Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 4. 2018,
13.45

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

Natisni članek

plezanje Janja Garnbret Janja Garnbret Gorazd Hren Jernej Kruder Mina Markovič Domen Škofic

Ponedeljek, 9. 4. 2018, 13.45

6 let

Športno plezanje v sezoni 2018

Prva zvezdnica športnega plezanja dala prednost maturi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74
Slovenija pleza | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

V prostorih Plezalnega centra Ljubljana so se pet dni pred začetkom sezone svetovnega pokala predstavili člani slovenske članske, mladinske in para reprezentance v športnem plezanju. Člansko vrsto vrhunec čaka septembra, ko bo v Innsbrucku v Avstriji na sporedu svetovno prvenstvo, najboljšo športno plezalko na svetu Janjo Garnbret pa že prihodnji mesec čaka matura, zaradi katere bo izpustila večji del sezone v balvanih.

Janjo Garnbret, ki je v lanski sezoni z devetimi zmagami v svetovnem pokalu in rekordnim številom točk v skupnem seštevku svetovnega pokala v kombinaciji (1.135) postavila nov mejnik v svetu športnega plezanja, že v prvem delu sezone, ko so na sporedu tekme v balvanih, čaka zelo pomemben test – preizkus zrelosti oz. matura, s katero bo 19-letnica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu dokončala izobraževanje na športnem oddelku Gimnazije Velenje.

Janjo Garnbret maja čaka matura, septembra pa v Innsbrucku vrhunec sezone: svetovno prvenstvo. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Janjo Garnbret maja čaka matura, septembra pa v Innsbrucku vrhunec sezone: svetovno prvenstvo. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Cilji Garnbretove: užitek in ubranitev naslova svetovne prvakinje

Priznava, da jo izjemni dosežki iz lanske sezone in pričakovanja nekoliko bremenijo, a bo tudi letos sledila svojemu glavnemu cilju: iskanju užitkov na tekmah, vse preostalo bo sledilo samo po sebi. Njen glavni rezultatski cilj je ubranitev naslova svetovne prvakinje v težavnosti, iskala pa bo tudi priložnost v balvanskem delu in kombinaciji.

Mina z novim zagonom

Polna pričakovanj v novo sezono vstopa ena najuspešnejših športnih plezalk vseh časov, 30-letna Mina Markovič, druga na lanskem evropskem prvenstvu v disciplini težavnost, ki bo skušala unovčiti dobre treninge na balvanih. Te po zaslugi balvanskega centra Plus Climbing v Kopru, ki ga je pred letom dni na Bonifiki postavil njen življenjski sopotnik in eden od trenerjev slovenske članske vrste Luka Fonda, lahko opravlja v Sloveniji. Osredotočena bo na tekme svetovnega pokala v težavnosti, ki se začnejo julija (Villars v Švici, 6. in 7. 7. 2018), in na svetovno prvenstvo.

Mina markovič je že 15 sezon med najboljšimi v športnem plezanju. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Mina markovič je že 15 sezon med najboljšimi v športnem plezanju. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Škofic želi več, kot je dosegel lani

Z željo po izboljšanju rezultatov iz lanske sezone, ko se je uvrščal na 4. in 5. mesta, vstopa tudi Domen Škofic, ki je z zmago v skupnem seštevku težavnosti v sezoni 2016 postavil nov mejnik v slovenskem moškem plezanju, lani pa končal na 4. mestu. "Pomembno je zaupati sebi in ljudem, s katerimi delaš," je dejal Škofic, ki sodeluje s trenerjem Romanom Krajnikom. Ta je v letošnji sezoni postal glavni trener avstrijske reprezentance v športnem plezanju.

Domen Škofic stavi na zaupanje, vase in sodelavce. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Domen Škofic stavi na zaupanje, vase in sodelavce. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Kruder s popotnico iz skale v umetne stene

Uspešno je v sezono že marca vstopil Jernej Kruder, ki je na mastersu Studia Block v Pfungstadtu v Nemčiji v balvanskem plezanju zasedel 3. mesto (Garnbretova je bila druga). Kot je napovedal, bo tudi letos skušal čim več plezati v skali, kar mu pomaga tudi na umetnih stenah, bo pa tudi letos ambasador slovenske tekme v balvanih The Rock Ljubljana, ki bo na sporedu 19. maja.

Jernej Kruder bo občutke s stene skušal prenesti tudi na umetne stene. Tudi letos bo ambasador balvanske preizkušnje The Rock Ljubljana, ki bo 19. maja v Ljubljani. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Jernej Kruder bo občutke s stene skušal prenesti tudi na umetne stene. Tudi letos bo ambasador balvanske preizkušnje The Rock Ljubljana, ki bo 19. maja v Ljubljani. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Napredek na vseh ravneh

Za napredkom številčne reprezentance tako v članskem (slovenski plezalci so zadnji dve sezoni zmagovalci pokala narodov) kot mladinskem pogonu so zadovoljni tudi trenerji Luka Fonda in Urh Čehovin ter selektor Gorazd Hren pri članih in selektor Anže Štremfelj pri mladincih. Slovenske paraplezalce (Gregor Selak, Tanja Glušič in novinec Matej Arh) bo vodil selektor Jurij Ravnik.

