Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
12. 11. 2012,
18.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ameriški nogomet Ljubljana Silverhawks

Ponedeljek, 12. 11. 2012, 18.18

8 let

Silverhawks: poplačati dolgove in poiskati okrepitve

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav so do prve tekme nove sezone še več kot trije meseci, so se Ljubljana Silverhawks že lotili dela: prvi treningi, poplačilo starih dolgov, sestava vodstva, iskanje tujih okrepitev.

Slovenski prvaki v ameriškem nogometu, pa tudi zmagovalci regionalne lige CEFL, Ljubljana Silverhawks, so začeli s pripravami na sezono 2013. Na prvem treningu se jih je zbralo 46. Do januarja jih čakajo lažji treningi (enkrat tedensko na zelenici in čim večkrat v fitnesu), nato pa ne glede na mraz intenzivni zimski treningi na prostem dvakrat, trikrat tedensko do začetka sezone, ki bo konec marca ali v začetku aprila. Delo poteka tudi v zakulisju. Klub v kratkem čaka občni zbor. Milan Narat se bržkone poslavlja z mesta predsednika. "Najbrž bomo izbrali širši upravni odbor – štirih, petih ljudi. Klub je postal prevelik, da bi ga vodil en sam. Fantje, ki so zraven že dlje, so pokazali sposobnost in pripravljenost, da bi pomagali. Če je nekdo pripravljen delati, ima tudi pravico odločanja pri vodenju kluba," je v pogovoru za Sportal povedal Uroš Valant, športni direktor kluba, trener in nekdanji predsednik. Prva naloga uprave bo poplačilo dolgov iz lanske sezone. Še kako prav bi jim prišla denarna nagrada za zmago v Ceflu, a bodo nanjo morali še počakati.

Veterana Rok Štamcar in David Turšič bosta odigrala še eno sezono, delala pa bosta tudi kot trenerja. Peter Namorš Vujinović mora na operacijo rame (strgana vez) in bo tako pomagal kot trener "linebackerjev". "V prihodnjih letih bo naša usmeritev v domače trenerje, s katerimi bomo podpisali pogodbe in jih bomo tudi nekaj plačali. To je dolgoročna usmeritev. In te trenerje bomo poslali na izobraževanje v tujino," razlaga Valant. Bržkone bo celotno sezono izpustil Narat, ki ga čaka operacija desnega kolena, saj ima strgane vezi. Ker igra tako v obrambi kot v vlogi "kickerja " in "punterja" bo to zelo hud udarec, pove Valant.

Gardner se ne vrača, morda pride kanadski lovilec

Okrepitve iz tujine so odvisne od finančnih zmožnosti. Tuji trener tako odpade. "Vsekakor bomo vzeli veterana podajalca. Anthony Gardner ne bo prišel nazaj, saj skuša dobiti priložnost v Ameriki. Najbrž bo igral v 'areni'. Tam vseeno zaslužiš dva do tri tisoč dolarjev na teden." Z novim podajalcem bi radi podpisali že ta mesec, da bodo lahko pravočasno uredili vsa dovoljena. Valant obenem razkriva: "Navezal sem stike s Kanadčanom, ki igra lovilca na kolidžu, a pride na študentsko izmenjavo v Ljubljano. To bo tako rekoč zastonj pridobitev. Je zelo soliden." Ime bomo izvedeli, ko bo dogovor sklenjen. Če bo denar, če se poplačajo dolgovi, pa bodo pripeljali še kakšnega igralca obrambe, a to skoraj zagotovo ne bo MVP obrambe Cefla Desmond Hendricks.

Ostajajo v ligi CEFL

Spomladi so Silverhawks izpolnili dolgoletni cilj – osvojitev lige CEFL. Tako so jim želje uhajale proti igranju v zelo močni avstrijski ligi. A realnost je drugačna. Že zgolj pristopnina 20 tisoč evrov je zanje prevelik strošek. Tako ostajajo v regionalni ligi, ki pa bo v novi sezoni vendarle sestavljena iz več klubov. Ljubljančanom, Beograd Vukovom in Budapest Wolvesom se bosta pridružili še dve dobri srbski ekipi (Beograd Blue Dragons in Kragujevac Wild Boars), eno zagrebško moštvo, morda še drugo madžarsko in za končnico morda kakšno avstrijsko. Število klubov in sistem tekmovanja je še stvar pogajanj, a v osnovi naj bi bilo od šest do osem moštev, dve diviziji in okoli sedem tekem v rednem delu. Želja Silverhawksov je, da bi vsaj del tekem slovenskega prvenstva prestavili na jesen, saj je več kot 12 tekem v štirih mesecih tako finančno kot fizično prezahtevno za ta nivo ameriškega nogometa.

Ne spreglejte