Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 1. 2015,
21.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ameriški nogomet Super Bowl New England Patriots

Sobota, 31. 1. 2015, 21.53

8 let

Super Bowl XLIX: Prenapihnjena zgodba o žogah in pričakovanje izenačene tekme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V noči na ponedeljek bodo v ZDA vse oči uprte v Gledale v Arizoni, kjer se bosta moštvi Seattle Seahawks in New England Patriots na 49. Superbowlu spopadli za naslov prvaka lige NFL.

Superbowl je v Združenih državah Amerike športni dogodek brez primere, vročica pred 49. izvedbo pa je že dosegla vrelišče. Ameriški mediji so se zadnje dni posvečali predvsem aferi "deflategate", s premalo napihnjenimi žogami, s katerimi naj bi si New England Patriots pomagali k polfinalni zmagi nad Indianapolis Colts. Naš sogovornik, velik poznavalec ameriškega nogometa, nekoč glavni trener, danes pa član upravnega odbora ljubljanskega kluba Silverhawks Uroš Valant nam je povedal, da je afera s spuščenimi žogami "prenapihnjena". Ampak gremo po vrsti.

Pričakuje se tesna tekma, več možnosti za zmago naj bi imeli Patriots

V rednem delu sezone lige NFL sta si bila letošnja finalista Seattle in New England prepričljiva. Vsaj po statistiki je mogoče potegniti tak sklep, moštvi sta v 16 tekmah sezone zbrali po 12 zmag in štiri poraze. A le ni bilo tako preprosto, pravi Valant: "Branilci naslova iz Seattla so imeli nekje na sredini leta kar precejšnjo krizo, ampak so se potem pobrali in so v bistvu skozi sezono stopnjevali igro, tako da so se na koncu z lahkoto uvrstili na Superbowl. Na drugi strani pa so imeli Patriots, pod vodstvom trenerja Billa Belichicka, na začetku tudi precej povprečno igro. V trenutku, ko so imeli na računu dve zmagi in dva poraza, so že vsi govorili, da niso več dovolj dobri in kako je zdaj Tom Brady, se pravi njihov podajalec, v zatonu, ampak so potem pokazali vsem, da dejansko ne bodo zastonj šestič na Superbowlu. So nekako prekrižarili do finala. Vseeno bi rekel, da sta obe ekipi kar pričakovano v finalu."

Že drugič zapored, a šele tretjič v zadnjih 21 letih, sta si finale priigrali prvopostavljeni ekipi konferenc AFC (American Football Conference – Patriots) in NFC (National football conference – Seattle). Seattle je lani v finalu s 43:8 odpihnil Denver in se veselil prvega naslova prvakov, letos bo imel precej težje delo. "Ne bo tako kot lani, ko je Seattle Denver premagal že po prvem polčasu. Tokrat, mislim, da bo tekma visela v zraku do zadnjih minut," pravi Valant, ki nekaj več možnosti za zmago pripisuje moštvu Patriots: "O tem sem se pogovarjal s trenerjem Ljubljana Silverhawks (Rok Štamcar, op. p.) in on pravi, da imajo več možnosti New England Patriots. Predvsem zaradi precej bolj eksplozivnega napada, zaradi lastnosti Toma Bradyja in nekako se mi zdi, da ima kar prav. Res pa so to majhne razlike, ocenjujem nekako 55:45 odstotkov možnosti, da bodo zmagali Patsi."

Seattle krasi obramba, New England stavi na napad

In na kaj naj bomo pozorni, tisti, ki bomo v nedeljo ponočevali? Kakšna stila igre se bosta spopadla? "Igra Seattla temelji na dveh stvareh. Prva je res dobra obramba. Oni precej dušijo igro. To pomeni, da podajalcem preprosto ne pustijo podaj, zelo tesno pokrivajo lovilce in nasprotnikove podajalce silijo k napakam. To je eden njihovih adutov. Druga stvar pa je, da imajo v napadu zelo dobrega 'running-backa', torej tekača. To je Marshawn Lynch in on je faktor, ki lahko vedno obrne igro," prednosti branilcev naslova izpostavlja Valant, o njihovih tekmecih pa pravi: "New England Patriots pa imajo pač Toma Bradyja in Billa Bielchicka, ki sta že preizkušena veterana. Patriotsi vedno igrajo zelo inteligenten nogomet, vedno se znajo prilagoditi tekmecu. Mislim, da bo Brady že našel tiste luknje v obrambi Seattla, da bo tekma izenačena."

