Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 4. 2021,
12.41

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

šport Mateja Logar Rado Pišot ukrepi

Četrtek, 8. 4. 2021, 12.41

3 leta

Sproščanje ukrepov proti koronavirusu

Kaj bodo spremembe pri ukrepih zoper koronavirus pomenile za šport?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
tek splošna | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covid-19 dejala, da je "želja, da se šport vrne v čas pred zaprtjem države", ko je bil 1. aprila zaustavljen skoraj v celoti, in dodala, da bo to odvisno od zdravstvene stroke. Razpravljali bodo tudi o možnosti tekem na državni ravni.

Vlada bo danes popoldne odločala o spremembah vladnega semaforja glede sproščanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa in o delovanju nekaterih dejavnosti po 12. aprilu, ko naj bi se končali strožji omejitveni ukrepi zaprtja države.

"Predlog odloka za šport, o katerem bomo odločali v teh dnevih, temelji na zavezi, ki je nastala pred krajšim zaprtjem, da se vrnemo na čas pred tem. Ocena je, da je to izvedljivo, dobiti pa moramo še oceno o nadaljnji nevarnosti širjenja virusa. Vsekakor, ko bomo dobili zeleno luč epidemiološkega dela stroke, si želimo šport vrniti v čim večjem obsegu. To ne velja le za vrhunski šport, ampak tudi rekreacijo kot način boja proti virusu. Da bi bila možna tudi vodena vadba na prostem in v zaprtih prostorih, seveda pa bo treba pri tem upoštevati omejitve, kot so medsebojna razdalja, dovoljeno najvišje število udeležencev, pa tudi testiranja vaditeljev na tedenski ravni in podobno," je dodala Kustečeva.

Simona Kustec je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covid-19 dejala, da je "želja, da se šport vrne v čas pred zaprtjem države". | Foto: Ana Kovač Simona Kustec je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covid-19 dejala, da je "želja, da se šport vrne v čas pred zaprtjem države". Foto: Ana Kovač

Od začetka meseca prepovedani vsi treningi in športno-gibalne dejavnosti

Z odlokom za obvladovanja novega koronavirusa so od začetka meseca prepovedani vsi treningi in športno-gibalne dejavnosti, razen rekreacije posamezno ali v krogu družine na prostem ter vadbe vrhunskih registriranih športnikov, ki pa ne smejo imeti tekmovanj na nacionalni ravni.

"Ta čas ne morem še ničesar zagotoviti, čaka nas še posvetovanje na ravni svetovalne skupine in odločanje na vladi. Je pa predlog, da se omogočijo tekmovanja tudi na nacionalni ravni, da se vrnejo na treninge preostali kategorizirani športniki ter da se sprosti rekreativna vadba ob upoštevanju ukrepov Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V prihodnjih dnevih pa bo dokončno znano, kakšna bo oblika te zelene luči," je pojasnila Kustečeva in se zahvalila športnim organizacijam za razumevanje.

"Bili smo ves čas v dialogu s športnimi organizacijami, ki so stisnile zobe, da smo to obdobje oddelali in dosegli pozitivne rezultate v boju z nadaljnjim širjenjem virusa, da bomo lahko v naslednjem tednu v bolj običajnem obsegu zaživeli in se vrnili v normalne tirnice," je končala ministrica.

Poziv predsednika državnega strokovnega sveta

Predsednik državnega strokovnega sveta za šport Rado Pišot je v začetku tedna na svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje naslovil poziv, da naj se vsaj od 12. aprila začne izvajati športna dejavnost v državi, podobno pa pozneje tudi na pristojno ministrstvo, saj je šport od 1. aprila skoraj povsem ustavljen.

"Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je na poslani dopis odgovorila, da bi ga morali nasloviti na ustrezno ministrstvo, saj strokovna skupina obravnava samo teme, ki jih posredujejo pristojna ministrstva, zato smo ga potem naslovili tudi na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Ob tem smo že 21. februarja po seji strokovnega sveta na vlado poslali izhodišča predloga sproščanja slovenskega športa in načrt ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije nalezljive bolezni covid-19 na področju izvajanja športne dejavnosti," je pojasnil Pišot.

Upa, da se bo šport v prvi fazi po 11. aprilu lahko vrnil "vsaj v stanje pred začetkom tega meseca", saj zdaj potekajo le treningi peščice vrhunskih športnikov, niso dovoljena niti tekmovanja na državni ravni, rekreacija pa le individualno ali v krogu družine.

Rado Pišot je v začetku tedna na svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje naslovil poziv, da naj se vsaj od 12. aprila začne izvajati športna dejavnost v državi. | Foto: STA , Rado Pišot je v začetku tedna na svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje naslovil poziv, da naj se vsaj od 12. aprila začne izvajati športna dejavnost v državi. Foto: STA ,

12. aprila vrnitev k stanju iz prvotnega načrta sproščanja ukrepov?

Upanje, da bodo ukrepi zaustavitve številnih dejavnosti v državi pripomogli k umiritvi epidemioloških razmer, "da se bomo lahko po 12. aprilu vrnili k stanju iz načrta sproščanja ukrepov, ki ga je vlada sprejela letos januarja", pa je že 2. aprila izrazila tudi direktorica direktorata za šport Mojca Doupona v pismu, s katerim je MIZŠ odgovorilo na javni poziv predsednikov kolektivnih panožnih športnih zvez v zvezi z nadaljevanjem športnih tekmovanj v času zaustavitve javnega življenja.

V četrtek, 1. aprila, so začeli veljati strogi omejitveni ukrepi, ki bodo trajali predvidoma do vključno 11. aprila. Z odlokom za obvladovanje novega koronavirusa so prepovedani vsi treningi in športno-gibalne dejavnosti, razen rekreacije posamezno ali v krogu družine na prostem ter treningov vrhunskih registriranih športnikov, ki pa ne smejo imeti tekmovanj na nacionalni ravni. V kolektivnih in individualnih športih je še naprej dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev brez gledalcev.

Treningi so dovoljeni samo vrhunskim športnikom olimpijskega, mednarodnega in svetovnega razreda, gre za skupaj 538 športnikov, ki so s svojimi rezultati na mednarodni ravni dokazali svojo vrhunskost in ki bi jim odsotnost treninga onemogočila nadaljnjo konkurenčnost na mednarodni ravni. Prav tako lahko trenirajo tudi kadeti in mladinci, registrirani po zakonu o športu, ki so člani državnih reprezentanc, vendar le v mehurčkih.

Preberite še:

Simona Kustec
Novice Simona Kustec: Otroci se v ponedeljek vračajo v vrtce in šole #video
NK Aluminij, NK Bravo, prva liga, nogometna žoga
Sportal Slovenski športniki skupaj protestirajo proti ukrepom države
Ne spreglejte