Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 3. 2014,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Damir Dugonjić plavanje

Torek, 25. 3. 2014, 10.25

8 let

"Verjamem, da ne bom le tretji, ampak celo prvi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Damir Dugonjić ostaja paradni konj slovenskega plavanja. V dveh sezonah ga ni spremljala sreča, a pravi, da ima zaradi tega letos dodatno motivacijo.

Leta 2012 je bil na EP kandidat za zlato na 50 in 100 metrov prsno, a so se mu na daljši razdalji strgale kopalke, lani je na SP osvojil dve četrti mesti, za bronom pa zaostal stotinko oziroma tri. Predvsem v sezoni 2013 je bil Dugonjić eden od slovenskih športnih osmoljencev leta in sam priznava, da se kdaj pa kdaj tega še spomni s kančkom grenkobe. "Malo mi je še vedno žal za tista četrta mesta, a mi je to dalo tudi zagon. Na treningih sem imel že septembra v fitnesu neko dodatno motivacijo, in to prav takrat, ko je bilo najtežje. Na splošno sem bolj motiviran kot lani, saj sam nisem pričakoval nekih ekstremnih rezultatov in uvrstitev, zdaj pa vem, da se lahko uvrstim tudi na stopničke," je ob robu mitinga na Ravnah na Koroškem pripovedoval plavalec.

"Če bi dobil medaljo, bi se mi eden od ciljev v karieri že izpolnil" "Žal se je zgodilo, kar se je, a vztrajal bom naprej," še pravi dvometraš s Koroške in išče tudi pozitivne vidike nesrečnih stotink: "Če bi dobil medaljo, bi se mi eden od ciljev v karieri že izpolnil in morda ne bi bil tako motiviran za naprej. Zdaj vem, da znam in zmorem."

Želi si spremeniti način plavanja Kot običajno Dugonjić z napovedmi za tekme ostaja zadržan, čeprav na Plavalni zvezi Slovenije ne skrivajo, da od njega pričakujejo nove medalje poleti na evropskem prvenstvu v Berlinu. "Razmišljam predvsem o časih, ki bi jih rad dosegel. Rad bi spremenil tudi način plavanja. Lani sem bil zadovoljen s časi, ne pa s taktiko. Letos bi rad na prvih 50 metrih začel hitreje, da vidim, kako se telo odzove na drugih 50 metrih."

Seveda plavalec upa, da je že izpolnil kvoto nesrečne igre stotink in pripetljajev na največjih tekmah. "Nekega posebnega talismana za srečo si zaradi vsega skupaj nisem omislil. Predvsem sem dodatno motiviran in verjamem vase. Verjamem, da ne bom le tretji, ampak celo prvi," še pove tekmovalec in v šali ob misli na EP 2012 v Debrecenu dodaja: "Pri Headu pa so mi zagotovili, da se kopalke ne bodo strgale."

Z uvodom v sezono je Dugonjić zadovoljen, saj je tekma na Ravnah po višinskih pripravah v Španiji pokazala rezultatski napredek. "Plavam bolje kot lani, priprave so bile boljše, preplavali smo več, bile so bolj intenzivne in tudi na mitingu sem plaval bolje," navaja razloge za optimizem in dodaja, da se v slovenski izbrani vrsti počuti zelo dobro. "Ni nas ne preveč ne premalo in super se razumemo. Imamo tudi super trenerje, ki jim zaupam, in poleti se bodo pokazali pravi rezultati."

Korošec odhaja v ZDA Dugonjić zdaj odhaja na treninge v ZDA, v Evropo se vrača junija, ko bo nastopil na seriji mitingov Mare nostrum v Španiji in Franciji. "Tam je konkurenca zelo močna, veliko je štartov, kar mi je pomagalo že lani. Nato se vračam v reprezentanco, pa na priprave v Francijo in upam, da bo po tem obdobju čim več tekem do evropskega prvenstva."

Sam pravi, da ima v življenju pravzaprav neverjetno srečo, da lahko trenira v Sloveniji in v ZDA hkrati. "Na Ravne se vedno rad vračam. Tukaj preživim nekaj dni z družino, kar je drugače kot prek Skypa, vidim prijatelje in sošolce. Letos sem imel celo srečo s kratko zimo in po več letih sem se lahko najedel tudi regrata."

"Čez lužo treniram z ekipo Berkeleyja. Všeč mi je, da kombiniram ZDA in Slovenijo in se ne zasitim enega okolja. V obeh ekipah je super, in dokler bodo izidi dobri, bom tako nadaljeval," še pravi tekmovalec, ki se mu je že na Ravnah mudilo v ZDA k ženi, letos pa tudi k novi družinski pridobitvi – islandskemu ovčarju Odiju.

Ne spreglejte