Gorazd Hren, selektor slovenske članske reprezentance je zadovoljen z napredkom plezalcev. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Gorazd Hren, selektor slovenske članske reprezentance je zadovoljen z napredkom plezalcev. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Letos finala ne bo gostil Kranj

Svetovni pokal v športnem plezanju (balvani) se začenja ta konec tedna v Meiringenu v Švici (13. in 14. 4. 2018) in končuje konec oktobra v Xiamenu na Kitajskem, kjer bodo na sporedu tekme v balvanih in težavnosti. To pomeni, da sklepnega dejanja sezone tokrat ne bo gostil Kranj. Priložnost je dobil konec septembra (29. in 30. 9. 2018).

Vrhunec sezone bo svetovno prvenstvo pri sosedih

Vrhunec sezone za člane bo svetovno prvenstvo v Innsbrucku (od 6. do 16. 9. 2018), kjer bodo po besedah selektorja Gorazda Hrena slovenski tekmovalci nastopali v vseh treh disciplinah, težavnosti, balvanih in hitrosti, torej disciplinah, ki bodo kot enota štele na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020, kjer bo športno plezanje doživelo olimpijsko premiero.

Kvalifikacije v kombinaciji (štela bo uvrstitev v vseh treh disciplinah hitrosti, balvanih in težavnosti) za nastop na olimpijskih igrah bodo na svetovnem prvenstvu leta 2019 v Tokiu.

Vito Lukan letos čakajo mladinske olimpijske igre v Argentini. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Vito Lukan letos čakajo mladinske olimpijske igre v Argentini. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Vita in Urška po mladinsko olimpijsko izkušnjo

Z visokimi pričakovanji v novo sezono vstopajo tudi člani slovenske mladinske reprezentance, ki so že na prvih tekmah za evropski mladinski pokal v Voironu v Franciji v težavnosti posegli po odličjih (Lučka Rakovec - 2. mesto med kadetinjami in Lucija Tarkuš - 3. mesto med starejšimi deklicami). Vrhunec sezone bodo mladinske olimpijske igre v Buenos Airesu v Argentini oktobra, ki se jih bosta udeležili Vita Lukan in Lučka Rakovec.

Končno do stene za hitrostno plezanje

Vsi že nestrpno pričakujejo odprtje objekta v Celju, kjer bo stala prva stena za hitrostno plezanje v Sloveniji, kar pomeni, da bodo tudi to atletsko plezalno disciplino trenirali bližje domu. Ker v Sloveniji ta disciplina ni znana, niti je prej slovenski plezalci niso trenirali, so za pomoč zaprosili italijanskega strokovnjaka Stanisloa Zamo. 

Prva Osebna zavarovalnica je nov generalni pokrovitelj

Na predstavitvi slovenskih reprezentanc v športnem plezanju so izvršna direktorja Prve osebne zavarovalnice Janez Kranjc in Boštjan Škufca Zaveršek ter predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik podpisali pogodbo s Prvo Osebno zavarovalnico, ki je postala prvi generalni sponzor slovenske športnoplezalne reprezentance.

 

SLOVENSKA REPREZENTANCA V ŠPORTNEM PLEZANJU

Članice: Janja Garnbret (Šaleški AO), Katja Kadić (PK Škofja Loka), Tjaša Kalan (AO PDKranj), Mia Krampl (AO PD Kranj), Julija Kruder (ŠPO PD Celje Matica), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), Mina Markovič (ŠPK Plus), Lučka Rakovec (ŠD Proteus), Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak), Lana Skušek (ŠPO PD Komenda), Tjaša Slemenšek (Šaleški AO)

Člani: Martin Bergant (PK Škofja Loka), Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), Anže Peharc (AO PD Kranj), Milan Preskar (PK Škofja Loka), Zan Sudar (AK Ravne), Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), Gregor Vezonik (AK Ravne)

Selektor: Gorazd Hren

Trenerja: Luka Fonda in Urh Čehovin

 

 

SLOVENSKA MLADINSKA REPREZENTANCA V ŠPORTNEM PLEZANJU

Mladinke (do 20 let): Tjaša Slemenšek (Šaleški AO), Mia Krampl (AO PD Kranj), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak), Lana Skušek (ŠPO PD Komenda)

Mladinci (do 20 let): Matic Kotar (ŠD Proteus), Maks Bogolin (AO PD Črnuče), Kilian Čop (Šaleški AO), Klemen Novak (AO PD Kranj)

Kadetinje (do 18 let): Lučka Rakovec (ŠD Proteus)

Kadeti (do 18 let): Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), Žiga Zajc (PS Ascendo), Andrej Polak (PK Kamnik), Aljaž Resnik (PK Kamnik)

Starejše deklice (do 16 let): Betka Debevec (PK Kamnik), Letija Fajfar (AO PD Kranj), Dominika Kodra (PK Kamnik), Maja Majcen (ŠPO PD Celje Matica), Ema Seliškar (AK Slovenska Bistrica), Lucija Tarkuš (AK Slovenska Bistrica)

Starejši dečki (do 16 let): Bine Meke (PS DPČ Šmartno), Timotej Romšak (PK Kamnik), Anej Batagelj (Društvo za razvoj plezalne kulture), Grega Verbuč (ŠPO PD Mozirje)

Selektor: Anže Štremfelj

Trenerji: Domen Švab, Klemen Kejžar, Maja Vidmar, Dominik Fon

 

 

SLOVENSKA PARAPLEZALNA REPREZENTANCA

Člani: Tanja Glušič (AK Ravne), Gregor Selak (Društvo za razvoj plezalne kulture), Matej Arh (AO PD Kranj)

Selektor: Jurij Ravnik

Ne spreglejte