Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
29. 9. 2015,
10.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Luka Božič olimpijske igre Rio de Janeiro

Torek, 29. 9. 2015, 10.20

8 let

Stemnilo se mu je pred očmi

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Luka Božič se zaveda, da ga prihodnje leto čaka najpomembnejša sezona v karieri, zato na ljubljanskem maratonu ne namerava podirati svojega rekorda.

Eden najboljših slovenskih kanuistov Luka Božič ima letos za seboj še eno naporno sezono. Ljubo, kot ga kličejo v kajakaških krogih, je tudi letos več kot uspešno tekmoval v dveh disciplinah – dvojec, kanu enosed. S Sašem Taljatom sta na zadnjem svetovnem prvenstvu v Londonu branila naslov, a sta na koncu za las ostala brez stopničk (4. mesto), v kanuju enosedu pa je pristal na 18. mestu.

Sprijaznil se je že na cilju

Kot že nekajkrat v letošnji sezoni pa sta imela Luka in Sašo tudi na svetovnem prvenstvu nekaj smole s sodniškimi odločitvami. V sedmih vratih so jima dosodili dotik, ki ga po mnenju mnogih nista storila, a Luka iz tega ne želi delati prevelike drame. Brez dosojenega dotika bi bila slovenska kanuista na stopničkah. "S tem sem se sprijaznil že na cilju. Kar je najbolj pomembno, je to, da sva svojo daleč najboljšo vožnjo pokazala ravno takrat, ko je bilo to najbolj treba. S tem sva si zagotovila tudi nastop na olimpijskih igrah. Bila sva zadovoljna, vendar, ko sva na koncu spremljala tekmo … Očitno mora biti tako in zdaj ne moreva ničesar narediti," je povedal mlajši član našega najboljšega dvojca na divjih vodah.

Pravzaprav ne vem, kaj je bilo narobe

Pred zadnjo tekmo ga je izdala utrujenost, saj je v nedeljo na posamični tekmi v kanuju enosedu pregorel. Tudi v tej disciplini je imel Luka visoke cilje, saj je na letošnjem evropskem prvenstvu tekmovanje končal na 4. mestu. "V nedeljo zjutraj je na ogrevanju kazalo vse dobro. Tudi na štartu nisem čutil nobene utrujenosti, a ko sem videl svoj posnetek, sem videl, da to nisem jaz. Pravzaprav ne vem, kaj je bilo narobe, saj sem vse preostale tekme v sezoni lahko normalno odpeljal. Na svetovnem prvenstvu se mi je stemnilo pred očmi. Nekako mi ni šlo. Če ne bi imel dotika, bi se uvrstil na 12. mesto, kar se mi zdi tudi zelo dobra uvrstitev. Morda sem si vzel vse skupaj malo preveč na lahko. Pravzaprav še nismo odkrili pravega razloga, to bomo analizirali po končani sezoni," je razlagal kanuist iz Mosta na Soči.

Vse bo usmerjeno v tista dva teka

Čeprav se je sezona končala v soboto, ko so se v Tacnu borili za državne naslove, pa že počasi pogleduje v prihodnjo sezono. Zaradi olimpijskih iger v Rio de Janeiru bo vložek zelo velik. Bržkone bo to tudi njuna zadnja sezona v kanuju dvosedu, saj po olimpijskih igrah v Rio de Janeiru dvojec ne bo več olimpijska disciplina. "Okviren načrt je že narejen … Najprej se želim za nekaj časa odklopiti. Sicer točno vemo, kaj hočemo. Vse bo usmerjeno v tista dva teka – mislim, da s kvalifikacijami ne bova imela težav – še zmeraj bo treba iti po stopničkah," je razkril Luka, ki je znan tudi kot zelo dober tekač. Njegov najboljši čas na malem maratonu je ena ura in 17 minut, a kot pravi, se ljubljanskega maratona letos ne bo udeležil. "Letos je bila psihično in fizično naporna sezona in pred mano je zagotovo skoraj najbolj pomembna sezona v moji karieri. Ne, tokrat ne bom tvegal."

Ne spreglejte