Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 9. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

2

Natisni članek

Mihael Žgank judo

Petek, 14. 9. 2018, 4.00

5 let, 7 mesecev

Mihael Žgank ali Mikhail Ozerler? Slovenski judoist razkril, zakaj je prišlo do spremembe imena.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

2

Mihael Žgank | Slovenski judoist Mihael Žgank bo na prihajajočem svetovnem prvenstvu v Bakuju prvič nastopil pod zastavo Turčije. Od zdaj naprej bo tekmoval pod imenom Mikhail Ozerler. | Foto Osebni arhiv

Slovenski judoist Mihael Žgank bo na prihajajočem svetovnem prvenstvu v Bakuju prvič nastopil pod zastavo Turčije. Od zdaj naprej bo tekmoval pod imenom Mikhail Ozerler.

Foto: Osebni arhiv

Slovenski judoist Mihael Žgank, ki se je konec lanskega leta odločil, da zaradi finančne ponudbe in posledično zagotovitve boljšega eksistencialnega položaja, prestopi v turški judo klub in zamenja reprezentanco, bo na svetovnem prvenstvu v Bakuju prvič zastopal turške barve. Aktualni svetovni podprvak iz Budimpešte bo nastopil pod turškim imenom Mikhail Ozerler.

Aktualni svetovni podprvak v kategoriji do 90 kilogramov in najboljši slovenski judoist lanske sezone Mihael Žgank bo od zdaj naprej nastopal z imenom Mikhail Ozerler. To ni neobičajno in je bila ena od zahtev turške reprezentance, nam je pojasnil Žgank, ki pa v vsakdanjem življenju seveda ostaja Mihael Žgank, le tekmoval bo pod drugim imenom.

"Ime bi si lahko izbral sam, a sem odločitev prepustil predsedniku turške judo zveze," je pojasnil Žgank, po izobrazbi inženir živilstva in prehrane, ki se po karieri namerava vrniti v Slovenijo.

Mihael Žgank | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

"Tudi meni je smešno, da imam zdaj dva potna lista z dvema imenoma, a tako je," je dodal 24-letnik iz Migojnic pri Žalcu, ki je v enem od intervjujev za Sportal povsem odkrito priznal, da je edini razlog za prestop k Turkom finančne narave.

"Odločale so izključno finance. V zadnjih dveh letih je ogromno vrhunskih judoistov končalo kariero in videl sem, da si s kariero niso uspeli zagotoviti eksistence. In to čeprav so vse življenje garali za šport. Takrat sem se zamislil, rekel sem si, da se sam ne želim znajti v taki situaciji, želim si nekaj ustvariti iz svojega življenja."

Menjava imen v tujini ni nič novega. Tako je denimo košarkar Radoslav (Raša) Nesterović, ki je po selitvi v Grčijo prejel grško državljanstvo, nastopal pod imenom Radoslav Makris, košarkar Predrag Stojaković pa kot Petza Kinis.

Mihael Žgank | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Marjan Fabjan
Sportal Slovenski judoisti na svetovno prvenstvo v močni postavi, Žgank pod drugim imenom

Slovenske barve bo v Bakuju, kjer se prihodnji teden (od 20. do 27. septembra 2018) začenja svetovno prvenstvo, branila 13-članska odprava:

Maruša Štangar (do 48 kg),

Petra Nareks (do 52 kg),

Kaja Kajzer (do 57 kg),

Tina Trstenjak, Andreja Leški (do 63 kg),

Klara Apotekar (do 78 kg),

Ana Velenšek (nad 78 kg)  

David Štarkel, Matjaž Trbovc (oba do 60 kg),

Adrian Gomboc (do 66 kg),

Martin Hojak (do 73 kg),

David Kukovica (do 90 kg) in

Vito Dragić (nad 100 kg).

Ne spreglejte