Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 1. 2013,
13.11

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zdrava prehrana športna prehrana smuti smoothie zajtrk

Petek, 4. 1. 2013, 13.11

5 let

Za zdrav začetek dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ne glede na to, ali se uvrščate med zelo aktivne ljudi ali ne, je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, s katerim telesu vnesemo potrebno gorivo in pospešimo presnovo.

Zajtrk v obliki smoothija pa je dobra priložnost, da v svoje telo vnesemo nekaj hranljivih živil, ki jih pozneje v dnevu ne bi dobili.

Pred zajtrkom je po mnenju mnogih strokovnjakov dobro spiti nekaj vode, vode z limono, ingverjevo vodo ali kaj podobnega, ki telesu povrnejo nekaj ponoči izgubljene tekočine ter pomagajo pri čiščenju telesa.

Če se odpravljate na rekreacijo, bi morali z zajtrkom dve uri prej zaužiti okoli 500 kalorij. Zajtrk naj bo bogat z ogljikovimi hidrati (sadje, polnozrnata žita), ki so gorivo mišicam in možganom, proteine, ki gradijo in regenerirajo mišice, ter zdrave maščobe. Vse sestavine za smoothije naj bodo iz ekološke pridelave.

Sadno-zelenjavni smoothie – priprava:

• kombiniramo različno sadje in zelenjavo: banano in borovnice ali jagode, hruško in kivi, jabolko, kivi in svežo špinačo; • dodamo proteine, kot so arašidovo maslo, mandljevo maslo, laneno seme ali sesekljane mandlje.

Vse sestavine zmešamo v mešalniku, dodamo naravni jogurt in smoothie je pripravljen. Sladkorja, ki tako ali tako ni zdrav, ni treba dodajati, če pa se mu res ne moremo upreti, ga raje nadomestimo z medom, namočenim suhim sadjem ali še bolje s stevio.

Smoothie iz citrusov in jagod je odličen vir ogljikovih hidratov in antioksidantov. Vse naštete sestavine zmešamo v mešalniku:

• četrt skodelice svežih jagod • 3/4 skodelice naravnega jogurta • pol skodelice pomarančnega soka • 2 žlici svežega mleka • 1 žlica pšeničnih kalčkov • 1 žlica medu • ščepec vanilje

Če povečamo količine sestavin, dobimo več porcij smoothijev, ki jih za nekaj časa hranimo v hladilniku ali pa jih zamrznemo. Pri tem se seveda nekaj hranljivih snovi izgubi.

Dobra stran smoothijev je tudi, da vanje lahko zamešamo zelenjavo, ki je sicer sveže ne bi nikoli pojedli (špinača …).

Ne spreglejte