Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 11. 2019,
9.48

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Jernej Kruder športno plezanje

Četrtek, 21. 11. 2019, 9.48

4 leta, 4 mesece

Posebno povabilo za Toulouse

Vesela novica za Jerneja Kruderja, ki ostaja v igri za nastop na OI v Tokiu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Jernej Kruder slovenska plezalna reprezentanca | Jernej Kruder ostaja v boju za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Jernej Kruder ostaja v boju za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Štirje Slovenci bodo nastopili na kvalifikacijskem tekmovanju, na katerem bodo podelili preostale vstopnice za nastop na poletnih olimpijskih igrah prihodnje poletje v Tokiu. Na tekmo v Toulousu so se neposredno uvrstili trije Slovenci Anže Peharc, Lučka Rakovec in Mia Krampl. Na podlagi posebnega povabila pa bo v Francijo letel tudi Jernej Kruder.

Jernej Kruder slovenska plezalna reprezentanca
Sportal Kruder rešil slovensko čast, trem rojakom se ni posrečilo

Mednarodna zveza je dvajseterico nastopajočih v vsaki od kategorij, moški oziroma ženski, določila na podlagi razvrstitve v kombinaciji, za katero so upoštevali letošnje dosežke že končane sezone svetovnega pokala v vseh treh disciplinah - balvanih, težavnosti in hitrosti. Lučka Rakovec in Mia Krampl sta si na podlagi izjemne sezone že nekaj tekem pred koncem sezone zagotovili mesti med udeleženkami tekmovanja v Franciji.

Rakovčeva je celo prva na seznamu, Kramplova sedma. Pri moških je prvo mesto zasedel Čeh Adam Ondra, medtem ko si je Anže Peharc, ki je prav tako letos naredil velik napredek, vozovnico za Toulouse zagotovil z 18. mestom.

O še četrtem slovenskem udeležencu kvalifikacijskega turnirja pa so odločili naknadno. Jernej Kruder je sezono v kombinacijski razvrstitvi končal tik za normo za udeležbo v olimpijskih kvalifikacijah v Toulousu.

MOK sporočil veselo novico

Janja Garnbret si je že zagotovila nastop v Tokiu. | Foto: Stanko Gruden, STA Janja Garnbret si je že zagotovila nastop v Tokiu. Foto: Stanko Gruden, STA Mednarodna zveza za športno plezanje je zato predlagala razširitev seznama nastopajočih v olimpijskih kvalifikacijah, Mednarodni olimpijski komite temu ni nasprotoval in je potrdil, da se seznam udeležencev turnirja v Toulousu razširi, kar je seveda zelo dobra informacija za slovenski tabor.

Zadnjo besedo o posebnih povabilih za Toulouse je tako imel Mednarodni olimpijski komite, ki je Planinsko zvezo Slovenijo seznanil, da so Kruderja potrdili kot udeleženca kvalifikacijskega turnirja. Ta se bo začel 28. novembra, sklenil pa 1. decembra.

Prvih osem olimpijskih vozovnic v ženski oziroma moški konkurenci so razdelili avgusta po končanem svetovnem prvenstvu na Japonskem. Med prvimi, ki so si zagotovili zgodovinski premierni olimpijski nastop v športnem plezanju v Tokiu, je bila Janja Garnbret z osvojenimi naslovi svetovne prvakinje v balvanih, težavnosti in kombinaciji. Garnbretova je sezono končala kot najboljša tudi na lestvici kombinacije svetovnega pokala.

Toulouse bo določil naslednjo olimpijsko šesterico med ženskami in moškimi.

Slovenija ima na voljo štiri olimpijske kvote 

V Toulousu bo nastopila tudi Mia Krampl. | Foto: Manca Ogrin V Toulousu bo nastopila tudi Mia Krampl. Foto: Manca Ogrin Zaradi omejenega števila nastopajočih na OI v Tokiu ima vsaka država na voljo le po dve olimpijski kvoti med ženskami oziroma moškimi. Za premierni olimpijski naslov prvaka oziroma prvakinje v športnem plezanju se bo na Japonskem pomerilo vsega 20 olimpijk in 20 olimpijcev.

Rakovčeva in Kramplova se bosta udarili za preostalo slovensko kvoto med ženskami. Obe slovenski kvoti med moškimi sta še nezasedeni. S Toulousom se sicer ne bodo izčrpale vse možnosti, se pa bodo zelo priprla olimpijska vrata.

Prihodnje leto bo na sporedu še pet celinskih prvenstev v olimpijski kombinaciji. Evropsko bo med 16. in 18. marcem v Moskvi. V Tokio pa bosta s stare celine odpotovala le še evropska kombinacijska prvak in prvakinja. Tripartitna komisija mednarodne zveze bo podelila še dve olimpijski povabili, plezalki in plezalcu.

Ne spreglejte