Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
24. 6. 2012,
11.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ameriški nogomet Ljubljana Silverhawks

Nedelja, 24. 6. 2012, 11.40

7 let, 12 mesecev

Valant: Nikoli več ne bomo pometali s tekmeci

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Silverhawks v Sloveniji ostajajo neporaženi, a so se morali za tretji naslov potruditi bolj kot za prva dva. "Ne gre za to, da mi pridemo in vsakič pometemo s tekmecem. Tega ne bo več."

Tretja sezona državnega prvenstva v ameriškem nogometu se je končala s tretjim naslovom prvaka za Ljubljana Silverhawks. Slo bowl III proti Maribor Generals so dobili s 23:10 in tudi v tretje ostali nepremagani. S šestimi leti več izkušenj Sokoli ostajajo korak pred Generals in Alp Devils, a napredek je viden tako pri Štajercih kot Gorenjcih. Napredka ni edino pri sodnikih - preveč zastavic, kakšna napaka in posledično bolj živčna in raztrgana igra obeh tekmecev.

"Vsako leto so boljše tekme"

Po finalni tekmi je za Sportal spregovoril športni direktor in trener Silverhawksov, pa tudi televizijski komentator lige NFL, Uroš Valant. Najprej o sami tekmi: "Pristop je bil 'old school smash mouth football' - po sredini teči, malo metati in to nam je uspelo. Premagali smo njihovo 'blitz' shemo, ker so ves čas 'blitzali' z zunanje strani, po sredini pa so bili malo mehkejši. In to se je videlo po jardaži. Vse 'touchdowne' smo pridelali po tleh. Zato je bil tudi nižji rezultat, kot ste ga mogoče pričakovali."

Obramba ljubljanske ekipe je ustavila tek mariborske in tako so morali slednji staviti na igro po zraku. Čeprav je Robi Fišer najboljši slovenski podajalec, pa je bil proti Sokolom nemočen (štiri prestrežene podaje). Razlika ni bila visoka predvsem po zaslugi dobre obrambe Generalov. "Njihova obramba je bila zelo dobra, vsako leto je boljša. Vsako leto so boljše tekme, tudi gledalci so si zaslužili dobro tekmo. Ne gre za to, da mi pridemo in vsakič pometemo s tekmecem. Tega ne bo več, nikoli več," pove Valant.

"Pozna se, da smo trdo delali"

Valant je v slovenskem ameriškem nogometu že sedem let in zato lahko poda oceno napredka igre in lige. "Alp Devils so najbolj napredovali. S prihodom novega trenerja so se umirile strasti. Michael Cress je res v redu. Na splošno se je nivo nogometa dvignil. Vsako leto je boljši. Zdaj že tretje leto. Počasi bomo imeli solidno ligo. Problem je število klubov. Drugo leto najbrž Hrvatov ne bo zraven. S tremi klubi državno prvenstvo ..." Bržkone pa dobimo drugo, razvojno lig), kjer naj bi igrali savinjski Gold Diggers, Koper Pirates in mlada ekipa Silverhawks.

Še posebej je Valant zadovoljen s svojimi fanti. "Vsi so napredovali. Vidi se uravnotežena igra veteranov, fantov starih 24, 25 let. Nekaj novincev je zelo napredovalo, na primer Mark Selan ali pa Jan Poglajen, ki je vse tekme začel in odigral na liniji. Sploh ne vemo, da je novinec. Tudi Lovro Gmajner. Star je šele 19 let. Pozna se, da smo trdo delali, a glavni izziv nas šele čaka. Je pa res, da že letos državnega prvenstva nismo lahko jemali in ga nikoli več ne bomo."

Glavni izziv še sledi – Cefl bowl

Če se je za Alp Devils in Generals sezona končala, Silverhawks najtežji del šele čaka. Redni del regionalne lige Sportklub CEFL bodo v soboto sklenili pri Zagreb Patriots. Teden kasneje jih čaka polfinale proti Blue Devils iz Hohenemsa. Na obeh tekmah so izraziti favoriti, še posebej če Avstrijci v Domžale, kjer bo predvidoma polfinale, pridejo z rezervno ekipo (teden kasneje igrajo zanje pomembnejšo tekmo za vstop v višjo ligo v Avstriji). Obstaja 10-odstotna verjetnost, da polfinala sploh ne bo.

Nato pa 21. julija veliki finale - Cefl bowl. Prvega finalista bo dal polfinale prvega julija med Beograd Vukovi in Budapest Wolves. "Ne verjamem, da bodo Wolves prišli v finale," zatrjuje Valant. Tako torej pričakujemo maščevanje Silverhawksov za edini letošnji poraz, ki so jim ga v Beogradu prizadejali Vukovi. "Vprašanje, ali jih lahko premagamo na Adi," je previden Valant. Je torej že odločeno, da bo bowl v Srbiji? "Tretjič zapored so v finalu - predlani je bil v Ljubljani, lani v Budimpešti, pošteno bi bilo, da igrajo v Beogradu." A kot pravi predsednik kluba Milan Narat: ko bo komisar lige videl odlično organiziran polfinale, bo tudi finale dodelil Sokolom. Pa denar za izvedbo bo? Denar ostaja največji izziv ameriškega nogometa v Sloveniji.

Ne spreglejte