Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 8. 2019,
9.15

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

Jernej Kruder svetovno prvenstvo v športnem plezanju Hačiodži 2019

Ponedeljek, 12. 8. 2019, 9.15

4 leta, 8 mesecev

SP v športnem plezanju 2019, moški (balvan - kvalifikacije)

Kruder rešil slovensko čast, trem rojakom se ni posrečilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64
Jernej Kruder slovenska plezalna reprezentanca | Jernej Kruder se je kot edini Slovenec uvrstil v polfinale preizkušnje na balvanih. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Jernej Kruder se je kot edini Slovenec uvrstil v polfinale preizkušnje na balvanih.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Po ženskah so na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Hačiodžiju na Japonskem uvodne kvalifikacije na balvanih opravili še moški. Slovenija je imela na startu štiri tekmovalce, kvalifikacijsko sito pa je prestal le Jernej Kruder, ki si je s 15. dosežkom zagotovil torkov polfinale.

Sportal "Novinarji ste me večkrat vprašali, kaj mi več pomeni. Zdaj vem." #intervju

Slovenski športni plezalec Jernej Kruder je v drugi kvalifikacijski skupini zasedel osmo mesto. Njegovo plezanje ni bilo najboljše. Od petih balvanskih problemov je rešil dva, blizu je bil tudi v prvem balvanu, a je osvojil le tako imenovano cono, do vrha smeri pa ni splezal.

Celjan ima z velikih tekmovanj že kolajno. Na svetovnem prvenstvu leta 2014 v Münchnu je kot prvi Slovenec v tej disciplini na SP splezal vse do srebra, takrat je bil boljši od Kruderja le Čeh Adam Ondra.

Peharc prekratek le za eno mesto

Anže Peharc je osvojil 21. mesto. | Foto: Ana Kovač Anže Peharc je osvojil 21. mesto. Foto: Ana Kovač Zelo blizu napredovanju v drugi krog je bil Anže Peharc. Dvajseterico najboljših je zgrešil le za eno mesto. Njegov končni dosežek je 21. mesto. V težki prvi kvalifikacijski skupini je v prvem poskusu osvojil dva balvana od prvega do zadnjega oprimka ter coni na drugih dveh balvanih, kar pa ni zadostovalo za polfinalni krog.

Domen Škofic, ki ima višje cilje v težavnosti, je vpisal končno 27. mesto. Gregor Vezonik, ki je lani v Innsbrucku navdušil z bronom, na Japonskem ne bo ponovil ali izboljšal dosežka. Le en preplezan vrh je pomenil, da je prvenstvo sklenil na 39. mestu. Vezonik je na Japonskem nastopal le v balvanskem plezanju.

Katja kadić
Sportal Nesreča vedno pride v napačnem trenutku, tudi v primeru vrhunske plezalke #intervju

Kruder, Škofic in Peharc nastopajo v vseh posameznih disciplinah, balvanih, težavnosti in hitrosti, in se bodo potegovali tudi za eno od sedmih olimpijskih vstopnic v olimpijski kombinaciji.

V kvalifikacijah najboljša Japonca

Domačini prvenstva bodo imeli v polfinalu kar sedem predstavnikov. V kvalifikacijah pa so bili, razen Vezonika, uspešni vsi drugi nosilci kolajn z zadnjih treh SP.

Gregor Vezonik je edini nosilec medalje z zadnjih treh SP, ki se letos na Japonskem ni uvrstil v polfinale. | Foto: Ana Kovač Gregor Vezonik je edini nosilec medalje z zadnjih treh SP, ki se letos na Japonskem ni uvrstil v polfinale. Foto: Ana Kovač

Srebrni Kruder izpred petih let, Ondra, zlat leta 2014 in srebrn leta 2016, zlata Japonca s SP leta 2016 in 2018 Tomoa Narasaki in Kai Harada, bronasta s SP 2014 in 2016 Nemec Jan Hojer in Francoz Manuel Cornu ter srebrn z lanskega SP v Innsbrucku Jongwon Chon iz Južne Koreje. Prvo mesto kvalifikacij sta si razdelila domačin Yoshiyuki Ogata in Ondra.

Janja Garnbret IFSC WORLD CUP MUNICH
Sportal Janja Garnbret brez težav skozi kvalifikacije, v polfinale še tri Slovenke

Janja Garnbret najboljša v kvalifikacijah

Janja Garnbret je nastope na SP začela z odliko. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Janja Garnbret je nastope na SP začela z odliko. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Prvi dan prvenstva, ki poteka v enem od predmestij japonskega velemesta Tokio, je bil veliko uspešnejši ženski del slovenske članske reprezentance v športnem plezanju.

V nedeljo so si polfinale zagotovile štiri slovenske športne plezalke, zelo sproščena branilka naslova svetovne prvakinje v balvanskem plezanju iz Innsbrucka Janja Garnbret s prvim mestom, Lučka Rakovec s sedmim ter Mia Krampl in Urška Repušič z 19. Brez polfinala je na 21. mestu ostala Vita Lukan.

Gorazd Hren plezalci
Sportal Selektor ne vidi razlogov, zakaj se Janji načrt ne bi posrečil #intervju
Janja Garnbret IFSC WORLD CUP MUNICH
Sportal Janje te dni ne mika tisto, kar se zdi, da vse ostale #intervju
Ne spreglejte