Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2013,
17.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dejan Zavec Keith Thurman WBO Brooklyn

Ponedeljek, 4. 3. 2013, 17.50

8 let

VIDEO: Je Zavec za Thurmana preprosto preveč prezgodaj?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Dvoboj z Zavcem je zame le ena od stopnic na poti k vrhu svetovnih lestvic," je meni ameriški boksar Keith Thurman, a ni malo tistih, ki menijo, da bo Dejan Zavec zanj vendarle prevelik zalogaj.

"Dober je, resnično nimam nobenih pripomb. Visoko je na lestvicah in zame je v tem trenutku res pravšnji izziv," se dvoboja z Zavcem veseli Keith Thurman, ki se je v nedavni izjavi za javnost spomnil tudi Ptujčanovega dvoboja z Andrejem Bertom: "Tisto borbo je končala poškodba. Zavec je imel zagotovo še veliko moči in mnogi so prepričani, da bi postajal Zavec vse nevarnejši, če bi se dvoboj nadaljeval. Dobro se zavedam, da tega moža ne smem podcenjevati." Po 19-ih poklicnih dvobojih še neporažen 24-letni Floridčan pa izbranim besedam navkljub dvoboj s slovenskim asom vidi predvsem kot priložnost, da si zagotovi borbo za naslov svetovnega prvaka. Ta namreč čaka zmagovalca t. i. eliminatorja, saj bi postal prvi izzivalec svetovnega prvaka velterske kategorije po različici WBO, Timothyja Bradleyja. "Razen takrat z Bertom, Zavec nikoli ni bil predčasno ustavljen, zato bo izziv zame še toliko večji. Je pa to, kot sem že dejal, zame le ena od stopnic na poti k vrhu svetovnih lestvic," ambicij ne skriva 180 centimetrov visoki Thurman, ki je po osemnajstih nokavtih tudi nadvse samozavesten: "Zavec je visoko ranigiran, je v odličnem položaju, zato sem kar malo presenečen, da je sprejel dvoboj z mano. Zato sem mu hvaležen. Točno nekaj takšnega sem imel v mislih, ko sem po dvoboju s Quintano pozval svet boksa, naj me jemlje resno. Govoril sem borcem z vrha lestvic, ki so pripravljeni potrditi svojo kakovost. Sam se trudim priti na vrh, če mislite, da sami sodite tja, me ustavite! Dokažite mi, da sem premlad in premalo izkušen, kar mi ves čas očitajo kritiki. Moja naloga je svojim kritikom dokazati, da se motijo,"

V spodnjem videu si lahko ogledate Thurmanov zadnji dvoboj, ko je v štirih rundah premagal 36-letnega Portoričana Carlosa Quintano. Omenjeni dvoboj je bil lažje srednje ali supervelterske kategorije do 69,9 kg, v kateri se visokorasli Thurman počuti skorajda bolje kot v velterski do 66,7 kg. V tem pogledu bo imel Zavec bržčas tudi lažje delo, ko bo do sobotnega uradnega tehtanja poskušal izgubiti slabe 4 kilograme telesne teže in se nato do nedelje spet spraviti v normalno stanje. Quintano je Thurman povsem deklasiral, a je ob tem treba poudariti, da se je veteran pokazal v zelo slabi luči. "Želje po zmagi pri njem ni bilo. Po mojem mnenju je prišel samo pobrati denar," je bledo predstavo Quintane komentiral Dejan Zavec, ki mu motiva vsekakor ne manjka. Thurmanova menedžerska ekipa je morda to dejstvo spregledala in tu se skriva Zavčeva priložnost. Bržčas v ZDA nihče ne pričakuje, da bo prekaljeni veteran v boksarsko zrelih letih dvoboj z nekim še ne povsem dokazanim mladeničem vzel kot priložnost življenja, priložnost, da se dokaže. Za nameček Thurman v poklicni karieri nikoli ni odboksal več kot osem rund, medtem ko je Zavec znan po izjemni vzdržljivosti in je ob zaključkih dvobojev, ko večina borcev že "diha na škrge" najnevarnejši.

Zavec in Thurman se bosta spopadla v newyorški četrti Brooklyn, njun dvoboj (v noči na nedeljo) bo ena od predborb pred obračunom 48-letnega Bernarda Hopkinsa s Tavorisom Cloudom za naslov svetovnega prvaka IBF v poltežki kategoriji. Dvoboj Zavec - Thurman bo vsekakor izjemno zanimiv, oba borca pa ga lahko mirno označita tudi za "uro resnice".

Ne spreglejte