SiolNET. Sportal Drugi športi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za kakšen naslov se bo pravzaprav boril Dejan Zavec

1

termometer

Najboljšega slovenskega boksarja Dejana Zavca v soboto čaka obračun s Sašo Jengojanom. Borila se bosta za naslov svetovnega prvaka world supervelterske kategorije po različici WBF. Kaj to pomeni?

Zavec je od dogovora za dvoboj z Belgijcem armenskega rodu večkrat poudaril, da je vesel, da se spet bori za naslov svetovnega prvaka, a v tokratnem primeru gre za precej manj prestižno in cenjeno lovoriko, kot jo je slovenski as osvojil leta 2009, ko je v Johannesburgu premagal Južnoafričana Isaaca Hlatschwaya.

WBF ne spada med najprestižnejše boksarske organizacije Takrat je postal svetovni prvak velterske kategorije organizacije IBF (International Boxing Federation), ki spada med štiri najprestižnejša boksarska združenja na svetu ob WBA (World Boxing Association), WBC (World Boxing Council) in WBO (World Boxing Organization). V teh štirih različicah so svetovni prvaki resnično največji zvezdniki tega športa.

Najstarejša od omenjenih je WBA, ki je nastala v Združenih državah Amerike leta 1921, WBF (World Boxing Federation), za katere pas se bo v soboto potegoval Zavec, pa je precej mlajša in manj uveljavljena. Organizacijo WBF je na začetku leta 1988 ustanovil Larry Carrier v Bristolu v ameriški zvezni državi Tennessee, piše na spletni strani omenjenega združenja. "Carrier je opazil pomanjkljivosti obstoječih avtokratsko vodenih organizacij, kar je dalo zagon ustanovitvi World Boxing Federation," je zapisano.

Razcvet v devetdesetih, nato težave, danes spet stabilna V 90. letih prejšnjega stoletja se je WBF dodobra uveljavila v svetovnem boksu, dvoboje je prirejala na praktično vseh celinah, leta 2004 pa padla v krizo in brezvladje. Do leta 2009 so kratico WBF za prirejanje dvobojev uporabljale različne, obskurne organizacije, nato pa so vajeti spet prevzeli resnejši ljudje in WBF kot neprofitno športno organizacijo pod izvornim imenom registrirali v Luksemburgu, je še mogoče prebrati na njihovi spletni strani.

Saša Jengojan med nezvenečimi prvaki V WBF prvakom podeljujejo tri pasove, World (svetovni – za tega se bo v soboto potegoval Zavec), Intercontinental (medcelinski) in International (mednarodni). Med aktualnimi prvaki ni mogoče najti velikih, zvezdniških imen, prvaka supervelterske kategorije Sašo Jengojana v teh dneh malo bolje spoznavamo pri nas. Čeprav je Belgijec armenskih korenin nosilec dokaj neprestižnega pasu – naslov mednarodnega prvaka v tej različici na primer nosi Madžar Ferenc Hafner, ki ga je Zavec prepričljivo porazil oktobra lani –, pa to ne pomeni, da je nenevaren.

Zavec vseeno pred težko nalogo Bolj kot njegov naslov je namreč pomemben podatek, da na lestvici portala boxrec.com Jengojan zaseda dokaj visoko 16. mesto (na najnovejši je pridobil eno mesto). Na tej lestvici v supervelterski kategoriji vrh zaseda Mehičan Saul Alvarez, ki je septembra 2013 po večinski sodniški odločitvi izgubil proti Floydu Mayweatherju. Zavec je bil na lestvici portala boxrec.com visoko uvrščen v velterski kategoriji, ko pa je prestopil v superveltersko, je začel praktično iz ničle. Trenutno je uvrščen na 40. mesto, medtem ko je bil med veltraši najvišje uvrščen na peto.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin