Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
4. 7. 2016,
9.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

Natisni članek

Bastian Schweinsteiger Nemčija Italija Euro 2016 enajstmetrovke

Ponedeljek, 4. 7. 2016, 9.34

6 let, 7 mesecev

Schweinsteiger razložil trik, zakaj je izbral izvajanje enajstmetrovk pred italijanskimi navijači

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

Nemška nogometna reprezentanca se je po nogometni loteriji, kot pravijo enajstmetrovkam, uvrstila v polfinale evropskega prvenstva. Kapetan izbrane vrste Bastian Schweinsteiger se je z razlogom odločil, zakaj so z reprezentančnimi kolegi streljali na vrata, za katerimi so bili italijanski navijači.

Po rednem delu igre četrtfinala med Nemčijo in Italijo je bilo 1:1, enak rezultat je bil tudi po 30 minutah podaljšane igre, zato je sledilo izvajanje enajstmetrovk.

Kapetan nemške reprezentance Bastian Schweinsteiger je šokiral nemške privržence, pa tudi sodnike, ko se je odločil, da bo skupaj s soigralci enajstmetrovke streljal na gol, za katerim so stali italijanski navijači. Sodnik ga je celo dvakrat vprašal, ali je stoodstotno prepričan, a se nogometaš Manchester Uniteda ni dal motiti.

Za tovrstno potezo je imel razlog: "Spomnil sem se prejšnjih enajstmetrovk." Ob tem je mislil na polfinale lige prvakov leta 2012, ko je Bayern, za katerega je takrat igral, izločil Real Madrid.

Takrat je Bayern streljal enajstmetrovke prav na gol, za katerim so stali španski navijači, ob tem pa dodal: "Tisto leto smo v finalu igrali proti Chealseju in izgubili, potem ko smo enajstmetrovke izvajali pred svojimi navijači. Zato sem se odločil, da bomo tokrat stopili pred italijanske navijače, ki so bili razumljivo zadovoljni."

Švicarji so se letos ušteli ...

Nemci se bodo v polfinalu evropskega prvenstva pomerili z gostitelji Francozi. | Foto: Nemci se bodo v polfinalu evropskega prvenstva pomerili z gostitelji Francozi.

Iz psihološkega vidika bi lahko rekli, da je to prava poteza. Nogometaš, ki pred izvajanjem vidi grimase svojih čustvenih navijačev, lahko temu podleže, saj so pričakovanja z obeh strani ogromna, s tem se ustvari dodaten pritisk, ki pa je pri enajstmetrovkah že tako ali tako ogromen.

Nemci so na koncu slavili zmago in napredovanje v polfinale s 6:5, v boju za finale pa se bodo pomerili s Francozi, ki so v nedeljo gladko, s 5:2, odpravili Islandce.

Na letošnjem evropskem prvenstvu so Poljaki preskočili Švicarje, potem ko so tudi oni enajstmetrovke izvajali pred švicarskimi navijači.

Bodo v nadaljevanju Eura 2016 še kdaj enajstmetrovke? Takrat bo zanimivo videti, kako se bodo odločili kapetani reprezentanc in pred katerimi vrati jih bodo izvajali.

Ne spreglejte