj izkazale za zadetek v polno.

Energičen sistem jim je bolj pisan na kožo

Novi trener John Stevens je vpeljal spremembe, ki so ekipi bolj pisane na kožo, kot ji je bil lanski sistem. | Foto: Reuters Novi trener John Stevens je vpeljal spremembe, ki so ekipi bolj pisane na kožo, kot ji je bil lanski sistem. Foto: Reuters

Kralji so v sezono vstopili izjemno, z devetimi zmagami na 11 tekmah. V drugi polovici je sledil rezultatski padec, a v zadnjih tekmah so spet nerešljiva uganka za nasprotnike. Zasedajo drugo mesto zahodne konference, so vodilna ekipa pacifiške divizije, pozitivne spremembe v igri so očitne.

"Sprememba trenerja in posledično generalnega direktorja je prinesla svežino v igri, ki se kaže tudi na ledu. Igramo veliko bolj napadalno oziroma usmerjeno proti nasprotnemu golu, zato tudi dosežemo kakšen gol več na tekmo, zaradi česar je lažje zmagati. Mislim, da je letošnji sistem bolj energičen in naši ekipi ustreza precej bolj od tistega iz lanskega leta," je o tem, kaj je prineslo pozitiven zasuk, za svojo uradno spletno stran dejal kapetan Kalifornijcev Anže Kopitar.

Svoje je po Gorenjčevem mnenju dodalo tudi to, da je Stevens igralcem dal nekoliko bolj proste roke: "Trenerji so letos naredili oziroma opravljajo svoje delo super. Pustijo nas, da igramo in da imamo malo več svobode v igre."

Spet uživa v hokeju

Anže Kopitar NHL | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Več svežine in razigranosti je tudi v Kopitarjevi igri, ki ni več tako obrambno postavljena kot nekoč. Na 28 tekmah je statistiko obogatil že z 31 točkami (14 zadetkov in 17 podaj; v pretekli sezoni, ko mu je zajeten del časa nagajalo zapestje, jih je dosegel 52),  kar ga uvršča na deveto mesto najučinkovitejših igralcev lige.

Če bo tako nadaljeval, bo v svoji 12. sezoni uresničil željo točke na tekmo. "Lani sem vsekakor potreboval počitek. Svetovno prvenstvo, ki sem ga izpustil, sem res porabil za to, da sem se spočil. Imel sem zelo dobro pripravljalno poletje in nato tudi zelo dober začetek sezone. Ko je tako, je vsekakor lažje iti naprej. Prisotna je samozavest in v hokeju znova uživam."

Ujeli so se že od prvega dne

Z Iafallojem in Brownom se je odlično ujel že od prvega dne. | Foto: Getty Images Z Iafallojem in Brownom se je odlično ujel že od prvega dne. Foto: Getty Images

Kopitar se je v napadu odlično ujel s prebujenim nekdanjim kapetanom Dustinom Brownom in 23-letnim novincem na največji klubski hokejski sceni Alexom Iafallojem. Njihov napad je eden redkih, ki "drži" skupaj od začetka.

"Ujeli smo se zelo dobro že od prvega dne, ko nas je John postavil skupaj v napad. Upam, da bomo to lahko obdržali še naprej in da bo igra tekla, kot je do zdaj. Res je trener malo zamenjal druge napade, a to se zgodi. Vmes smo imeli tudi malo črne serije in takrat iščeš odgovore, rešitve, da bi zmagal, posledično pa se napadi spreminjajo," je osrednji napadalec zadovoljen s soigralcema, s katerima preživi največ časa na ledu.

Ko gre vlak enkrat v napačno smer, ga ni lahko preusmeriti v pravo …

Sredi novembra je za Kralje - že na začetku sezone so zaradi poškodbe izgubili lani najučinkovitejšega igralca Jeffa Carterja, pa Kyla Clifforda, šele pred kratkim se je v postavo vrnil Marian Gaborik - prišlo rezultatsko črno obdobje. Na osmih tekmah so izgubili kar sedemkrat. Kopitar se zaveda, da padci pridejo, a opozarja, da je pomembno, kako se na njih odzoveš.

"Izgubiti igralca kova, kot je Jeff, sploh pa za dlje časa, ni dobro. Vsekakor je s tem nastala velika praznina. Mislim, da smo jo vsi kljub temu dobro zapolnili in igrali kolikor toliko dobro. Vmes je prišel tisti padec. Ekipe v NHL so tako dobre, da to hitro izkoristijo. Ko se enkrat vlak začne premikati v napačno stran, ga je težko ustaviti in spraviti v pravo stran. Mi smo se kar hitro pobrali. Vedeli smo, da bomo morali bolje igrati, in to smo zdaj popravili. Mislim, da smo zdaj spet na pravi poti," razmišlja 30-letni Slovenec, zadovoljen, da je zdravje letos bolj naklonjeno vratarski vrsti.

Vratarja Jonathan Quick in Darcy Kuemper dobro opravljata svoje delo. | Foto: Getty Images Vratarja Jonathan Quick in Darcy Kuemper dobro opravljata svoje delo. Foto: Getty Images

Spomnimo, prvi vratar LA Kongs Jonathan Quick se je lani poškodoval na uvodni tekmi sezone in nato izpustil precejšen del leta. Številka dve med vratnicama je letos Darcy Kuemper (94,4-odstotna zanesljivost na osmih tekmah), ki se je izkazal za dostojno Quickovo menjavo. "Za Quickieja (Jonathan Quick, op. p.) vsi vemo, kakšnega kova je, lani pa je izpustil vso sezono. A tudi Darcy nam je na vsaki tekmi, na kateri je branil, dal možnost za zmago. In to je vse, kar pričakuješ od svojega vratarja," je zadovoljen Kopitar, najbolj presenečen nad odličnimi predstavami novinca v ligi Vegas Golden Knights – peto mesto v zahodni konferenci, drugo v pacifiški diviziji.

Iz tekme v tekmo

 "Pred nami je še zelo veliko hokeja." | Foto: Reuters "Pred nami je še zelo veliko hokeja." Foto: Reuters

Kljub pozitivni rezultatski krivulj naš hokejski as vidi še precej prostora za izboljšave, največ v igri z igralcem več.

"Tu odstotek ni najvišji, a gol dosežemo, ko ga najbolj potrebujemo. To je zelo pozitivno. Še naprej bomo trenirali in poskusili biti čim boljši," pravi in kljub odličnemu trenutnemu položaju noče prehitevati dogodkov: "Pred nami je še zelo veliko hokeja. Osredotočati se moramo na vsako tekmo posebej. Vemo, kje smo na lestvici, a pred nami je še veliko hokeja. Seveda se v končnico želiš uvrstiti čim prej, da ne šteje čisto vsaka tekma do konca, a šli bomo iz tekme v tekmo."

Naslednja jih čaka v noči na sredo, ko se bodo vrnili na domači teren. V Staples Center prihaja Minnesota.

Ne spreglejte