Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
25. 5. 2015,
13.29

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

športna prehrana

Ponedeljek, 25. 5. 2015, 13.29

5 let

Zakaj športniki velikokrat posežejo po banani?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V današnjih časih je v vrhunskem športu zelo pomembna tudi prehrana. Nekateri športniki imajo tudi posebej prirejene jedilnike, velikokrat se na njem znajde tudi banana.

Ravno te dni v Parizu na OP Francije poteka drugi turnir za grand slam in nemalokrat vidimo, kako nekateri teniški igralci iz svoje torbe vzamejo banano. Seveda pa teniški igralci niso edini, ki se poslužujejo tega sadja. Pravzaprav je banana prisotna v vseh športih, velikokrat jih ponujajo tudi na raznih tekaških in drugih prireditvah. Banana ni samo dober vir kalija, ampak tudi dobro nadomešča razne športne napitke.

Narejena je bila tudi raziskava

Pred tremi leti so naredili raziskavo, ki jo je vodil David C. Nieman (College of Health Sciences at Appalachian State University). Raziskava je bila narejena pri 14 kolesarjih. Eni skupini so med kolesarjenjem dali športni napitek, ki je vseboval šest odstotkov ogljikovih hidratov, drugi skupini pa so dali na vsakih 15 minut pol banane. Testirancem so nato vzeli kri takoj po kolesarjenju in nato še eno uro po aktivnosti.

Raziskava je pokazala, da so imeli kolesarji, ki so med aktivnostjo jedli banane, v krvi višjo raven antioksidantov in dopamina kot tisti, ki so pili športni napitek. Čeprav je bila raziskava izpeljana le na kolesarjih, strokovnjaki trdijo, da se banana lahko uporablja v vseh športih.

In zakaj je banana tako dobra?

Banana v sebi skriva veliko zdravja, saj ima v sebi pravi zaklad mineralov in vitaminov. Zaradi visoke vsebnosti kalija ima banana pomembno vlogo pri vzdrževanju normalnega krvnega tlaka. Prav zaradi kalija banano priporočajo pri športnih aktivnostih, saj spodbuja delovanje mišic, veliko vlogo pa ima tudi pri delovanju živčnega sistema. Je odličen vir energije, saj vsebuje v povprečju kar 90 kalorij. Dve banani pred vadbo pomagata vzdrževati raven krvnega sladkorja in energijo za 90 minut. Odlične so tudi za regeneracijo, saj jo strokovnjaki priporočajo proti mišičnim krčem.

Banana je lahko eden izmed najboljših virov železa in tako pomoč pri premagovanju slabokrvnosti. V eni banani je v povprečju 0,26 mg železa. Dnevna potreba po železu pri odraslem moškem je 10 mg na dan, pri ženskah pa 15.

Boljša je tudi za prebavo

Vlaknine v banani pospešujejo prebavo in hkrati uravnavajo vsebnost sladkorja in maščob v krvi. Zdravniki jih priporočajo tudi kot regeneracijski obrok po preboleli trebušni virozi, saj telesu zagotavljajo izgubljene elektrolite.

Ne spreglejte