Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
29. 7. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

3

Natisni članek

vaterpolo skok v športno preteklost

Nedelja, 29. 7. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Skok v športno preteklost

Tekma, ki bi jo vsi najraje pozabili #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

3

Ravno v soboto se je v Barceloni končalo 33. evropsko prvenstvo v vaterpolu, na katerem je zlato še četrtič zapored osvojila Srbija, za srebrnimi Španci pa je bron pripadel Hrvaški. Ob takšnem dogodku se marsikateremu ljubitelju tega vodenega športa vrnejo spomini v leto 2003, ko je bilo evropsko prvenstvo organizirano v Sloveniji, natančneje v Kranju. Po finalni tekmi je namreč prišlo do vsesplošnega pretepa med razgretimi navijači.

Fotogalerija
1 / 8

Po kranjski tekmi leta 2003 so bili številni predstavniki in ljubitelji vaterpola pretreseni. Čeprav gre za relativno grob šport, na njihovih tekmah praviloma nikoli ne prihaja do izgredov. Že od nekdaj, sploh pri nas, vaterpolo velja za šport akademikov in med vaterpolisti vlada veliko spoštovanje. To so pokazali tudi na finalni tekmi v Kranju.

Organizatorji padli na izpitu zadnji dan

V finalu sta igrali reprezentanci Hrvaške in takrat še Srbije in Črne gore. Tekma je bila napeta do konca, saj se je končala šele po podaljških. Z izidom 9:8 (2:3, 1:0, 3:4, 2:1; 1:0) so jo dobili vaterpolisti Srbije in Črne gore. Žal sta sam rezultat in potek tekme ostala v senci poznejših dogodkov, ki so se dogajali na tribunah. Evropsko prvenstvo je bilo sicer organizirano na zelo visoki ravni, organizatorji pa so padli na izpitu ravno zadnji dan prvenstva, ko se je zgodil omenjeni neljubi dogodek. Dejstvo je, da je bila tekma zelo tvegana.

Na tribunah je bilo zelo pestro že med tekmo. | Foto: Reuters Na tribunah je bilo zelo pestro že med tekmo. Foto: Reuters Presenetilo jih je veliko število hrvaških navijačev

Organizatorji so tisti dan pričakovali, da bo na tekmo prišlo okoli 700 hrvaških navijačev. Po nekaterih podatkih jih je v Kranj prišlo okoli pet tisoč, kar je presenetilo organizatorje kot tudi naše varnostne organe. Večina jih je prišla z namenom, da podprejo svoje športnike, a med njimi je bilo tudi nekaj tistih, ki so na tekmo prišlo iz vse prej kot navijaških razlogov. Med množico so bili namreč tudi člani hrvaških nogometnih navijaških skupin. S posnetkov je bilo pozneje razvidno, da so se na koncu med seboj sprli tudi hrvaški navijači.

Zunaj so ostali tudi tisti, ki so imeli Pretep se je preselil tudi na novinarske tribune. | Foto: Reuters Pretep se je preselil tudi na novinarske tribune. Foto: Reuters vstopnice

Manjši incidenti so se dogajali že nekaj ur pred tekmo v Kranju in kar slutiti je bilo, da se tisti dan ne obeta nič dobrega. Zato so se organizatorji odločili, da na tribune ne bodo spustili vseh navijačev, čeprav so ti imeli vstopnice. Ta poteza je na že tako vročo situacijo samo dodatno prilila olje. Tisti najvztrajnejši navijači so preplezali celo streho objekta in se prebili na tribune.

Policistom in varnostnikom, ki so po mnenju nekaterih svoje delo opravljali korektno - vprašanje je le, ali jih je bilo dovolj - je med samo tekmo še nekako uspelo nadzirati situacijo. Po dramatični končnici in porazu hrvaške reprezentance pa so nekaterim hrvaškim navijačem "popustili vsi ventili". Stvar je ušla iz nadzora, saj je na tribunah prišlo do vsesplošnega pretepa. Nekaj navijačev je bilo poškodovanih, med njimi tudi novinarji, eden izmed navijačev je celo nesrečno padel s tribune in so ga morali odpeljati v bolnišnico.

Vaerpolo, Kranj 2003 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Športna in korektna drža hrvaških vaterpolistov

Zaradi izgredov po koncu tekme podelitve na prizorišču ni bilo. Vaterpolistom so medalje izročili šele v hotelu, kjer so bili nastanjeni. Srbski vaterpolisti in tudi srbski mediji so poudarili, da so bili v času izgredov hrvaški vaterpolisti korektni in solidarni do svojih nasprotnikov. Da je šlo med ekipama za zares korekten odnos, je dokaz poteze Aleksandra Šoštarja, takratnega predsednika vaterpolske zveze Srbije in Črne gore.

Ta je na takratnega predsednika Evropske plavalne zveze (LEN) naslovil pismo, da močno obsoja obnašanje hrvaških navijačev, a da hrvaški vaterpolisti ne bi smeli nositi posledic. "Menimo, da športniki ne bi smeli nositi posledic vandalskega obnašanja svojih navijačev, ki ga predstavniki hrvaškega moštva niso mogli preprečiti." (Vir: STA)

Po mnenju številnih je bilo na tekmi premalo policistov in varnostnikov. | Foto: Reuters Po mnenju številnih je bilo na tekmi premalo policistov in varnostnikov. Foto: Reuters

Ogorčeni tudi hrvaški mediji in takratni hrvaški vrh

Na vse dogajanje so se ostro odzvali hrvaški mediji in okrcali svoje navijače, ob tem pa poudarili, da sta se obe ekipi obnašali dostojno, športno in da si zaslužita vse pohvale. Obnašanje hrvaških navijačev sta takrat obsodila tudi takratni hrvaški predsednik Stjepan Mesić in premier Ivica Račan ter hrvaškim vaterpolistom čestitala za osvojeno srebrno medaljo.

Srbija ali Hrvaška?

Na evropskem prvenstvu, ki se je v soboto končalo v Barceloni, je zlato po streljanju kazenskih strelov pripadlo Srbiji, ki je ugnala Španijo (12:10). V boju za bron je bila Hrvaška boljša od Italije. 

Zanimivo, prav v polfinalu so se v vročem obračunu srečali Srbi in Hrvati. Z rezultatom 9:7 so bili boljši prvi. Srbi so tako še četrtič zapored in sedmič (če upoštevamo še njihov status v reprezentancah SČG in ZRJ) na zadnjih devetih prvenstvih postali evropski prvaki.  Po kranjskem EP 2003 so bili poleg Srbov prvaki le še Črnogorci (2008) in Hrvati (2010).

Aktualni olimpijski prvaki so Srbi, njihovi predhodniki pa Hrvati.

Prevlado reprezentanc s področja nekdanje Jugoslavije potrjujejo tudi svetovna prvenstva. Aktualni prvaki so namreč Hrvati, njihovi predhodniki pa prav Srbi.

Ne spreglejte