Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 4. 2018,
14.22

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Vasilij Žbogar jadranje olimpijske igre

Ponedeljek, 30. 4. 2018, 14.22

5 let, 11 mesecev

Vasilij Žbogar z zahtevnega finna presedlal na zvezdo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Vasilij Žbogar | Foto Stanko Gruden, STA

Foto: Stanko Gruden, STA

Po olimpijskih igrah v Riu de Janeiru in osvojeni srebrni medalji je Vasilij Žbogar še razmišljal o jadranju v razredu finn. Tehnično zelo zahtevna jadrnica pa od Izolana zahteva veliko telesno težo, ki jo zelo težko vzdržuje, pa tudi z manj kilogrami se počuti precej bolje. Zato se je odločil, da tekmovalne izzive najde v drugem razredu.

Že dlje časa se je spogledoval z razredom zvezda, v katerem se je že preizkusil tudi na tekmovanju, v začetku maja pa ga čaka nova regata v tem razredu.

"Še vedno želim jadrati, še vedno želim tekmovati in se dokazovati na morju"

"Nastopil bom na odprtem prvenstvu Vzhoda v sosednjem Trstu. Preprosto še vedno želim jadrati, še vedno želim tekmovati in se dokazovati na morju. Zvezda je zelo razširjen razred, v katerem tekmujejo največje jadralske legende," je povedal Vasilij Žbogar, ki vedno išče nove izzive: "Želim si novih izkušenj, tudi na jadrnici s fiksno kobilico. Tekmovanje v Trstu je kot uvod v moje jadranje v tem razredu, saj v prihodnje želim sodelovati na več regatah v tem razredu."

V Trst brez rezultatskih pričakovanj

"Pred odhodom v Trst nimam rezultatskih pričakovanj, zame je pomembno, da se čim več naučim, da čim bolje spoznam jadrnico, opremo in vse drugo," je o pričakovanjih pred regato pri zahodnih sosedih povedal Izolan, ki bo v jadrnici skupaj z italijanskim jadralcem Giorgiem Poggiem: "Je moj prijatelj iz razreda finn in tako kot jaz si tudi on želi jadrati v razredu zvezda. Oba sva zelo neizkušena v tem razredu, a oba sva tudi željna učenja in novih izzivov."

42-letni Izolan upa, da se bo udeležil olimpijske regate v Parizu leta 2024. | Foto: Stanko Gruden, STA 42-letni Izolan upa, da se bo udeležil olimpijske regate v Parizu leta 2024. Foto: Stanko Gruden, STA

Želi si na OI, ki jih bo leta 2024 gostil Pariz

Žbogar pa ima v razredu zvezda dolgoročne cilje, tudi olimpijske igre: "Velika verjetnost je, da bo med olimpijskimi razredi na igrah 2024 v Parizu tudi jadrnica s pomično kobilico. Moja želja je pod petimi krogi nastopiti tudi v francoski prestolnici. Če bo vse, kot mora biti, se vračam v olimpijsko jadranje."

42-letni Žbogar je do zdaj nastopil na petih olimpijskih igrah, v Sydneyju, Atenah in Pekingu je jadral v razredu laser, v Londonu in Riu pa v finn. V Atenah leta 2004 je osvojil bronasto medaljo, v Pekingu (2008) in Riu (2016) pa srebrno.

Poleg regate v Trstu želi Žbogar že v letošnji sezoni nastopati v razredu zvezda, še vedno pa bo tudi trener v razredu laser.

Ne spreglejte