Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 12. 2016,
13.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

doping plavanje Ryan Lochte

Sreda, 7. 12. 2016, 13.19

6 let, 7 mesecev

Tudi lažnivi plavalni kljukec naj bi si v Riu pomagal s terapevtskim dopingom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ryan Lochte | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Anonimna skupina hekerjev, ki je vdrla v profil svetovne protidopinške agencije Wada, je odkrila, da je ameriški plavalni zvezdnik Ryan Lochte v Riu nastopal ob prepovedanih sredstvih. Dovoljenje za tako imenovano terapevtsko rabo, ki ga dodeljuje Wada, naj bi dobil samo pet mesecev pred olimpijskimi igrami.

Svetovna protidopinška agencija Wada je številnim športnim zvezdnikom dovolila uporabo nekaterih prepovedanih sredstev v terapevtske namene. Lochte naj bi od Wade prejel dovoljenje za uporabo sredstev marca letos, le pet mesecev pred poletnimi olimpijskimi igrami v Riu, razkriva portal LifeNews.

Dvaintridesetletnik, ki je bil v Riu sicer vpleten tudi v incident na bencinski črpalki, zaradi česar si je prislužil suspenz nacionalne zveze, je na igrah osvojil zlato s štafeto 4 x 200 metrov in postal šestkratni olimpijski zmagovalec.

Tudi zlata deklica ameriške gimnastike Simone Biles uživa prepovedana sredstva, ki imajo blagoslov Wade. | Foto: Getty Images Tudi zlata deklica ameriške gimnastike Simone Biles uživa prepovedana sredstva, ki imajo blagoslov Wade. Foto: Getty Images

Kdo vse je grešil z dovoljenjem?

Anonimna skupina hekerjev je prek spletne strani fancybears.net poleg Lochteja razkrila še nekaj drugih športnikov, ki so lahko tekmovali ob prepovedanih sredstvih s seznama Wade, uživali naj bi jih v terapevtske namene. Med njimi so ameriška telovadka Simone Biles, ki je na olimpijskih igrah v Riu osvojila pet kolajn, teniški sestri Serena in Venus Williams, kanadski plavalec Ryan Cochrane, kolesarja Ethan Mitchell (Nova Zelandija) in Evelyn Stevens (ZDA) ter britanski atlet Richard Kilty.

Skupina hekerjev je septembra na omenjeni spletni strani razkrila imena športnikov, ki jim je Wada izdala dovoljenje za uporabo prepovedanih sredstev, potem ko je vdrla v informacijski sistem krovne protidopinške organizacije. Skupina je sporočila, da je našla dokaze, kako je Wada ustvarila uradno luknjo v zakonu, s katero je omogočila številnim zvezdnikom, med njimi Bilesovi, sestrama Williams, Lochteju in drugim mednarodnim športnikom, uporabo prepovedanih sredstev.

Iz Wade so pozneje potrdili, da so omenjeni športniki z njihovim dovoljenjem lahko uživali prepovedana sredstva zaradi zdravstvenih težav in da gre za izjemno terapevtsko rabo.

Ne spreglejte