Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 8. 2011,
22.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenija Iran

Sobota, 27. 8. 2011, 22.35

8 let

Za konec poraz z Iranom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tretji in zadnji dan turnirja v Mariboru je postregel s kar dvema presenečenjema v športni dvorani Ljudski vrt Lukna.

V prvi tekmi so namreč Finci brez težav premagali Slovake, ki jih je včerajšnji gladek poraz proti Iranu očitno dotolkel. Zmagovalci evropske lige so se pokazali kot povsem brez volje in niti v enem trenutku ni bilo videti, da bi si spremembe rezultata resno želeli. Rezultat 3:1 za Fince (25:21, 23:25, 31:29, 25:10) je sicer pomenil, da je bilo nekaj boljše igre v drugem nizu, toda takoj zatem so popustili in povsem prepustili pobudo Skandinavcem.

Drugo presenečenje je spet pripravila ekipa iz Irana. Izbrana vrsta islamske republike, ki so jo mnogi šteli za nekakšnega outsiderja na tem turnirju, je včeraj resno opozorila nase s prepričljivo zmago proti Slovakom. Danes pa so premagali še domačo vrsto, ki ji je včerajšnji dvoboj in zmaga proti Finski očitno vzela precej fizične in mentalne moči. Rezulta je bil na koncu 0:3 (20:25, 21:25, 20:25) in zdi se, da kar zasluženo. Ne le, da so Iranci igrali povsem vzneseno, borbeno in nepopustljivo, tudi našim ni in ni šlo. Oba trenerja sta sicer že večkrat pred turnirjem in pred zadnjo tekmo pudarila, da ima kontinuiran prces treninga prednost pred rezultatom – tudi na turnirju. Tako so fantje dopoldan opravili še naporen trening v fitnesu, kar se nekoliko poznalo pri težkih nogah.

Slovenski selektor Veselin Vuković je ob tem že od začetka poskušal z drugačno postavo od konstantne in iskal najboljše možnosti za razpoložene igralce iz Irana. Toda našim vseeno ni in ni šlo. V prvem in drugem nizu so slovenski odbojkarji nekako še držali priključek do 15. točke, potem pa so Iranci ‘potegnili’. V slovenski vrsti se je poznal slab začetni udarec, pa tudi blok , ki je sicer znano orožje slovenske vrste, tokrat ni deloval proti hitrim napadalcem iz Irana. V tretjem nizu pa so bili Iranci v prednosti že od začetka in večkrat vodili že za štiri ali pet točk. Kljub nekaj menjavam in svetlim trenutkom pa našim odbojkarjem preobrat v zadnjem trenutku ni uspel.

"Po dveh dobrih in težkih tekmah je bilo to, kar smo danes pokazali, daleč od forme in pričakovanja. Igralci so bili po včerajšnji tekmi enostavni prazni, mentalno in fizično in tako se pravzaprav niti enkrat nismo mogli resno približati Iranu. Ki pa je igarl zares odlično, to je že treba reči," je povedal po tekmi trener Slovenije Veselin Vuković. "Seveda rezultat ni bil v prvi vrsti, saj smo še vedno v fazi napornega treninga, toda pričakoval sem vsaj malce več, malce boljšo igro. Pravzaprav nam ni šlo nikjer – slabo smo servirali, ob tem pa smo dali samo tri bloke. Naj vseeno povem, da z igro na turnirju na splošno le nisem nezadovoljen. Navsezadnje bilo za nas izjemno pomembno, da smo dobro igrali in premagali Slovaško in Finsko, ki jih bomo še srečevali," je še dodal Vuković. Tudi Tine Uranut, kapetan moštva, ni bil pretirano raziočaran po turnirju: "Danes smo imeli naporen fitness in to ti pač pobere nekaj moči, noge so malo težje, manj je moči in koncentracije. Ampak Iran je ob tem igral odlično. Sicer smo vedeli, da so dobra ekipa, ampak nam je preprosto zmanjkalo moči."

S to zmago so odbojkarji iz Irana osvojili prvo mesto na turnirju, drugo mesto je osvojila Finska, tretji so bili varovanci Veselina Vukovića, zadnje mesto pa so osvojili Slovaki. Izvršni direktor Mikase Mauricio Desttro je podelil tudi priznanja za najboljše igralce. Tako je postal najboljši server Lukas Diviš (Slovaška), najboljši bloker Alen Pajenk (Slovenija), najboljši libero Passi Hivarinen (Finska), najboljši napadalec Farad Nazari, najboljši podajalec Amir Huseini (oba Iran) in najboljši igralec Alen Šket (Slovenija).

Slovenski odbojakarji bodo imeli do torka opoldne prosto, ko se spet zberejo v Mariboru, opravijo nekaj treningov in potujejo v Francijo, na mednarodni turnir v Turcoing (2.- 4.9.), kjer se bodo pomerili s Francijo, Turčijo in Bolgarijo.

Ne spreglejte