Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 11. 2011,
13.24

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Cardiff ragbi

Sreda, 23. 11. 2011, 13.24

2 leti, 4 mesece

Suljič: Razlika ni v kvaliteti, temveč v vlaganju v šport

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija kljub majhnem številu ragbi klubov premore ogromno potenciala, med vidnejšimi člani slovenske izbrane vrste je 22-letni Dali Suljič, ki študira na sloviti Cardiff University.

S slovenskim reprezentantom smo se pogovarjali po nesrečnem porazu Slovenije z Andoro (6:15), ki je zelo zmanjšal možnosti obstanka v skupini 2B. Izbranci selektorja Jureta Mahkote so napadali, bili morda celo boljši nasprotnik, a rezultat tega na koncu ni potrdil. ''Težko je reči, da smo bili boljši nasprotnik, glede na to, da smo tekmo izgubili. Res pa je, da smo si zmago bolj zaslužili, še posebej v 2. polčasu, vendar pa na žalost nismo izkoristili danih priložnosti. Na papirju nam poraz prinaša visoko možnost za izpad v nižjo skupino, osebno pa upam, da smo s tem pridobili neko pozitivno izkušnjo, na kateri bomo gradili pomlajeno reprezentanco. Videlo se je, še posebej v drugem polčasu, da ima ta ekipa potencial,'' je po tekmi dejal študent gradbene fakultete iz Cardiffa, ki je dosegel vseh šest točk.

Ob neuigranosti težave tudi z nedisciplino

Če je v vseh športih v Sloveniji baza igralcev dokaj majhna, je pri ragbiju še nekoliko bolj omejena, saj je klubov veliko manj. Trije prihajajo iz Ljubljana, en iz Maribora, v Ljutomeru pa igrajo različico ''touch rugby''. Tako se pri oblikovanju izbrane vrste pozna vsaka odpoved iz katerega koli razloga, kar se pozna tudi pri uigranosti.

''Poškodbe in prenehanje z igranjem so del vsakega športa in s tem se je treba primerno soočiti. Vsekakor je eden izmed razlogov za neuigranost dejstvo, da je trenutna reprezentanca Slovenije pomlajena in s tem tudi neizkušena. Tu moram dodati, da nam poleg neuigranosti dela velike probleme tudi disciplina na igrišču. Vse to se da popraviti z rednim treniranjem in igranjem tekem, s čimer tudi spoznaš igro soigralcev in si pridobiš medsebojno zaupanje,'' je predstavil svoj pogled na težave pri uigranosti 22-letni Ljubljančan.

V Walesu ragbi šport številka ena

Suljič je član članske reprezentanca že vse od svojega 18. leta, svoje prve ragbi korake je napravil v ragbi klubu Ljubljana, za katerega je igral tudi njegov oče, nato pa ga je skupaj z bratom Mirtom pot popeljala v Wales, na slovito univerzo v Cardiffu.

''V tujino sem odšel primarno zaradi študija. Ragbi igram za univerzitetni klub Cardiff University RFC. Glede na to, da prihajam iz države kjer ragbi pomeni skoraj nič, so bili soigralci presenečeni nad kvaliteto ragbija, ki sva ga igrala tako jaz kot tudi moj brat Mirt. Ragbisti v Walesu so nepredstavljivo boljši. Razlika ni v tradiciji, vendar v tem, da ima Wales mnogo več igralcev in država vlaga veliko več v ta šport. Dejstvo je, da Slovenija premore dosti talentov in dobrih igralcev, ki pa žal zaradi pomanjkanja sredstev ne morejo izkoristiti svojega potenciala,'' nam je zaupal mlajši od bratov Suljič, za konec pa še nekaj dodal o ragbiju v Veliki Britaniji: ''Ragbi v Veliki Britaniji je popolnoma druga zgodba. Sam se nahajam v Walesu, kjer je ragbi šport številka ena. Kot primer lahko povem, da je v Cardiffu, ki je za približno 75.000 prebivalcev večji od Ljubljane, okoli 20 ragbi klubov. Moj namen je ostati v tujini zaradi ragbija in službe. Za igranje na profesionalnem nivoju je potrebno vložiti ogromno dela, vendar pa se trudim, da igram na najvišji stopnji, ki jo premorem.''

Ne spreglejte