Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 8. 2023,
22.40

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Brigita Krašovec Ela Polak Jekaterina Vedenejeva ritmična gimnastika

Sreda, 23. 8. 2023, 22.40

8 mesecev, 2 tedna

ritmična gimnastika, svetovno prvenstvo

Vedenejeva z odliko odprla SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Jekaterina Vedenejeva | Jekaterina Vedenejeva je z odliko začela nastope na 40. svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki. | Foto Guliverimage

Jekaterina Vedenejeva je z odliko začela nastope na 40. svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki.

Foto: Guliverimage

Jekaterina Vedenejeva je z odliko začela nastope na 40. svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki v Valencii, glavnem kvalifikacijskem situ za poletne olimpijske igre 2024 v Parizu. Izkušena ritmičarka, ki nastopa na svojem petem SP, se je uvrstila v boje za kolajne najboljše osmerice in tako z obročem kot žogo zasedla šesto mesto.

Z obročem je 29-letna tekmovalka, ki je leta 2018 na velikih tekmovanjih zamenjala Rusijo za Slovenijo, v finalu prikazala sestavo brez večje napake, za kar je prejela precej nižjo oceno kot v kvalifikacijah. Dosežek 32,650 točke pa je bil dovolj za končno šesto mesto.

Prvi naslov svetovne prvakinje tega prvenstva je pripadel Nemki Darji Varfolomeev (35,750 točke). Z obročem je bila druga Italijanka Sofia Raffaelli (35,250), tretja pa Fanni Pigniczki (34,050), ki je z bronom Madžarski priborila prvo kolajno na SP v zgodovini.

V finalu z žogo pa je Vedenejeva, ki je imela sedmi dosežek kvalifikacij, prav tako končala na šestem mestu z 32,300. Še drugi naslov svetovne prvakinje je osvojila Varfolomeev (35,800), vnovič je bila srebrna Raffaelli (35,200), bron pa je pripadel Bolgarki Stiliani Nikolovi (35,150).

"Danes je bil zelo težak in naporen dan! Po kvalifikacijah sem bila dve uri na dopinški kontroli, časa za počitek pa je bilo malo. Zelo sem zadovoljna s svojimi današnjimi nastopi. Vesela sem, da sem zdržala pritisk in pokazala vse, kar smo delali," je po finalih povedala Vedenejeva.

"Tukajšnje občinstvo je neverjetno, zato mi je tu nastopati v veliko veselje. Zdaj pa pustimo čustva ob strani in se z novimi močmi lotimo jutrišnje tekme! Upam, da se vse dobro izteče," si je zaželela slovenska predstavnica.

Poleg Vedenejeve sta danes na uvodni dan SP v kvalifikacijah nastopili še dve mladi slovenski ritmičarki, vendar sta kljub dobrima nastopoma pričakovano ostali daleč od finalov. Ela Polak je za svoj premierni nastop na SP za prikazano z obročem prejela oceno 25,950 (55. dosežek), medtem ko je Brigita Krašovec za svojo najljubšo sestavo z žogo prejela 29,400 (33. dosežek).

Ela Polak | Foto: Anže Malovrh/STA Ela Polak Foto: Anže Malovrh/STA

Obe mladi tekmovalki v četrtek čakata še nastopa s kiji (Krašovec) in trakom (Polak), prav tako se bo z obema rekvizitoma predstavila še Vedenejeva, nato pa bo že znano, ali je bila uspešna v lovu na olimpijsko vozovnico ali ne.

Trije najboljši kvalifikacijski nastopi (od največ štirih) štejejo v točkovni zbir za kvalifikacije mnogoboja, od koder bo prvih 14 tekmovalk svojim državam že zagotovilo uvrstitev na olimpijski turnir. Po polovici kvalifikacijskega tekmovanja je Vedenejeva sicer na visokem petem mestu.

Preberite še:

Jekaterina Vedenejeva
Sportal Vedenejeva uspešno začela lov na olimpijsko vozovnico
Jekaterina Vedenejeva
Sportal Jekaterina Vedenejeva v Španijo po olimpijsko vozovnico
Ne spreglejte