Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 4. 2015,
21.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

boks Tomaž Barada Tomaž Ambrožič

Ponedeljek, 27. 4. 2015, 21.04

8 let

Zakaj je boks vedno na sporedu v večernih urah?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
To je vprašanje, ki se je v redakciji Sportala pojavilo po zadnji veliki in krvavi zmagi slovenskega boksarskega asa Dejana Zavca. Zakaj so boksarski spektakli vselej v poznih večernih urah?

Glede na to, da je tistega zgodnjega aprilskega večera v ringu mariborske dvorane Tabor brizgala kri, smo seveda brž pomislili, da pozne prenose terminov boksarskih dvobojev pač diktirajo televizije. Da so dogodki, ki včasih niso primerni za najmlajše in najobčutljivejše gledalce, na sporedu po risanki, kot se je včasih reklo. Tako kot kakšne erotične vsebine, filmi ali serije s t. i. neprimerno vsebino za otroke. In televizije res določajo časovne termine športnih dogodkov, a ne tako, kot smo mislili. Odzivajo se na navade gledalcev in tovrstne športne dogodke prenašajo takrat, ko je teh pred zasloni največ.

Šport dandanes poganja denar

"Tako je zaradi televizij," nam je odgovor na vprašanje iz naslova članka izstrelil Tomaž Barada, mojster borilnih veščin, občasno pa tudi organizator Zavčevih dvobojev, in pojasnil: "Če odmislimo prenose iz Amerike, ki so zaradi časovne razlike ob za nas nenavadnih urah, boksarski dvoboji potekajo okoli devete, desete ure, ker je gledanost takrat preprosto večja kot v drugih terminih. Čez dan prenašajo le še športne dogodke, ki jih zvečer ni mogoče izpeljati. Dvoranski športi, tudi boks, so bolj zanimivi v večernih terminih."

Na splošno je trend organizatorjev po svetu čim več športnih dogodkov pripraviti v večernih urah. Nekateri športi, na primer smučanje, skoki, smučarski teki, cestno kolesarjenje, maratoni ipd., so odvisni od naravne, dnevne svetlobe, pa tudi pri teh se v zadnjih letih pojavljajo t. i. večerni spektakli pod reflektorji. Šport dandanes poganja denar, sponzorji hočejo, da jih vidi čim večje število ljudi, ti pa imajo čas za ogled dogodkov v večernih urah.

Ločiti je treba med amaterskim in poklicnim boksom

"Pri tem vprašanju je treba ločiti med profesionalnim in amaterskim boksom. Boks na nekih velikih tekmovanjih, kot so svetovna prvenstva in olimpijske igre (do pred kratkim še trdnjava boksarskega amaterizma, op. p.), je v enakem položaju kot vsi preostali športi. Poteka takrat, ko je na sporedu. V profesionalnem boksu pa se je nekako vzpostavila praksa, da se dogaja zvečer. Verjetno zato, ker so športni spektakli že tako v veliki meri na sporedu zvečer. Takrat, ko imajo ljudje več časa, da jih spremljajo," pravi Tomaž Ambrožič, strokovnjak za športni marketing.

Organizatorji in televizije se torej ozirajo le na čim večji učinek, kakšnih bolj podrobnih, morda etičnih pravil ni? Naša sogovornika Tomaža o kakšnih posebnih televizijskih zahtevah ne vesta nič. "Televizija ne postavlja nobenih tovrstnih pogojev," pravi Barada in pojasnjuje, da tudi pri izbiri terminov boksarskih dvobojev televizijske hiše nimajo posebnih zahtev: "Ne, nič. Mi se dogovorimo za termin, ko vemo, kdaj dogodek bo, jih o tem le še obvestimo." Ambrožič poudarja, da otroci, kar zadeva boks, pač niso ciljna skupina: "Čeprav boks ni neko brezglavo nasilje, se vendarle zgodi, da koga kdaj tudi nokavtirajo. Kakšen otrok, ki ne razume konteksta športnega dvoboja, si lahko boksarski dvoboj razlaga drugače kot odrasli."

Od igralnic do kavčev, boks ni ravno šport za vso družino

Boksarsko občinstvo je posebno, še pravi Ambrožič. Kot državo, ki je tudi na tem področju postavila pravila, izpostavlja Združene države Amerike: "V Ameriki so imeli boksarski dvoboji v preteklosti povezavo z okolji, kjer so potekali. Ponavadi jih ni bilo v nekih klasičnih športnih dvoranah. Bili so v kazinojih, hotelih, kjer so ljudje ponočevali, imeli denar … Boks je pritegnil take ljudi. Tudi danes so vsi največji dvoboji v igralnicah, kjer se ljudje bolj zadržujejo zvečer."

Poklicni boks je torej vezan na noč, čeprav v ZDA nekatere druge športne dogodke poskušajo približati tudi širši javnosti. V košarkarski ligi NBA in hokejski NHL so občasno ob koncih tedna na sporedu tudi matineje, tekme v opoldanskem času. Na bejzbolske tekme in finale lige ameriškega nogometa SuperBowl gledajo kot na nekakšne družinske praznike. Z boksom je vendarle drugače. "Drži, pri boksu ciljna skupina le ni tako družinska. Zagotovo ne," se strinja Ambrožič.

So tudi športniki zato bolj nočne ptice?

Če so ljubiteljice in ljubitelji profesionalnega boksa in borilnih športov nasploh bolj kot ne nočne ptice, ali enako velja za športnice in športnike? Borke in borci najbrž niso ravno jutranji ljudje? "Sami treningi potekajo dvakrat dnevno, tako zjutraj kot popoldne oziroma zvečer. Ne moremo torej govoriti o tem, da bi bili na splošno bolj jutranji ali večerni ljudje," odgovarja Barada, a dodaja, da je pri profesionalcih drugače: "Profesionalci se morajo seveda prilagoditi tudi temu, da jih boji večinoma čakajo zvečer. Tudi trening je treba torej prilagajati bolj večerni uri, da je telo zbujeno ob pravem času." Tudi Dejan Zavec? "Zadnji mesec priprav zagotovo. Dejan ima v zadnjem mesecu pred dvobojem večinoma večerne treninge."

Ne spreglejte