Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2018,
11.03

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Ana Velenšek Vito Dragič judo

Sreda, 26. 9. 2018, 11.03

5 let, 6 mesecev

SP v judu (Baku 2018)

Ana Velenšek: Apetiti so bili večji, a na blazini ni šlo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Ana Velenšek | Ana Velenšek je prešla v najtežjo kategorijo. | Foto Grega Valančič/Sportida

Ana Velenšek je prešla v najtežjo kategorijo.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski judoisti so v sredo hitro končali nastope na svetovnem prvenstvu v Bakuju. V odprti kategoriji nad 78 kilogramov je Ana Velenšek izgubila prvi dvoboj, Vito Dragič v kategoriji nad 100 kilogramov pa drugega.

Ana Velenšek, bronasta v kategoriji do 78 kilogramov na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016, je prešla v najtežjo kategorijo, kjer ima po mnenju številnih strokovnjakov nekaj kilogramov premalo za najvišja mesta, kar je potrdila tudi sama.

Nerešljiva uganka zanjo je bila danes Larisa Cerić iz BiH, ki se je nato gladko prebila do polfinala. To je 27-letna tekmovalka celjskega Sankakuja letos ugnala v četrtfinalu grand slama v hrvaški prestolnici, v dvorani v največjem mestu ob Kaspijskem morju pa je bila uspešnejša Cerićeva. Ta je bila na borišču aktivnejša in Velenškova je po tretjem opominu 19 sekund pred koncem sklonjene glave zapustila blazino.

Fabjan: To ni bila njena borba

Marjan Fabjan je mnenja, da je bila Ana Velenšek predolgo v Bakuju, kjer je spremljala preveč dvobojev. "To moramo spremeniti," je dejal njen trener. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Marjan Fabjan je mnenja, da je bila Ana Velenšek predolgo v Bakuju, kjer je spremljala preveč dvobojev. "To moramo spremeniti," je dejal njen trener. Foto: Žiga Zupan/Sportida "Sami ste videli, da ni delala, česar je vajena. To ni bila njena borba. Videlo se je, da ni povsem prava. Bilo je povsem enako kot v Zagrebu. Cerićeva se je v parterju zaprla, Ana je poskušala, a ni šlo. Predolgo je bila tukaj v Bakuju, spremljala preveč dvobojev in to moramo spremeniti," je nastop ocenil trener Marjan Fabjan in dodal da bi njegova varovanka za uresničitev visokih ciljev potrebovala kar nekaj dodatnih kilogramov.

"Apetiti so bili večji, tudi pripravljena sem bila dobro, a na blazini ni šlo. Počutila sem se dobro, močno, kot na vsaki tekmi, a ne vem, kaj je bilo narobe. Tekmico poznam, premagala sem jo v Zagrebu, vedela sem, kaj moram delati, vedela sem, kako bo napadala, in na to sem se pripravila, sama pa nisem prišla do nobenega pravega napada," pa je o razlogih za poraz povedala slovenska reprezentantka.

Klara Apotekar
Sportal Fabjan po izpadu svoje varovanke iz bojev za odličja s prstom pokazal na sodnike

Dragič premagal Argentinca in izgubil s Srbom

Vito Dragič pogreša primerne partnerje za trening v svoji kategoriji. | Foto: STA , Vito Dragič pogreša primerne partnerje za trening v svoji kategoriji. Foto: STA ,

Vito Dragič iz bistriškega Impola je uspešno rešil prvo nalogo in v podaljšku odpravil izkušenega 30-letnega Argentinca Hectorja Camposa, drugega z vseameriških iger 2017 in 2018.

V boju z 22-letnim Srbom Žarkom Čulumom pa Dragič ni našel načina, da bi tega res ogrozil. Po drugem opominu se je bil tekmovalec iz Slovenske Bistrice prisiljen odpreti, to pa je Srb 16 sekund pred koncem izkoristil za ipon.

"V prvo borbo sem se podal z veliko treme. Tudi če si rečeš drugače in če si v vrhunski formi, veš, da je to svetovno prvenstvo, kjer lahko izpadeš z eno samo napako. Zato je bila polovica borbe težka, nato sem se spravil k sebi in si rekel, da je boljše, da izgubim z maksimalno borbo kot brez," je o uvodu povedal visokorasli slovenski judoisti.

O drugi borbi je dodal: "Srečal sem se s starim znancem s treningov. V zadnjem letu je pridobil veliko moči in mase, zato se je bilo težko boriti. Zaradi poškodbe in bolečine v kolenu sem bil povrhu vsega primoran spremeniti taktiko in način borbe ter izgubil. Na koncu je odločila moč. Borba sicer ni bila slaba, a naredil sem napako in se potem nisem znal rešiti. Eden od razlogov za poraz je tudi dejstvo, da nimam dovolj primernih partnerjev za trening v svoji kategoriji."

Prvenstvo se bo končalo v četrtek z nastopom mešanih ekip, kjer pa Slovenija svoje ekipe ne bo imela. Slovenci se bodo na SP vrnili prihodnje leto v Tokiu, kjer bo tekmovanje tudi generalka za olimpijske igre 2020.

Slovenske uvrstitve na SP v Bakuju 2018:

3. mesto: Tina Trstenjak (do 63 kg)
7. mesto: Klara Apotekar (do 78 kg)
7. mesto: Maruša Štangar (do 48 kg)
3. krog: Adrian Gomboc (do 66 kg), Petra Nareks (do 52 kg), Andreja Leški (do 63 kg)
2. krog: Martin Hojak (do 73 kg), David Kukovica (do 90 kg), Vito Dragič (nad 100 kg), Kaja Kajzer (do 57 kg), Ana Velenšek (nad 78 kg).
1. krog: Matjaž Trbovc, David Štarkel (oba do 60 kg)

Rok Drakšič
Sportal Eden najboljših Slovencev vseh časov o novi vlogi, z nekdanjim trenerjem Fabjanom se ne pogovarja
David Kukovica
Sportal Hitro slovo Kukovice, v odločilni borbi izgubil tudi "turški" Žgank
Marjan Fabjan
Sportal Marjan Fabjan po osvojeni kolajni brez navdušenja: Komaj čakam, da bo vsega konec
Ne spreglejte