Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
25. 11. 2015,
17.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Luka Špik

Sreda, 25. 11. 2015, 17.45

8 let

Spektakularno slovo lastnika kompleta olimpijskih kolajn (video)

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Veslaški šampion Luka Špik je po enoletnem tekmovalnem premoru na Bledu tudi uradno naznanil zaključek dolge in zelo uspešne športne kariere.

Dobrih 38 mesecev po tem, ko se je od veslaškega športa poslovil legendarni Iztok Čop, je svojo kariero končal še njegov dolgoletni partner v dvojnem dvojcu Luka Špik. Mlajši član najuspešnejše posadke v zgodovini slovenskega veslanja je pred letom napovedal, da se bo skušal leta 2016 še šestič zapored udeležiti olimpijskih iger. A po vrnitvi iz Anglije, kjer je živel v času enoletnega tekmovalnega premora, je sporočil, da bo svoj čoln pustil v blejskem veslaškem hangarju v Mali Zaki. Novico je naznanil v inovativnem slogu, ki ga slovenski šport do zdaj še ni videl. Slovo je bilo namreč vpeto v slovesno blejsko prireditev Informans pod taktirko režiserja Matjaža Bergerja ter ob povezovalni vlogi igralca Pavleta Ravnohriba in radijskega napovedovalca Jureta Longyke.

Hvala, družina, Iztok, Polona, Miloš ...

"Po ljudskem prepričanju naj bi športnik kariero končal na vrhuncu, da spomin nanj in njegove vrhunske rezultate ne bi nikoli zbledel. To misel sem pustil zoreti. Dozorela je pred olimpijskimi igrami 2016 in je dokončna," je na blejskem Informansu dejal 36-letni dolgoletni veslaški reprezentant.

"Poslavljam se od športa, ki mi je dal veliko, a sem kdaj od njega pričakoval tudi več. Pogrešal bom prijatelje, ki sem jih pridobil v veslaškem svetu. Pogrešal bom treninge in priprave, na katerih so se dogajale stvari, ki se jim še vedno nasmejim. Pogrešal bom šale v garderobi in nogomet na travniku. Pogrešal bom vse to, kar sem počel toliko let. Pogrešal bom sendvič in vonj po salami Poli. Pogrešal bom tudi vonj po moškem v garderobi in v sobi, ko dežuje in ti ne uspe posušiti vseh oblek," je v svojem slogu povzel zvezdnik veslaškega športa.

Ob tem je poudaril, da uspeh nikoli ni delo posameznika. Zato se je zahvalil družini, dekletu Poloni Kasal, dolgoletnemu partnerju v čolnu Iztoku Čopu in predvsem mentorju in trenerju Milošu Janši.

Zlato, srebro, bron

Špikovega opusa se ne bi branili niti največji velikani slovenskega športa. Član blejskega veslaškega kluba se je v dvojcu s Čopom veselil kar treh olimpijskih kolajn. Leta 2000 sta bila kot prva Slovenca po osamosvojitvi zlata, štiri leta pozneje v Atenah srebrna, olimpijsko trilogijo kolajn pa sta sklenila z bronom leta 2012 v Londonu.

Zelo bogata je tudi njuna bera kolajn s svetovnih prvenstev. Skupaj sta se namreč veselila kar petih odličij, od tega treh zlatih. Posebno mesto v zgodovinskih veslaških knjig pa ima svetovno prvenstvo leta 2005 v Gifuju, kjer sta bila s Čopom zlata med dvojnimi dvojci, skupaj z Matejem Prelogom in Davorjem Mizeritom pa še srebrna med dvojnimi četverci.

Leto 2015, leto upokojitev

Nekdanji veslaški šampion je z odločitvijo, da bo veslo postavil v kot, dopolnil seznam svežih slovenskih športnih upokojencev. Iztekajoče se leto 2015 se bo tako v zgodovino med drugim zapisalo tudi po številnih slovesih. Pred Špikom so namreč slovo že naznanili nekdanji olimpijski prvak v metu kladiva Primož Kozmus, mojster na bradlji Mitja Petkovšek, odlična košarkarja Sani Bečirović in Marko Milić, kapetan hokejske reprezentance Tomaž Razingar in nekdanja paraolimpijska prvakinja v namiznem tenisu Mateja Pinter, medtem ko se je smučarska kraljica Tina Maze odločila (vsaj) za leto premora.

Zanimiv je tudi pogled na tekmovalne poti dobitnikov kolajn na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu 2012. Potem ko so kariere končali Kozmus, olimpijska prvakinja v judu Urška Žolnir ter po novem tudi oba člana dvojnega dvojca Čop in Špik, je športno aktiven le še najstarejši med vsemi – 52-letni strelec Rajmond Debevec, ki pa v žepu vendarle še nima vize za Rio 2016.

Ne spreglejte