Nogometašev moštva Patriots se v ZDA drži sloves hudobcev, leta 2007 so se s trenerjem Billom Belichickom zapletli v t. i. "spygate", nekakšno vohunsko afero, ko so snemali trenerje nasprotne ekipe in s tem poskušali dešifrirati signalizacijo za igralce. Zadeva se je končala z nekaj visokimi denarnimi kaznimi za kršitelje pravil lige NFL. Letos ameriški medijski prostor razgreva t. i. "deflategate", afera z žogami, ki so jih Patriots uporabili na polfinalni tekmi proti Indianapolis Colts, v katerih naj bil prenizek zračni tlak. Čeprav so Patriots suvereno opravili s tekmeci, so Toma Bradyja in druščino začeli obtoževati goljufanja. Epiloga afere še ni, vodilni v klubu so kot nekakšno žrtveno jagnje izpostavili enega od pobiralcev žog oziroma skrbnika garderobe, a je to potezo ameriška javnost spregledala kot zelo prozoren manever, ki le potrjuje krivdo Belichicka in njegovih sodelavcev.

Napihnjena zgodba o žogah

Naš strokovni sogovornik ob tem le zamahne z roko, gre bolj za medijski cirkus, ki z nogometom nima nič, pravi: "To je v bistvu napihnjena zgodba. Popolnoma. Na koncu se je izkazalo, da so Patriotsi s tistimi žogami igrali le en polčas, tekma pa je bila tako 45:7 zanje. Po mojih izkušnjah, ki jih imam s tekem Silverhawks, lahko povem, da to res ne igra nobene vloge. To je res mogoče samo tisti občutek, da Patriotsi niso do zadnje črke spoštovali pravil. Sicer pa je bila razlika v tlaku žoge tako majhna, da to res ni mogla biti nekakšna velika prednost za Toma Bradyja. Je pa pred Superbowlom pač treba pogreti vsako takšno zgodbo, jo trikrat okoli obrniti, petnajstkrat vprašati ene in iste stvari … Tako pač je."

A v ZDA so se tej temi posvetili zelo podrobno, ljubitelji statistike so izbrskali sumljiv podatek, da so Patriots od leta 2010 do 2014 t. i. fumble (ko podajalec izgubi žogo) doživeli enkrat na 187 napadalnih iger, letos pa njihovega "fumbla" na domačem igrišču sploh ni bilo (sharpfootballanalysis.com). Patriots so s zadnjo statistiko šele tretje moštvo v zadnjih 25 letih, ki jim je to uspelo, v prvi statistiki pa jim sploh ni para. Je to res lahko naključje, se sprašujejo skeptiki. "Tega pa res ne bi vedel," priznava Valant, a dodaja: "Sicer statistika govori eno stvar, če pa pogledamo igro Toma Bradyja, ki ima najhitrejši izmet – on se žoge znebi v manj kot dveh sekundah, in branilci zelo malokrat pridejo sploh do njega -, mislim, da je to glavni razlog, da ne izgublja žog. Ima tudi zelo dober pregled nad igro in takoj, ko vidi, da se mu bližajo branilci, ki bi lahko povzročili 'fumble', se pravi izgubo žoge, jo raje vrže stran. Ta hiter izmet je namreč ključ do tega, da lahko varuješ posest žoge. On tudi ni preveč mobilen, mora paziti na te stvari. Recimo, kakšen hitrejši 'quarterback' bi poskušal nekaj teči, se izmikati in metati žogo, Brady pa ne zapleta. Žogo pač vrže stran in to je to. Tako reši težave, zato je to statistiko mogoče treba gledati tudi s te strani. Napihnjenost žog ne igra vloge."

Šahiranje s telesi

Afera in "medijski linč", kot so se pridušali vodilni možje New England Patriots, naj bi njihove igralce le še podžgala, sicer pa je ameriški nogomet na najvišji ravni igra, v kateri odločajo malenkosti. Takšne in drugačne trike uporabljajo vse ekipe, Patriots so morda v tem le nekoliko uspešnejši ali drznejši. Urošu Valantu je pomembnejše, kaj se dogaja na igrišču. "Ameriški nogomet je zelo strateška igra. Stvari je treba imeti pripravljene vnaprej. Podobna je šahiranju s telesi. Kot imajo šahisti raznorazne obrambe, sicilijansko denimo, in podobne sisteme, imamo tudi mi raznovrstne sisteme v obrambi in napadu. Ogromno študija je potrebnega za vsako tekmo. Obrambni igralci do neskončnosti preučujejo napadalce, iščejo njihovo Ahilovo peto itn. Pravijo celo, da nasprotniki poznajo člane drugega moštva, recimo obrambni igralci napadalce, bolje kot sami sebe. In obratno, seveda," pravi Valant.

In kdo so še ključni možje obeh ekip, poleg podajalcev, seveda? "Pri New England Patriots je to definitivno njihov 'tight end', oziroma mi temu rečemo kotni napadalec, to je Rob Grankowski. Pri Seattlu pa tekač Marshawn Lynch. To so ključni možje, Seattle ima sicer še kup dobrih obrambnih igralcev, ampak oni delujejo kot celota, medtem ko je v napadu veliko več vloge na posamezniku," končuje Valant, ki bo ob Roku Grilcu v nedeljo (od 23. ure naprej) za največje zanesenjake skrbel kot komentator televizijskega prenosa 49. Superbowla na Šport TV.

Ne spreglejte