Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
16. 1. 2013,
11.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Urša Kragelj kajak kanu

Sreda, 16. 1. 2013, 11.14

6 let, 6 mesecev

Urša Kragelj: zaradi izčrpanosti ni mogla hoditi niti po stopnicah

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska kajakašica Urša Kragelj se tako kot preostali slovenski slalomisti pripravlja na novo sezono, a se je pred dobrim mesecem ubadala z veliko bolj resnimi zdravstvenimi težavami.

Če spomnimo, je Kragljeva v lanski sezoni v slovenskem ženskem kajaku postavila nove mejnike. Potem ko se ji ni uspelo uvrstiti na olimpijske igre v Londonu, je v nadaljevanju sezone naravnost blestela. Dosegla je svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, po koncu sezone pa je postala najboljša kajakašica v svetovnem pokalu in pri nas postala kajakašica leta.

V pripravljalnem obdobju pa skupni zmagovalki svetovnega pokala ni šlo vse po načrtu. Urša se že zadnjih nekaj let ubada s slabokrvnostjo, tako da pride obdobje, ko je popolnoma izčrpana in nima nobene moči. Nazadnje se ji je to zgodilo pred dobrim mesecem."Probleme s slabokrvnostjo imam že zadnja štiri leta, zadnji dve leti pa se mi dogaja, da pride obdobje, ko ne morem popolnoma nič. Komaj pridem gor po stopnicah. Zdaj sem že veliko bolje, čaka me še nekaj terapij," je uvodoma povedala Kragljeva, ki je zaradi izčrpanosti izgubila dva tedna treninga. Bolj skrb vzbujajoče je dejstvo, da se ne ve točno, zakaj se ji to dogaja."Stvar smo odkrili dovolj hitro, da se pomanjkanje železa v krvi da odpraviti s terapijami, vendar bo to trajalo verjetno le pol leta, potem se zgodba lahko ponovi. To ni pravi način, bo treba ugotoviti, zakaj se mi to dogaja. Ne ve se, ali imam takšne izgube železa v krvi zaradi treninga ali je problem z absorpcijo … odgovornost je na meni. To je zelo dolgoročen problem, ki ga moram imeti vseskozi v mislih, da grem na pregled na vsaka dva meseca," je nekoliko v skrb vzbujajočem tonu razlagala Kragljeva.

V novem čolnu se počuti domače

Motiva za treniranje mladi Primorki ne manjka, saj se je takoj, ko je bila pri močeh, usedla v čoln in začela vnovič trenirati s polno paro. Naredila je pa tudi manjšo spremembo v opremi. "Zamenjala sem čoln, vendar ni velike spremembe, saj je nov model čolna narejen iz prejšnjega modela, ki sem ga veslala. Ko se usedem noter, se počutim domače, narejeni so bili le manjši popravki. Predvsem je boljša stabilnost," je nekaj besed namenila novemu čolnu. V letošnjem pripravljalnem obdobju bo veliko pozornosti namenila treningu moči."Moči mi sicer ne manjka. Tako kot sem bila pripravljena zadnji dve leti, je bilo odlično. Tudi za svoje kilograme sem zelo močna. Skozi analizo lanske sezone sem ugotovila, da bom morala ne nekaterih stvareh malo bolj delati. Če bi bila v določenih delih telesa nekoliko močnejša, bi bile vožnje še boljše. Nikomur ne škodi, če je zelo dobro fizično pripravljen. Seveda pa je na prvem mestu zdravje," je poudarila slovenska kajakašica.

Primerjava s fanti je najboljša

Urša že zadnjih nekaj let dela pod vodstvom Mihe Terdiča in z njim je zelo napredovala v svojem veslanju. Se pa je ekipa za treninge nekoliko povečala, ekipi se je pridružil tudi Jure Meglič. . "To je super. S tem sem tudi jaz nekoliko pridobila. Primerjava s fanti je najboljša, hitro vidiš, kako daleč si s formo. Mogoče ima Miha nekoliko manj časa zame na treningih, vendar je tudi tako v redu. Z Miho že toliko časa sodelujeva, da vem, kakšne so moje naloge in tudi on vidi, kdaj je treba kje malo več postoriti in kje malo manj," še za konec doda Urša, ki se 27. januarja odpravlja v Al Ain , pred tem pa jo še čaka nekaj študijskih obveznosti.

Ne spreglejte