Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
30. 6. 2011,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Iztok Čop Luka Špik veslanje

Četrtek, 30. 6. 2011, 13.37

8 let

V Luzern pet čolnov po potrditev za Bled

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poleg obujenega dvojnega dvojca Čop-Špik bodo na zadnji tekmi svetovnega veslaškega pokala nastopili še štirje slovenski čolni. Vsi nato tudi na Bled?

Mladi slovenski veslači so v zadnjih letih poskrbeli za vrsto odličnih rezultatov in vlili kar nekaj upanja v uspešno prihodnost tega športa. Bera kolajn, v katero sta pred dnevi svoj delež prispevala še nova mladinska evropska prvaka Jan Kanduč in Jernej Markovc, veseli tudi vodilne može zveze in članske reprezentance na čelu s predsednikom Denisom Žvegljem in selektorja Milošem Janšo. A bolj kot prihodnost dolgoletnega trenerja z Bleda muči vprašanje posadke, ki bi bila v tem trenutku sposobna boja za najvišja mesta v članski konkurenci. Vse od razpada četverca brez krmarja leta 2009 namreč ni našel ustreznega čolna, ki bi meril med najboljše tri na največjem tekmovanju.

In če je minula sezona, ki jo je deloma vsaj s finalnim nastopom med enojci na svetovnem prvenstvu rešil Luka Špik, še nosila naziv prehodnega obdobja, pa je letos zaradi olimpijskih kvalifikacij in domačega svetovnega prvenstva pritisk velik kot že dolgo ne. Zato tudi ne čudi, da je selektor po prvi tekmi svetovnega pokala posegel po potezi, za katero so poznavalci menili, da je pravzaprav še zadnja rešilna bilka. Na gladino je znova posadil dvojnega dvojca in vesla ponudil Iztoku Čopu in Luki Špiku. ''München ni zapletel zgodbe, temveč je prinesel razplet. Postalo je jasno, da je dvojni dvojec z najboljšima posameznikoma optimalna rešitev,'' pojasnjuje Janša, ki seveda ne skriva, da je zlatega dvojca obudil z mislijo na odličje na domačem svetovnem prvenstvu.

Čop in Špik, ki sta nazadnje skupaj veslala na OI v Pekingu 2008, nato pa se preizkušala v različnih čolnih, sta seveda porok za kakovost. Od kar enaindvajsetih slovenskih kolajn na velikih tekmah sta jih osvojila sedem, vključno z nepozabnim zlatom na olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju, Čop pa ob tem v drugih čolnih še dodatnih osem. ''Menim, da nama gre dobro. Nekaj težav imava sicer še pri razvijanju prave tekmovalne hitrosti, kjer še ni tiste prave sproščenosti. Verjetno je to posledica utrujenosti. Pred Luzernom bomo ritem treningov dodobra umirili, tako da bova v Švici že v drugačnem ritmu,'' ob vrnitvi v najuspešnejšo posadko slovenskega veslanja razmišlja Iztok Čop, medtem ko pa mlajši člen izkušene posadke v svojem slogu dodaja: ''Počutim se kot v vsakem drugem čolnu, le da je tu moja naloga jasna. Po svojih najboljših močeh moram slediti štrokerju in ob tem čim manj škodovati čolnu. Kako dobro nama gre, bo pokazal že Luzern, kjer bodo zbrani prav vsi najboljši. Konkurenca bo izjemna. Morda je bolj zgoščena le še med enojci,''

ki se lahko realno vmeša v boj za kolajno na prvenstvu, ki se bo čez slaba dva meseca začelo na Bledu, pa od ostalih čolnov selektor Janša pričakuje predvsem boj za olimpijske kvote. V London z Bleda vodi vsaj enajsto mesto. ''Dvojni četverec se je po zadnji spremembi in vključiti Gašperja Fistravca hitro ujel. Nekaj težav ima še četverec brez. Lahko dvojec, ki doma nima prave konkurence, ima še dovolj rezerve, napredek pa pričakujem tudi od Rajka Hrvata, ki nastopa med lahkimi enojci, kar je neolimpijska disciplina,'' pravi Janša, ki bo z izbranci v Luzern odpotoval v sredo, ob tem pa upa, da so to tudi čolni, s katerimi se bo nato septembra predstavil domačemu občinstvu. ''Kakšna bo sestava reprezentance, bom dokončno lahko povedal tri tedne pred prvenstvom. Sveto pa upam, da do sprememb ne bo prišlo,'' še dodaja prvi mož veslačev.

Ne spreglejte