Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 1. 2020,
19.20

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

liga NHL Anže Kopitar Anže Kopitar Los Angeles Kings

Sreda, 1. 1. 2020, 19.20

4 leta, 3 mesece

navijači odločili: najboljši hokejist la kings zadnjega desetletja

Kopitar kralj navijaških src in lovilec živih hokejskih legend

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Anže Kopitar | Anže Kopitar je iz naivnega, a samozavestnega fanta postal zaščitni znak Los Angeles Kings. | Foto Reuters

Anže Kopitar je iz naivnega, a samozavestnega fanta postal zaščitni znak Los Angeles Kings.

Foto: Reuters

"Prva stvar, ki mi ob tem pade na pamet, je, da je v tej slačilnici kopica hokejistov ali pa je bila, ki bi si prav tako zaslužila naziv igralca desetletja," je najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar komentiral odločitev, da se je v zadnjem desetletju najbolj vtisnil v srca navijačev Los Angeles Kings. Ti so odločili, da je Slovenec najboljši hokejist med vsemi, ki so v zadnjem desetletju nosili dres Kraljev. Njihova odločitev ne čudi, 32-letni Slovenec je v 13 letih lige NHL postal eden najboljših oklepnikov na svetu. O tem govorijo tudi številke, prav ob zmagi na zadnji dan leta 2019 je v eni od kategorij prehitel še predsednika LA Kings Luca Robitailla ...

Anže Kopitar
Sportal Nenavadno bojeviti Kopitar s Kralji do sladke zmage

"Morda sem bil malo naiven, a precej samozavesten. Spomnim se, da takrat sploh nisem razmišljal o tem, da mi v ligi NHL ne bi uspelo. Vedel sem, da kakovost imam, moral pa sem to še dokazati. Zdelo se mi je, da bo, če bom pokazal, kar znam, dovolj, da jih bom prepričal," se je tik pred vrnitvijo onkraj Atlantika, kjer je vstopil že v 14. sezono lige NHL, avgusta svojih začetkov v najkakovostnejši hokejski ligi spominjal Anže Kopitar.

Od naivnega, a samozavestnega fanta do paradnega konja franšize

Hrušičan je od leta 2006, ko je z dvema zadetkoma debitiral v ligi NHL, zrasel v enega najboljših hokejistov na svetu. Postal je eden ključnih članov Los Angeles Kings, zaščitni znak kalifornijske franšize zadnjega debelega desetletja, pri katerem je vlekel voz do dveh Stanleyjevih pokalov (leta 2012 in 2014). Pripadla mu je tudi vloga kapetana Kraljev, v dresu katerih se na vrhu vseh večnih lestvic v prvi peterici druži z legendarnimi predhodniki, kot so Luc Robitaille, Dave Taylor, Marcel Dionne, Wayne Gretzky

Navijači so Kopitarja izbrali za najboljšega igralca zadnjega desetletja. | Foto: Reuters Navijači so Kopitarja izbrali za najboljšega igralca zadnjega desetletja. Foto: Reuters

Kopitar: Lahko bi bil tudi kdo drug

Ne čudi, da so ga navijači med decembrskim glasovanjem izbrali za najboljšega igralca LA Kings zadnjega desetletja. Kopitar je od 1. januarja 2010 do danes zbral največ točk (680), zadetkov (232) in asistenc (448) med Kralji, prav tako ima najboljše razmerje +/- (+113). Dvakrat je prejel nagrado za najboljšega defenzivnega napadalca lige Selke Trophy (2016, 2018) in bil med finalisti za MVP sezone 2017/18.

"Prva stvar, ki mi ob tem pade na pamet, je, da je v tej slačilnici kopica hokejistov ali pa je bila, ki bi si zaslužila naziv igralca desetletja. Imel sem nekaj sreče, da me imajo navijači morda malce malo bolj radi kot koga drugega, zato tak izbor. A v zadnjih desetih letih bi lahko izbirali med mnogimi, na primer Quickie (Jonathan Quick, op. a.), Drew (Doughty), Brownie (Dustin Brown, op. a.)," je 32-letnik po zadnji tekmi leta, na kateri so s 5:3 premagali Philadelphio, komentiral izbor navijačev.

Jevgenij Malkin
Sportal Novo priznanje za Kopitarja

Prehitel predsednika, na večni lestvici mu pripadajo četrta mesta

Wayne Gretzky in Luc Robitaile, živi hokejski legendi, ki jima slovenski hokejski as dela družbo na vsakem koraku večnih lestvic kalifornijske franšize. | Foto: Getty Images Wayne Gretzky in Luc Robitaile, živi hokejski legendi, ki jima slovenski hokejski as dela družbo na vsakem koraku večnih lestvic kalifornijske franšize. Foto: Getty Images Kopitar je k zmagi prispeval dve asistenci in s 598. podajo na 1.045. tekmi rednega dela lige NHL na večni lestvici najboljših asistentov LA Kings na četrtem mestu prehitel trenutnega predsednika kalifornijskega kolektiva Luca Robitailla. V tem elementu so pred Slovencem le še Dionne, Gretzky in Taylor.

Centralni napadalec, ki ga pogodba s klubom veže do konca sezone 2023/24, je na četrtem mestu franšize tudi v drugih prvinah – po odigranih tekmah (1.045), točkah (925) in zadetkih (327).

Podrobnejše številke Slovenca, ki ga bolj kot individualni izplen zanimajo ekipni dosežki, ki jih zadnje sezone ni (tudi letos jim ne gre, so pri dnu zahodne konference), si lahko ogledate v nadaljevanju.

 

 

 

 

Preberite še:

Dallas Stars Nashville predators winter classic
Sportal Dallas po preobratu v zadnji tretjini do zmage pred 85.000 gledalci #video
Ne spreglejte