Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 8. 2015,
8.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Trstenjak

Četrtek, 27. 8. 2015, 8.51

8 let

Tina Trstenjak je svetovna prvakinja v judu!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Iz kazahstanske Astane prihajajo odlične novice. Judoistka Tina Trstenjak je postala svetovna prvakinja v kategoriji do 63 kilogramov. To je prvi svetovni naslov za slovenski judo.

Trstenjakova je danes več kot odločno stopila na pota svoje nekdanje "sparing" partnerke, zdaj pa trenerke Urške Žolnir, zlate olimpijke iz Londona 2012. Čeprav je vodenje Trstenjakove zdaj prevzel glavni trener kluba, pa so prav izkušnje Žolnirjeve, ki je največje uspehe zabeležila v tej kategoriji, velikega pomena pri doseganju dobrih rezultatov tudi v prihodnje.

Trstenjakova je najprej v prvem krogu kot prva nosilka počakala na tekmico v drugem. Tam se je spoprijela z Rusinjo Pari Surakatovo, s katero sta se letos že pomerili na tekmi velike nagrade v Budimpešti. Z Rusinjo sta se spoprijeli v finalu in tako kot takrat je tudi danes slavila celjska judoistka, ki je bila vseskozi prepričljivejša, na koncu pa zmago slavila s prednostjo juke in dveh kazni.

V tretjem krogu je Trstenjakova dobila svojo dolgoletno tekmico in tekmico Žolnirjeve, Italijanko Edwige Gwend. Tudi njo je, tako kot Žolnirjeva v svoji karieri, spretno razorožila, tokrat s končnim prijemom osaekomi minuto pred koncem borbe za še četrto zmago v petem medsebojnem dvoboju.

V četrtfinalu ji je na pot stopila Mongolka Munkhzaya Tsedevsuren. Tekmici sta planili ena na drugo, kar je sodnik s kaznima že po 12 sekundah na obeh straneh ustavil. Trstenjakova si je po dveh minutah prislužila še drugo kazen, nato pa prevzela pobudo in tekmico najprej napadla z vazarijem, pol minute pred koncem pa jo vrgla še za ipon in predčasno zmago.

Polfinale je judoistki celjskega Sankakuja prinesel Nizozemko Juul Franssen, ki je po minuti borbe napravila napako, skušala nasprotnico ustaviti z nedovoljenim dvojnim prijemom osokomaki in diskvalifikacija je pomenila, da se bo Trstenjakova v finalu merila za zlato kolajno.

Dobila je staro znanko, Francozinjo Clarisse Agbegnenou, aktualno svetovno prvakinjo, ki je bila od Trstenjakove boljša v finalu evropskega prvenstva v Montpellieru 2014.

Kdo je Tina Trstenjak?

Tina Trstenjak je naslov svetovne prvakinje, ki je hkrati tudi prvi svetovni naslov za slovenski judo, osvojila pri 25 letih. Prihaja iz Celja in je članica najbolj trofejnega slovenskega judoističnega kluba Sankaku Celje, kjer trenira pod vodstvom legendarnega trenerja Marjana Fabjana in zlate olimpijke Urške Žolnir.

Njen največji uspeh je (sveži) naslov svetovne prvakinje v konkurenci do 63 kilogramov, ponosna pa je tudi na 2. mesto na letošnjih evropskih igrah v Bakuju ter drugo mesto na članskem evropskem prvenstvu leta 2015 v Montpellierju. V vitrini Trstenjakove sta tudi bronasti medalji s predlanskega evropskega prvenstva in lanskega svetovnega v Čeljabinsku.

Poleg tekmovalnih dosežkov se je o Tini veliko pisalo letošnje poletje, ko je dva tedna pred odhodom na svetovno prvenstvo, ki je judoistični vrhunec letošnje sezone, izvedela, da bo ostala brez, skoraj obljubljene zaposlitve v Slovenski vojski, ki so jo na Olimpijskem komiteju Slovenije pozneje preklicali. Razlog: Trstenjakova nima 5. stopnje izobrazbe, ki jo tako delovno mesto zahteva.

Trstenjakova se je na novico burno odzvala, po besedah njenega trenerja Fabjana pa celo zapustila priprave. Kot kaže, je vendarle zbrala dovolj moči in osredotočenosti za odličen boj v Astani, ki je slovenskemu judu prinesel prvi naslov svetovnega prvaka.

Ne spreglejte