Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2024,
16.12

Osveženo pred

2 tedna, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Martin Bergant Luka Potočar Anže Peharc športno plezanje

Sreda, 10. 4. 2024, 16.12

2 tedna, 5 dni

Športno plezanje, balvani, moški

Anže Peharc med deseterico na uvodni tekmi sezone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
športno plezanje, balvani, Innsbruck, Anže Peharc | Anže Peharc je osvojil deveto mesto v odločilnem krogu uvodne tekme svetovnega pokala v disciplini balvani na Kitajskem. | Foto Grega Valančič

Anže Peharc je osvojil deveto mesto v odločilnem krogu uvodne tekme svetovnega pokala v disciplini balvani na Kitajskem.

Foto: Grega Valančič

Anže Peharc je osvojil končno deveto mesto v odločilnem krogu uvodne tekme svetovnega pokala športnih plezalcev v disciplini balvani na Kitajskem. Tržičan je bil v prvem tekmovalnem krogu 11. s štirimi osvojenimi vrhovi smeri in bonusom na četrtem balvanu, v drugem krogu tega tekmovanja pa je osvojil vrh in dva bonusa.

Janja Garnbret Bern 2023
Sportal Janja Garnbret že na uvodni tekmi do velike zmage

Anže Peharc je bil edini Slovenec, ki se je uvrstil v finalni krog uvodne tekme sezone v okrožju Keqiao v Shaoxingu.

Luka Potočar in Martin Bergant nista bila del boja za zmago. Potočar, zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti leta 2022, na tekmovanjih še ni potrdil balvanske forme. Prvo tekmo sezone je končal na 39. mestu. Bergant je bil 61. Zan Lovenjak Sudar zaradi poškodbe ni nastopil. Libeličan bo izpustil tudi naslednjo tekmo na Kitajskem, ko bo v Wujiangu konec tedna prvi tekmovalni preizkus sezone v težavnosti.

Moški so v ponedeljek zaradi dežja ostali brez kvalifikacij. Vsi tekmovalci, na startu jih je bilo 67, so danes nastopili v polfinalu, 20 pa se jih je nato pomerilo v finalu. Na tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju sicer velja sistem, po katerem v finalu nastopi šest najboljših iz polfinala.

Luka Potočar je bil 39. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Luka Potočar je bil 39. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Zmagal je Japonec Tomoa Narasaki, dvakratni svetovni prvak in dvakratni zmagovalec balvanskega seštevka svetovnega pokala (2016, 2019).

Narasaki, tretji po kvalifikacijah, je za zmago preplezal dva balvana do vrha, oba v enem poskusu, na preostalih dveh pa je osvojil bonus točki. Na drugem in tretjem mestu sta bila še najstnika.

Njegov rojak, azijski celinski prvak Sarato Anraku, ki jih šteje komaj 17, je bil drugi. Lanski prvak Kopra v težavnosti, vodilni po kvalifikacijah, je dosegel dva vrhova in dva bonusa, a v več poskusih. Tretje mesto je osvojil 19-letni Belgijec Hannes Van Duysen z dvema vrhovoma in enim bonusom.

Peharc si je deveto mesto delil še z dvema tekmovalcema, enak dosežek kot Slovenec sta vpisala Britanec Maximillian Milne in Avstrijec Jan-Luca Posch.

Prva tekma sezone je bila tudi preizkus forme pred olimpijskima kvalifikacijskima turnirjema, prvi bo maja v Šanghaju, drugi junija v Budimpešti. Slovenci bodo skušali osvojiti zgodovinsko prvo olimpijsko vozovnico. Slovencem sta na voljo dve kvoti.

V Parizu bo na sporedu kombinacija dveh disciplin balvanov in težavnosti, za zapolnitev kvote bo tako treba biti dober v obeh.

Najboljša Slovenka Janja Garnbret je tako kot zmagovalec moške tekme Narasaki že lani osvojila olimpijsko vozovnico. Korošica je odlično formo na začetku olimpijske sezone potrdila v torek s prepričljivo zmago na ženski balvanski tekmi, njeno karierno 42. v svetovnem pokalu, 16. na balvanih.

PZS plezanje tiskovna 2024
Sportal Potočar bo naredil vse, da se vrne med najboljše
Ne spreglejte