SiolNET. Sportal Drugi športi
0,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenska bitka za olimpijsko vozovnico našla pot v sloviti The New York Times

0,90

termometer

Mia Krampl Lučka Rakovec | Zgodba o prijateljstvu in tekmovanju za edino preostalo slovensko olimpijsko plezalno vozovnico med Mio Krampl in Lučko Rakovec, je spodbudila zanimanje tudi onkraj Atlantika. | Foto: Manca Ogrin
Zgodba o prijateljstvu in tekmovanju za edino preostalo slovensko olimpijsko plezalno vozovnico med Mio Krampl in Lučko Rakovec, je spodbudila zanimanje tudi onkraj Atlantika. Foto: Manca Ogrin

Zgodba o prijateljstvu med slovenskima plezalkama Mio Krampl in Lučko Rakovec, ki sta se novembra lani na tekmi v Toulousu v Franciji "udarili" za edino preostalo žensko olimpijsko vozovnico za Slovenijo, je prevzela ameriškega plezalca in pisca Arija Schneiderja. Z njo je prepričal uredniško ekipo in ta je zgodbo objavila v uglednem ameriškem dnevnem časopisu The New York Times. Fotografije, nastale v plezalni dvorani FA v Kranju, je posnel slovenski fotograf Ciril Jazbec.

"Mislim, da najboljše zgodbe zahtevajo konflikt in zanimive osebnosti. Lansko jesen sem spremljal kvalifikacijsko tekmo v Toulousu in takoj, ko sem videl, kako Mia in Lučka obvladujeta medsebojno rivalstvo, sem ugotovil, da se v ozadju skriva čudovita zgodba o prijateljstvu in tovarištvu," je za Sportal razlog za zanimanje za slovensko plezalno zgodbo osvetlil ameriški plezalec in pisec Ari Schneider.

Spomnimo: 19-letna Mia Krampl, sicer aktualna svetovna podprvakinja v težavnostnem plezanju, si je vozovnico za olimpijske igre v Tokio priborila v zadnjem krogu finala kvalifikacijske tekme v kombinaciji, ko je olimpijsko normo marsikdo že pripisalo leto dni mlajši Rakovčevi. Mia je bila namreč v težavnosti z višino 32 najboljša od osmih finalistk, Lučka pa je bila na tretjem mestu le za pol giba krajša od tekmice za olimpijsko vozovnico. In prav ta gib je odločal o drugi slovenski potnici v Tokio. Prva je seveda Janja Garnbret, ki si je mesto na igrah pod petimi krogi prislužila že avgusta lani na svetovnem prvenstvu v Hačiodžiju na Japonskem. 

Preberite, kaj je Mia Krampl povedala po tekmi

Zgodba je nastajala v plezalni dvorani FA v Kranju, kjer dekleti trenirata pod okriljem trenerja Anžeta Štremflja, selektorja slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju. | Foto: Anže Štremfelj Zgodba je nastajala v plezalni dvorani FA v Kranju, kjer dekleti trenirata pod okriljem trenerja Anžeta Štremflja, selektorja slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju. Foto: Anže Štremfelj

Urednikov ni bilo težko prepričati

Kot je še dejal Schneider, zaradi pandemije novega koronavirusa Slovenije ni obiskal, ampak je z glavnima junakinjama svojega prispevka govoril na daljavo in si vtis ustvaril prek družbenih kanalov, bo pa obisk Slovenije in njenih naravnih plezališč vsekakor še prišel na vrsto.

Povedal je še, da s prepričevanjem urednikov o objavi slovenske zgodbe v prestižnem časopisu The New York Times ni imel težav, je bil pa glavni izziv zgodbo izoblikovati tako, da bo primernejša za okus njihovih bralcev, kot pa je vajen iz pisanja za bolj specializirano plezalno publiko.

Fotografije so delo večkrat nagrajenega slovenskega fotografa Cirila Jazbeca, ki uspešno krmari med močnimi osebnimi in komercialnimi projekti. | Foto: Anže Štremfelj Fotografije so delo večkrat nagrajenega slovenskega fotografa Cirila Jazbeca, ki uspešno krmari med močnimi osebnimi in komercialnimi projekti. Foto: Anže Štremfelj

Za sprožilcem slovenski fotograf

Fotografije, nastale v dvorani FA v Kranju, kjer dekleti trenirata pod okriljem trenerja Anžeta Štremfja, so delo večkrat nagrajenega tržiškega fotografa Cirila Jazbeca, o katerem smo na Siol.net že poročali. Nazadnje v povezavi z njegovo zgodbo iz Tržiča in okolice, ki je bila objavljena v reviji National Geographic.

Preberite še:

Mia Krampl Sportal Drama v Toulousu, ki se je morala razplesti v prid Slovenki

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin