Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 2. 2017,
21.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

2

Natisni članek

Sportalov zakaj ameriški nogomet

Ponedeljek, 6. 2. 2017, 21.00

6 let, 6 mesecev

Sportalov zakaj

Zakaj si igralci ameriškega nogometa pod očmi narišejo črno črto?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

2

NFL Super Bowl | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Črta pod očmi: zaradi grozečega pogleda ali iz praktičnega razloga?

Moštvo New England Patriots (v modro-belem dresu) je po neverjetnem preobratu sinoči osvojilo naslov lige NFL.  | Foto: Getty Images Moštvo New England Patriots (v modro-belem dresu) je po neverjetnem preobratu sinoči osvojilo naslov lige NFL. Foto: Getty Images

Ameriški mediji danes levji delež pozornosti namenjajo isti temi: finalu ameriškega nogometa, športa, ki je po priljubljenosti že zdavnaj izpodrinil bejzbol in je onkraj luže že nekaj let šport številka ena.

Znameniti Super Bowl je sinoči v ameriškem Houstonu postregel z zgodovinskim preobratom, moštvo New England Patriots, ki je zaostajalo celo tekmo (sredi tretje četrtine za izdatnih 25 točk!), je v zadnji minuti rednega dela izenačilo in si v podaljšku, sploh prvem v zgodovini, prislužilo naziv prvaka NFL. Tekmo si je znova ogledalo več milijonov ljudi. Igralci ameriškega nogometa v ZDA uživajo zvezdniški status, k temu spadajo zajeten honorar, pozornost javnosti in drobnogled medijev.

NFL Super Bowl | Foto: Getty Images Foto: Getty Images S črto pod očmi

Večino igralcev, ki so ponoči zaigrali v finalu profesionalne lige ameriškega nogometa, ki v ZDA velja za športni vrhunec leta, je krasila temna črta pod očmi. Ker verjetno ni namenjena lepemu videzu, smo preverili, kakšen je njen namen.

Glavni namen te obrazne "poslikave" je praktične narave, nam je pojasnil Rok Štamcar, trener ekipe Ljubljana Silverhawks, najboljšega slovenskega moštva v ameriškem nogometu.

Bistvo je v tem, da se zaradi te črte, ki jo naslikajo s posebno barvo, namenjeno prav temu športu, ali pa za to namen uporabijo obliže, odbija del svetlobe, ki je v sončnem vremenu ali pod bliščem reflektorjev lahko zelo moteča. Refleksni odboji od čelad ali obraznih ščitnikov jih namreč ob pogledu na žogo lahko zaslepi.

"Nekateri igralci to uporabljajo, nekateri ne. Sam sem to že nekajkrat poskusil, a večje razlike nisem opazil," je povedal Štamcar. "Mislim, da je to bolj zaradi videza kot česa drugega," je namignil.

Kdo je bil prvi? Babe Ruth ali Andy Farkas?

Je izumitelj "funkcionalnega ličenja" legendarni bejzbolist Babe Ruth? | Foto: Guliverimage/Getty Images Je izumitelj "funkcionalnega ličenja" legendarni bejzbolist Babe Ruth? Foto: Guliverimage/Getty Images To "funkcionalno ličilo" – tradicionalna maža vsebuje čebelji vosek, parafin in oglje – naj bi igralcu pomagalo zmanjšati odboj svetlobe, ko ta z očmi spremlja žogo v zraku in tako zre tudi ali v sonce ali v močne reflektorje.

Uporaba namaza – dandanes se uporabljajo tudi samolepilni trakovi – naj bi igralcu tudi pomagala pri boljšem ločevanju kontrastov. Nekatere raziskave so to potrdile, druge niso dale prepričljivega odgovora.

Prednost je v najboljšem primeru minimalna, a je ob tem treba upoštevati tudi psihološki vidik. Če se igralci s črto pod očmi počutijo bolje, bolj samozavestno in so prepričani, da pomaga, potem pomaga. V vrhunskem športu štejejo tudi majhne podrobnosti. Ne nazadnje je v vrhunskem športu tudi veliko vraževerja.

Prvi naj bi si ličnice potemnil legendarni ameriški igralec bejzbola Babe Ruth v tridesetih letih prejšnjega stoletja, za črnilo pa naj bi uporabljal pepel zoglenelih plutovinastih zamaškov. Spet drugi viri kot pionirja tovrstnega športnega ličenja navajajo Andyja Farkasa, nogometaša moštev Washington Redskins in Detroit Lions iz štiridesetih let prejšnjega stoletja.   

Kaj je ameriški nogomet?

NFL Super Bowl | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Ameriški nogomet je moštvena igra, pri kateri med seboj tekmujeta dve ekipi s po 11 igralci. Gre za kontaktni šport, ki je lahko precej grob in je magnet za poškodbe.

Igra je seveda najbolj priljubljena v Združenih državah Amerike, kjer je tudi nastala, drugod po svetu pa je pretežno neznana ali pa se počasi uveljavlja. Večinoma v državah, v katerih so baze ameriške vojske.

Šport velja za strateško igro, nekateri jo primerjajo kar s šahom. Bistvo ameriškega nogometa je osvajanje ozemlja oziroma igrišča, ki meri 100 jardov oziroma 91 metrov in je široko 49 metrov.

Ko igralec žogo prinese prek igrišča, v tako imenovano končno cono (end zone), doseže "touchdown" in ekipa dobi šest točk. Ob tem ima na voljo še prosti strel na gol, ki v tem primeru prinese dodatno točko. Ekipa, ki je dosegla "touchdown", se lahko odloči tudi za manever, ki ji poleg šestih točk prinese še dodatni dve, to je tako imenovana "konverzija za dve točki" (two-point conversion), kar je v bistvu še en napad za "touchdown", le da tega v profesionalni ligi NFL začnejo dva jarda pred končno cono. 

Napad se lahko konča tudi z neposrednim strelom na gol v obliki črke H iz igre, kar ob uspešno izvedenem strelu ekipi prinese tri točke.

Številni slovenski ljubitelji ameriškega nogometa so si Super Bowl ogledali v enem od ljubljanskih lokalov.  | Foto: Osebni arhiv Številni slovenski ljubitelji ameriškega nogometa so si Super Bowl ogledali v enem od ljubljanskih lokalov. Foto: Osebni arhiv Čez lužo šport številka ena, kaj pa v Sloveniji?

Priljubljenost ameriškega nogometa v ZDA ne nazadnje dokazuje tudi podatek, da cene vstopnic za ogled finala dosegajo vrtoglave vsote, zato se mora velika večina Američanov, ki svoj "nogomet" doživljajo domala kot religijo, zadovoljiti s televizijskim prenosom. 

Na lestvicah najbolj gledanih ameriških televizijskih oddaj prevladujejo prenosi Super Bowlov. Med dvajsetimi najbolj gledanimi televizijskimi oddajami v zgodovini ZDA je 19 finalov lige NFL in samo ena nenogometna oddaja, to je zadnji del serije iz osemdesetih let prejšnjega stoletja M*A*S*H.  

Tudi slovenski ljubitelji ameriškega nogometa so ključno dejanje lige NFL spremljali prek televizijskih zaslonov. Bodisi doma ali pa v enem od ljubljanskih lokalov blizu štadiona na Žaku, kjer je domicil Silverhawksov.

Superzvezdnika Toma Bradyja so izbrali za najkoristnejšega igralca finala. S tem je postal prvi podajalec v zgodovini lige NFL s petimi naslovi. | Foto: Getty Images Superzvezdnika Toma Bradyja so izbrali za najkoristnejšega igralca finala. S tem je postal prvi podajalec v zgodovini lige NFL s petimi naslovi. Foto: Getty Images

V Sloveniji vse več zanimanja

Rok Štamcar je nekdanji igralec in glavni trener kluba Ljubljana Silverhawks.  | Foto: Osebni arhiv Rok Štamcar je nekdanji igralec in glavni trener kluba Ljubljana Silverhawks. Foto: Osebni arhiv V Sloveniji ameriški nogomet že zdaleč nima take teže kot evropski nogomet, vendar po besedah Štamcarja zanimanje zanj narašča. Tako po številu gledalcev na tekmah kot številu ekip.

V Sloveniji trenutno deluje devet profesionalnih ekip, le štiri, Silverhawks, Generals, Alp Devils in Tigers, tekmujejo v prvi ligi ameriškega nogometa, nekaj pa se jih ukvarja še z brezkontaktno različico ameriškega nogometa, imenovano flag football.

Do skoka čez lužo smo še daleč, pravi trener srebrnih sokolov, a ohranja optimizem. "Računamo, da bi dva fanta že prihodnje leto poslali na eno od ameriških univerz, če se bosta izkazala, je vse mogoče," je dodal.

Pri tem jim je lahko v veliko pomoč Bob Palčič, Američan slovenskih korenin z večletno igralsko in trenersko kilometrino v univerzitetni ligi NCAA in profesionalni ligi NFL.  

Štamcar v družbi ameriškega trenerja z igralskimi in trenerskimi izkušnjami v univerzitetni ligi NCAA in profesionalni ligi NFL Boba Palčiča. | Foto: Osebni arhiv Štamcar v družbi ameriškega trenerja z igralskimi in trenerskimi izkušnjami v univerzitetni ligi NCAA in profesionalni ligi NFL Boba Palčiča. Foto: Osebni arhiv

Nežnejši flag softball in grobi ameriški nogomet

Glavna razlika med ameriškim nogometom in flag footballom je v tem, da je pri klasičnem ameriškem nogometu nasprotnika poskušaš onemogočiti z odločno obrambo tudi z grobimi prijemi (dovoljene in nedovoljene poteze določajo pravila, upoštevanje teh pa budno nadzira sodniška ekipa) spraviš na tla, pri brezkontaktnem nogometu pa nasprotniku iztrgaš trak, ki ga ima zataknjenega za pas. Vse drugo je pravzaprav enako, le stik je prepovedan.

Ker na mladih svet stoji, se tudi nosilci tega športa v Sloveniji trudijo, da bi v svoje vrste privabili čim več mladih. Za mlajše do 14 let je v izogib poškodbam bolj primerna brezkontaktna različica igre, za starejše pa tudi ameriški nogomet v pravem pomenu besede.

Ne spreglejte