SiolNET. Sportal Drugi športi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Svetovna prvakinja, ki je želela postati zdravnica

1

termometer

Kajakašica na divjih vodah Ajda Novak sprva sploh ni nameravala tekmovati v spustu. Avgusta se je odpravila v ZDA in postala svetovna prvakinja v spustu na divjih vodah.

Ajda Novak je aktualna svetovna prvakinja v spustu na divjih vodah med mlajšimi članicami do 23 let. Sama pravi, da je bolj slalomistka, a je ugotovila, da z dobrim treningom lahko uspešno nastopa tudi v spustu na divjih vodah. Lahko se pohvali tudi z medaljo s svetovnega prvenstva v slalomu. Leta 2013 v Pragi so skupaj z Evo Terčelj in Uršo Kragelj v ekipni vožnji osvojile tretje mesto.

Ajda se je že pred tem veliko ukvarjala s športom, kot pravi, se je v kajak na divjih vodah takoj zaljubila. "Vedno mi je postalo dolgčas … Najprej sem trenirala atletiko in se naveličala teči v krogih, podobno je bilo s plavanjem. Sošolka v osnovni šoli je začela veslati v Tacnu in mi pripovedovala, kaj vse počnejo na treningih. Rekla sem si, da bi poskusila. Takoj sem se zaljubila v ta šport, sploh ko smo začeli veslati po divji vodi. Nikoli ni zmanjkalo izzivov in še danes jih ne (smeh)," nam je svoje začetke opisala 22-letna Ljubljančanka.

Moraš biti nekoliko bolj pogumen

Veliko jih meni, da sta kajak in kanu na divjih vodah bolj moški šport. Naša sogovornica ni takšnega mnenja. "Meni se ne zdi, da je to bolj moški šport. Res je, da moraš biti nekoliko bolj pogumen in da se ne smeš ustrašiti, če imaš kakšno slabo izkušnjo na začetku. Jaz sem vedno uživala v tem in verjetno sem tudi človek, ki bolj uživa v adrenalinskih športih."

Na prvenstvo je odšla povsem sproščena

V lanskem pripravljalnem obdobju je treninge posvetila bolj slalomu kot spustu. Pravzaprav v spustu ni nameravala nastopiti. Pozneje sta se s trenerjem Matejem Trampužem odločila, da bo vseeno poskusila. In še kako se je izplačalo, saj se je na svetovnem prvenstvu v Severni Karolini okitila z zlatom. "Če sem iskrena, sploh nisem nameravala tekmovati v spustu. Za to sem se odločila šele sredi sezone. Ugotovila sem namreč, da sem brez posebnega treninga za spust zelo dobro pripravljena. Odločili smo se, da nastopim tudi v tej disciplini, saj se termin prvenstva ni prekrival s slalomskimi tekmami. Pravzaprav sem zdaj lahko zelo srečna, da sem se odločila za to potezo," je razlagala članica Kajak kanu kluba Ljubljana, ki tega uspeha ni pričakovala. "Konkurence nisem dobro poznala, vedela pa sem, da so nekatere tekmovalke zelo dobre tudi med članicami. Hkrati sem vedela, da sem veliko trenirala in da sem dobro pripravljena. Na prvenstvo sem odšla povsem sproščena."

Želela je postati zdravnica

Ajda je do letošnjega leta študirala na medicinski fakulteti, vendar je treninge in študij vse težje usklajevala, zato se je odločila za spremembo. "Do zdaj sem študirala medicino, vendar je bilo vse skupaj kar stresno in naporno. Žal na fakulteti niso imeli nobenega razumevanja za šport. Letos sem se prepisala na Fakulteto za šport in upam, da bom zdaj lahko lažje usklajevala šport in študij."

Treninge večinoma opravlja sama. Upa, da se bo v prihodnje lahko pridružila kateri od boljših tekmovalk. "Zelo dobro bi bilo, če bi imela poleg sebe tekmovalko, od katere bi se lahko še kaj več naučila. Sploh na svetovnem prvenstvu sem videla, da je zelo v redu, če lahko gledaš najboljše tekmovalke. Treningi so veliko bolj kakovostni. Pogovarjali smo se, da bi morda v prihodnosti več sodelovali z Evo Terčelj. Predvsem njen trener Aleš Kuder je zelo kooperativen in upam, da se bomo lahko kaj dogovorili."

Dokler jo bo veselilo

Pri 22 letih ima Ajda najboljša športna leta še pred seboj. Kot sama pravi, bo vztrajala, dokler jo bo veselilo. "Zavedam se, da bo tudi tega enkrat konec in da bom morala v življenju početi še kaj drugega. Zagotovo bom vztrajala še nekaj let. Velika želja je nastop na olimpijskih igrah. To je želja vsakega športnika. Zagotovo se bom zelo trudila za ta cilj, ampak bomo videli," nam je svoje cilje zaupala kajakašica na divjih vodah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin