Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
13.01

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Boston

Sreda, 1. 6. 2011, 13.01

5 let

Američan in Finec se odlično dopolnjujeta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vratarja Bostona se izvrstno dopolnjujeta, vlogo prvega čuvaja mreže pa je zaupana 37-letnemu Timu Thomasu, ki je v NHL debitiral pri 28 letih. Njegova menjava je Finec Tuukka Rask, ki šteje 24 let.

Tim Thomas je v zadnjih letih eden izmed boljših vratarjev v NHL, kjer je debitiral dokaj pozno, šele pri 28 letih. V študentski NCAA je štiri leta branil barve Vermonta in postavil kar nekaj rekordov. Leta 1994 je bil na naboru izbran pozno, kot 217. so ga izbrali prit Torontu. Po štiriletnem obdobju pri Vermontu je branil v ligi IHL in ECHL, nato pa odpotoval v finsko elitno ligo, kjer je s HIFK osvojil naslov prvaka, pri uspehu je bil eden izmed najbolj zaslužnih. Po koncu sezone je podpisal pogodbo z Edmonton Oilers, se preselil v podružnico Hamilton Bulldogs, a bil sredi sezone znova poslan na finsko k HIFK, s katerim se je znova dokopal do finala, v katerem je tokrat klonil.

Sledila je nova vrnitev v IHL, nato pa je naslednji dve sezoni igral v Evropi, najprej leto na Švedskem in nato še leto na Finskem. V sezoni 2002/03, pri 28 letih, pa je le prišel do prvega nastopa v NHL, za Boston je odigral štiri tekme, preostali čas pa je preživel v podružnici, kjer je igral za Providence Bruins, ki nastopajo v AHL. Sezono zatem je prebil v AHL, nato pa je prišla stavka in Američan se je odločil za Finsko. Oblekel je dres Jokerita in ga popeljal do finala, kjer je bil boljši Kärpät. Thomas je imel po koncu sezone najvišji odstotek obranjenih strelov, prejel pa je kar dve nagradi, za najboljšega igralca lige in za najboljšega igralca lige po izboru igralcev.

V sezoni 2005/06 je podpisal pogodbo z Jokeritom, ki pa mu je omogočala vrnitev v NHL. In to je 37-letni vratar izkoristil ter se vrnil v ZDA. Začel je v AHL, po težavah s poškodbami pa se je preselil h ''kosmatincem'' in zbral 38 nastopov. Leto zatem je bilo še uspešnejše, saj si je izboril mesto prvega vratarja in na koncu v statistiko vpisal 66 nastopov. Tudi v sezoni 2007/08 je bil predviden kot drugi vratar, klub je namreč pripeljal Mannyja Fernandeza, ki pa se je poškodoval, znova je priložnost izkoristil Thomas in z odličnimi predstavami prišel do nastopa na tekmi zvezd. Leto zatem je prišel že do svojega drugega nastopa na istem dogodku. Na začetku aprila je podpisal štiriletno pogodbo v višini 20 milijonov ameriških dolarjev. Dva meseca zatem je prijel nagrado za najboljšega vratarja sezone (t.i. Vezina Trophy).

Mlajši vratar pri Bostonu Tuukka Rask je bil na naboru zbral leta 2005 v prvem krogu s strani Toronta kot 21. Vendar za kanadsko ekipo nikoli ni zbral nastopa, saj je bil konec junija poslan v Boston v zameno za vratarja Andrewa Raycrofta. V NHL je prvič nastopil v sezoni 2007/08, pred tem pa je igral v finskem prvenstvu za Ilves. V krsti sezoni je zbral le štiri nastope za Boston, večji del sezone se je namreč kalil v podružnični ekipi. Tudi leto zatem je bil prvi vratar pri Providencu, v NHL pa je odigral le eno srečanje. V pretekli sezoni pa je le prejel večjo minutažo, v rednem delu je celo odigral več obračunov kot Thomas, še pred začetkom tekmovanja pa je podpisal novo dveletno pogodbo. V tekoči sezoni je v rednem delu dobil priložnost na 29 tekmah.

Ne spreglejte