Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 9. 2014,
18.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Maja Vidmar Mina Markovič svetovno prvenstvo plezanje

Petek, 12. 9. 2014, 18.05

7 let, 12 mesecev

Vidmarjeva in Markovičeva v polfinale s prvim rezultatom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija bo v polfinalu SP v težavnosti imela štiri predstavnike. Po Domnu Škoficu in Urbanu Primožiču sta prvi del naloge z odliko opravili še Maja Vidmar in Mina Markovič.

Najboljši slovenski športni plezalki sta se v kvalifikacijah res izkazali – obe sta se v polfinale uvrstili s prvim izidom kvalifikacij – pridružili sta se peščici tekmovalk, ki so preplezale obe kvalifikacijski smeri do vrha. V tej skupini najboljših so bile še Francozinja Helene Janicot, Južnokorejka Džain Kim, Avstrijka Magdalena Röck in Belgijka Anak Verhoeven. Slovenki sta se tako prepričljivo uvrstili med 26 najboljših na svetu. Pred tem sta bila v kvalifikacijah uspešna Škofic s sedmim izidom kvalifikacij, Primožič pa je bil 16.

"Punci sta dokazali, da resnično spadata v sam svetovni vrh, obe sta brez večjih težav in napak odplezali kvalifikacije. Bilo je sicer nekaj nervoze, ampak mislim, da je led zdaj prebit," je iz sončnega Gijona sporočil glavni trener slovenske ekipe Roman Krajnik.

"Zelo lepo je zaključiti dan z dvema osvojenima vrhovoma"

"Za zdaj gre vse po načrtih, občutki so dobri, zelo lepo je skleniti dan z dvema osvojenima vrhovoma in mislim, da lahko gremo jutri z vsemi močmi naprej. V polfinalu bo zagotovo zelo napeto, ker smo punce zelo dobro pripravljene in bo treba odplezati res zelo dobro, ampak jaz vem, da sem trenutno tega sposobna, in mislim, da mora iti vse tako, kot je treba," je napovedala Markovičeva.

"Uživala sem od začetka dneva do konca nastopa"

Vesela je bila tudi Vidmarjeva: "Že zjutraj sem se zbudila s tisto pravo energijo in vedela, da se bom lahko dobro ogrela in odplezala po željah. Tako se je tudi zgodilo. Uživala sem od začetka dneva do konca nastopa. Te kvalifikacije so včasih živčna vojna, pri meni pa se to niti ni tako zelo poznalo, bolj včeraj. Danes je šlo tako, kot mora, in sem zelo vesela, da sem tako začela tekmovanje. Ta dober občutek želim ohraniti tudi v polfinalu. Jutri je nov dan, upam, da sem bom že zbudila 'naspidirana', osredotočena na tekmo, na smer, se dobro ogrela in odplezala, kot je potrebno, do vrha."

V Gijonu je na sporedu drugi del letošnjega sporeda SP športnih plezalcev. Iz Münchna so se Slovenci po zaslugi Jerneja Krudra vrnili s srebrom v balvanih. Pred 13 leti v Wintherthurju pa je doslej edino zlato na SP osvojila Martina Čufar. Vidmarjeva je s SP doslej prinesla dve bronasti kolajni v težavnosti, Markovičeva, ki je zadnji SP v Parizu izpustila zaradi poškodbe, pred tremi leti na SP v Arcu pa je bila šesta, je na istem prvenstvu osvojila kombinacijski bron, v posamični panogi pa kolajne s SP še nima.

Polfinale bo na sporedu v soboto, veliki finale osmerice najboljših v vsaki od konkurenc pa v nedeljo.

Ne spreglejte