Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2023,
14.55

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,86

Natisni članek

noad smrt Franc Pinter

Torek, 12. 12. 2023, 14.55

4 mesece, 2 tedna

Franc Pinter – Ančo (1953 - 2023)

Žalostna vest iz vrst slovenskega športa, odšla je legenda dobrega srca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,86
Franc Pinter | Umrl je vrhunski parastrelec in človek z veliko začetnico Franc Pinter – Ančo (1953 - 2023). | Foto www.alesfevzer.com

Umrl je vrhunski parastrelec in človek z veliko začetnico Franc Pinter – Ančo (1953 - 2023).

Foto: www.alesfevzer.com

Iz sveta parašporta prihaja žalostna novica. V 70. letu starosti je umrl slovenski parastrelec Franc Pinter – Ančo, je na družbenem omrežju Facebook sporočila njegova dolgoletna strelska trenerka in prijateljica Polona Sladič. Ančo je bil strelska legenda - kar osemkrat se je udeležil paraolimpijskih iger in se domov vrnil s štirimi kolajnami - in človek dobrega srca. 

Franc Pinter Ančo je bil paraplegik od leta 1977, ko je utrpel poškodbe v prometni nesreči, je zapisano na spletni strani Brezovir.si. S parastrelstvom se je resno ukvarjal vse od leta 1986, s svojimi dosežki pa dosegel status legende, saj je več kot 30 let sooblikoval svetovni vrh parastrelstva.

Udeležil se je kar osmih paraolimpijskih iger in osvojil štiri medalje. V  Atlanti (1996), Sydneyu (2000) in Atenah (2004) je osvojil srebrno kolajno, v Pekingu leta 2008 pa bronasto. Bil je svetovni in evropski prvak v streljanju z zračno puško stoje ter evropski prvak v streljanju z malokalibrsko puško.

Ančo ni bil samo velik športnik, ampak tudi človek z veliko začetnico. Ko je na paraolimpijskih igrah v Londonu leta 2012 njegovemu reprezentančnemu kolegu Frančku Gorazdu Tiršku na prvi tekmi odpovedala puška, mu je prav Ančo z deli svojega strelskega orožja pomagal pripraviti novo puško, ki je Tiršku prinesla srebrno olimpijsko medaljo.

Franc Pinter Ančo bi 24. decembra letos praznoval 70. rojstni dan.

V Društvu paraplegikov Podravja je vodil strelsko sekcijo in sodeloval v organih društva. V strelskem društvu Impol je nad športom navduševal mlade.

"Ančo, hvala za vse. Hvala za tvojo skromnost, hvala za tvoj zgled in predanost. Hvala, ker si bil velik človek. Hvala za vse dosežke, s katerimi se je tudi po tvoji zaslugi parašport prislužil pozornost v slovenski javnosti," so še zapisali pri krovni zvezi.

Zapis strelske trenerke Polone Sladič:

"Umrl je moj Ančo.

Dovolim si napisati »moj«, kajti res je bil moj in dovolim si domišljati, da tudi jaz malo njegova.

28 let je trajal ta odnos med njim kot športnikom in mano kot trenerko. To je bil odnos, ki je spletel tako močno vez, kot jo lahko splete le šport. Zato danes zelo boli. Ančo, ni bil še tvoj čas, nikakor ne. Kljub težavam zadnje čase si odšel nepričakovano. In ja, tako kot dostikrat ni bilo čisto fer, da si za tiste drobne decimalke izgubljal medalje, tudi tole ni pošteno. Ni fer. A če sva pri decimalkah lahko kaj popravila, tukaj ne moreva. Dragi Ančo, počivaj v miru."

Ne spreglejte