Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 9. 2018,
18.43

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

Natisni članek

judo Tina Trstenjak Marjan Fabjan

Nedelja, 23. 9. 2018, 18.43

5 let, 6 mesecev

Po SP v Bakuju

Marjan Fabjan po osvojeni kolajni brez navdušenja: Komaj čakam, da bo vsega konec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60
Marjan Fabjan | Marjan Fabjan je pohvalil Tino Trstenjak: "Na koncu je vzela kolajno, ki jo vzame vedno."  | Foto Žiga Zupan/Sportida

Marjan Fabjan je pohvalil Tino Trstenjak: "Na koncu je vzela kolajno, ki jo vzame vedno."

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Nove kolajne, že 13. za slovenski judo, pa tudi 11. njegovih varovancev iz celjskega Sankakuja, je bil vesel tudi trener Marjan Fabjan. Tina Trstenjak je na svetovnem prvenstvu v Bakuju osvojila bron v kategoriji do 63 kg.

Tina Trstenjak Clarisse Agbegnenou
Sportal Trstenjakova po kolajni na SP meni, da ji ni treba spreminjati stila borbe

Odločilen za bron je bil dvoboj s Kubanko Maylin del Toro Carvahal. "Tina je dosegla lepo zmago. Poskušala je z malce drugače taktiko kot sicer, začenjala z eno tehniko in končevala z drugo, a še ni povsem pripravljena. Na koncu je vzela kolajno, ki jo vzame vedno. Pričakovali ste jo in osvojila jo je," je bil novega dosežka vesel glavni akter uspešne zgodbe slovenskega juda zadnjih dveh desetletij.

Olimpijska prvakinja Trstenjakova kolajne na SP osvaja že vse od leta 2014 in Fabjan napoveduje, da se bo zanjo borila tudi prihodnje leto. Prav kategorija do 63 kg v ženski konkurenci pa postaja vse bolj slovenska, saj v širši svetovni vrh sodi tudi Koprčanka Andreja Leški, Slovenija pa ima z Lio Ludvik tudi aktualno mladinsko evropsko prvakinjo.

Bolj kot na kategorijo do 63 kg pa je Fabjan osredotočen na nadaljevanje prvenstva ob Kaspijskem morju, kjer bo v torek in sredo spremljal še sestri Klaro Apotkar in Ano Velenšek, dobitnico olimpijskega brona iz Rio de Janeira. "Vem, da bosta dali vse od sebe, potem pa bomo videli, kako se bo razpletlo in kakšen dan bosta imeli."

"Tina se je tudi navadila, da izgubi z njo"

Tina Trstenjak | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Pomemben je prav dober dan, ki ga Trstenjakova tokat ni imela, zato je bila nedelja tudi za trenerja posebej težka. "Treba jo je bilo spraviti iz borbe v borbo in ni upoštevala navodila, da mora borbe hitro končati."

Morda gre tudi v tem iskati vzrok za poraz z Japonko Miku Tashiro, ki pa po šesti zaporedni zmagi postaja nekakšna nerešljiva uganka za slovensko šampionko. "Tina se je tudi navadila, da izgubi z njo in to je težko spremeniti. Moramo jo najti na levi nogi in šlo bo naprej."

Kot pravi Fabjan, prvi izziv še vedno ostaja aktualna prvakinja Francozinja Clarisse Agbenenou, ki je ubranila lansko zmago iz Budimpešte. "Za Japonko bomo nekaj našli. Analizirali smo jo, predvidevali, kaj lahko naredi in to je naredila. Vedela sva, da mora imeti Tina veliko gibanja, saj gre Japonka na izčrpavanje. Ko Tina naredi prijem v drugo smer, je bil položaj drugačen."

Zanimivo je bilo videti, da pri Fabjanu po borbi ni bilo videti pretiranega navdušenja. "Komaj čakam, da bo vsega konec. Vse poletje sem bil na pripravah, ukvarjal sem se s številnimi tekmovalci. Medaljo smo morali vzeti. Veliko jih je to poskusilo in to ni enostavno. Zase vem, da sem po vsem tem utrujen, čakam, da se prvenstvo konča in da grem domov."

Ne spreglejte