Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2024,
18.53

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

Natisni članek

plavanje Janja Šegel Peter John Stevens

Torek, 13. 2. 2024, 18.53

2 meseca, 1 teden

SVETOVNO PRVENSTVO V PLAVANJU, KATAR

Stevens Sloveniji priplaval še drugi finale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08
Peter John Stevens | Peter John Stevens je na 50 metrov prsno osebni rekord popravil za 25 stotink in se s petim časom uvrstil v polfinale. | Foto Guliverimage

Peter John Stevens je na 50 metrov prsno osebni rekord popravil za 25 stotink in se s petim časom uvrstil v polfinale.

Foto: Guliverimage

Slovenska odprava na svetovnem prvenstvu v plavanju v Dohi se veseli še drugega finala. Po štafeti 4 x 100 m prosto se je v finale uvrstil še Peter John Stevens na 50 m prsno. Janja Šegel je na 200 m prosto zasedla 15. mesto.

Nic Fink
Sportal Američan Fink je novi svetovni prvak na 100 m prsno, povratnik Peaty do brona

Stevens, v tej disciplini je na SP v finalu plaval tudi lani v Fukuoki, je polfinale odplaval v 27,04 sekunde in dosegel sedmi izid. Dopoldan je bil s 26,79 še 25 stotink sekunde hitrejši, popoldan pa je predvsem s prihodom v cilj izgubil nekaj dragocenih stotink.

Najhitrejši je bil s 26,41 Avstralec Sam Williamson, Italijan Nicolo Martinenghi je dosegel izid 26,65, tretji Američan Nic Fink, tudi novi svetovni prvak na 100 m prsno, pa je s 26,77 že dosegel izid, ki je tudi v Stevensovem dometu.

Ob vrnitvi na velika tekmovanja se je s četrtim dosežkom 26,85 v finale uvrstil tudi svetovni rekorder, Britanec Adam Peaty, ki je že v ponedeljek osvojil bron na dvakrat daljši razdalji.

"Svoj cilj sem dosegel, prišel sem do konca"

"Finale imamo in s tem sem zelo zadovoljen. Svoj cilj sem dosegel, prišel sem do konca in jutri bo samo še zabava. To je borba in videli bomo, kdo bo prvi in kdo bo osmi. Ti izidi danes ne povedo ničesar. Vem, da sem bil popoldan hitrejši na startu, malo pa sem zdrsel v cilj in se že ustrašil, da sem izpadel. Imel sem nekaj sreče in moram potrkati. Jutri bodo znani vsi odgovori," je po tekmi povedal Stevens.

Višje želje je imela Ravenčanka Janja Šegel na 200 m prosto. Na koncu je dosežek 1:59,95 zadostoval za 15. mesto. Novozelandka Erika Fairweather se je v polfinalu edina spustila pod mejo 1:56, nedvomno pa katera od plavalk tudi v polfinalu še ni pokazala vsega.

Uvodni finale dneva je dobil Korejec Sunwoo Hwang, ki je na 200 m prosto z 1:44,75 edini prebil mejo 1:45 minute. Družbo sta mu na zmagovalnem odru delala Litovec Danas Rapsys in Američan Luke Hobson.

V najdaljši ženski razdalji na 1500 m prosto se je zlata veselila Italijanka Simona Quadarella, srebro in bron pa sta osvojili Kitajka Li Bingjie in Nemka Isabel Gose, ki sta bili srebrna in bronasta že v nedeljo na 400 m prosto. Kitajka se je kasneje prebila tudi v sredin finale na 200 m prosto.

V sredo bo v Dohi v predtekmovanju nastopil tudi Anže Ferš Eržen, ki se bo predstavil na 200 m mešano.

Janja Šegel Katja Fain Neža Klančar
Sportal Slovenke do vozovnice za Pariz, v Dohi padel tudi svetovni rekord
Janja Šegel je bila na koncu 15. | Foto: Reuters Janja Šegel je bila na koncu 15. Foto: Reuters

Janja Šegel je v kvalifikacijah opravila potrebno, da si je zagotovila še en nastop. Dosežek za plavalko njenega kova ni povsem vrhunski, popoldan pa bo Korošica dobila drugo priložnost, da tako kot v štafeti na 4 x 100 m prosto popravi izid.

"Cilj je bil polfinale in to sem dosegla. Z izidom pa nisem najbolj zadovoljna. Začela sem prepočasi in to se je poznalo na koncu. To bom popoldan skušala popraviti in upam, da bom odplavala precej boljši rezultat kot zjutraj," je po tekmi povedala 22-letna olimpijka iz Fužinarja.

Najhitrejša je bila Kitajka Bingjie Li, svetovna rekorderka v kratkem bazenu na 400 m prosto, z izidom 1:57,16.

Neža Klančar
Sportal Slovenke na SP pripravile prvovrstno presenečenje
Ne spreglejte