Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
29. 10. 2015,
18.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dejan Zavec boks

Četrtek, 29. 10. 2015, 18.40

8 let

Sanjski cilj: šokirati Kubanca ter pomahati Kopitarju in Dragiću

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najboljšega slovenskega boksarja Dejana Zavca 25. novembra v Miamiju čaka vrhunec kariere. Z Erislandyjem Laro, prvakom po verzijah WBA in IBO, se bo udaril za naslov v superveltrski kategoriji.

Nesporni prvi as slovenskega boksa bo prihodnje leto dopolnil 40 let, a še ni rekel zadnje v ringu. Dejan Zavec je dočakal priložnost, o kateri sanja marsikateri evropski stanovski kolega, ki pa je za razliko od srčnega borca iz Trdobojcev ne bo nikoli dočakal. Na ameriških tleh bo izzivalec aktualnega svetovnega prvaka, zato dogodek v Miamiju uvršča med vrhunce svoje kariere.

"Evropejce, ki so dobili možnost izzivati svetovnega prvaka v ZDA, lahko preštejemo na prste ene roke," meni slovenski boksar, aktualni svetovni prvak po verziji WBF.

Presenetil bo javnost in potrpežljivo čakal na zmago

Proti boljšemu tekmecu kot je Kubanec Erislandy Lara, ki je superveltrski prvak po dveh verzijah, se še ni boril, zato se 39-letnega Slovenca pred srečanjem, o katerem se bo še veliko govorilo, pričakovano loteva pozitivna trema.

O njej je spregovoril na Ptuju, kjer je razkril, kako spoštuje favoriziranega tekmeca, a se ga ne boji. Po srcu je bil vedno optimist, v ZDA pa bo odpotoval z ogromno ambicijo, kako šokirati svetovnega prvaka po verzijah WBA in IBO, in si priboriti najslajšo zmago v karieri.

Navijači Lare so prepričani, da slovenski izzivalec svetovnemu prvaku ne bo predstavljal prehudega zalogaja. Zavec si ob tem misli svoje in se skrivnostno nasmiha, saj bi lahko bilo podcenjevanje tekmeca voda na njegov mlin.

"V ZDA pričakujejo, da se bom zagnal v tekmeca, ta pa bo to šolsko izkoristil in mi vrnil z najboljšimi udarci. Verjamem, da bom boksal popolnoma drugače ter mu otežil delo. Vse bom presenetil in potrpežljivo čakal na priložnost za zmago," je Haložan prepričan, da bi lahko konec novembra pokvaril večer Kubancu. Če ne drugega, bo zadržal šampionski pas po verziji WBF. Vodstvo ni pristopilo k pogajanjem okoli združevanja pasov, tako da bo ta še nekaj časa v njegovi lasti. Če bi presenetil še Laro, bi se v njegovih rokah znašli trije pasovi, kar bi bil podvig podvigov.

Si bo pravočasno zagotovil vstopnici za tekmi LA Kings in Miami Heat?

Lara bo imel v Miamiju ogromno prednost domačega okolja in bučnih navijačev. Pred leti je s Kube prebežal prav v mesto, znano po razkošnih plažah in turističnem vrvežu. Njegov vzdevek je American dream (Ameriške sanje). Živi jih v polni meri, saj je dvojni svetovni prvak.

Bi rad nekoč ameriške sanje podoživel tudi Zavec, ki se bo v ringu v ZDA pojavil tretjič v karieri? "Ne. Živim slovenske sanje. Živim sanje slovenskega športnika, ki mu na začetku niti niso bile namenjene. ZDA niso moje sanje, so pa del moje kariere," svoje dosežke raje povezuje z domovino.

V Miamiju radi govorijo o slovenskih športnikih. Košarkarski zanesenjaki izpostavljajo Gorana Dragića. In prav v njegovo mesto prihaja Zavec, tako da se obeta priložnost za srečanje dveh izjemnih slovenskih športnikov. Ga bo Ptujčan povabil na boksarski dvoboj?

"Težko, saj ima Goran nekaj tekem na teden. Si pa močno želim, da bi si v živo ogledal njegov nastop, podobno velja za Anžeta Kopitarja. Upam, da si bom pravočasno zagotovil vstopnice," se veseli ogleda srečanj hokejistov Los Angeles Kings (21. novembra) in košarkarjev Miami Heat (23. novembra). Njegov sanjski načrt je torej znan. Šokirati Kubanca ter si na delu ogledati rojaka, ki navdušujeta športno občinstvo v ZDA.

Združene države Amerike doživlja kot meko boksa, kjer vedno začuti posebno energijo. "V ZDA so veliko bolj pozorni na športnike kot v drugih državah. Tudi marketinško, da se razumemo. Od tam prihajata tudi znanost in zgodovina, tega jim je moremo vzeti. Dolgo časa sem mislil, da gre pri boksu le za dva človeka z rokama, glavo in telesom, a Američani imajo svojo preteklost in bogato zgodovino, vlaganje v šport, ki je pogoj za visoko kakovost, pa je pri njih samoumevno," je pojasnil uspešnost ameriških boksarjev, ki spadajo v svetovni vrh.

Čez slab mesec dni bi se jim rad predstavil v najboljši mogoči formi, s katero želi ponagajati Lari in dokazati, da se v njegovih pesteh skriva še dovolj moči za napad na največje naslove.

Ne spreglejte