Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 2. 2017,
6.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Super Bowl skok v športno preteklost ameriški nogomet NFL

Nedelja, 5. 2. 2017, 6.30

6 let, 7 mesecev

Skok v športno preteklost

Rekordi, zanimivosti in škandali. Super Bowl ni samo nogomet.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Danes se bo v ZDA odvil največji športni dogodek leta, finale nogometne lige NFL ali Super Bowl. Za prestižni pokal Vincea Lombardija se bosta udarili moštvi New England Patriots in Atlanta Falcons. Super Bowl je v zgodovini ponudil nekaj zanimivih dogodkov.

V prvem finalu lige NFL 15. januarja leta 1967 sta se v finalu pomerili ekipi Green Bay Packers in Kansas City Chiefs, zmage s 35:10 pa so se veselili prvi. Obračun prvakov konferenc AFC (American Football Conference) in  NFC (National Football Conference) še ni nosil imena Super Bowl.

Prvi Super Bowl je bil odigran leta 1970, ki so mu dodali rimsko številko štiri (IV). Za uporabo rimskih številk so se sicer odločili leto prej, leta 1969. V finalu leta 70 je Kansas premagal Minnesoto (23:7). Letošnji 51. Super Bowl ima rimsko številko LI.

Super Bowl | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zmagovalcu vse od leta 1967 podeljujejo znameniti pokal, ki je vreden 25 tisoč dolarjev, izdelala pa ga je znamenita ameriška draguljarna Tiffany. Od leta 1970 se pokal imenuje po slavnem trenerju moštva Green Bay Packers Vinceu Lombardiju.
Super Bowl | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Super Bowl nedelja" je dan, ko Američani zaužijejo orjaške količine hrane in pijače, več pojedo in popijejo le še na zahvalni dan (Thankgiving), ki je v ZDA nacionalni praznik. Finale nogometa pospremijo s številnimi pikniki.

Super Bowl je najbolj gledan televizijski dogodek v ZDA, na lestvici rekorderjev po številu gledalcev se je med dvajseterico na sedmo mesto vrinila le zadnja epizoda televizijske serije MASH, vse drugo so Super Bowli. Najbolj gledan med vsemi je bil Super Bowl XLIX leta 2015, ki je pred TV-zaslone privabil 115,2 milijona gledalcev (podatek podjetja za merjenje gledanosti Nielsen).

Super Bowl | Foto: Reuters Foto: Reuters

Največ gledalcev pa si je v živo ogledalo Super Bowl XIV, v katerem sta se spopadli moštvi Los Angeles Rams in Pittsburgh Steelers. Na štadionu Rose Bowl v Pasadeni v Kaliforniji se jih je zbralo 103.985.

Super Bowl | Foto: Reuters Foto: Reuters

Velik dogodek sam po sebi je tudi koncert ob polčasu tekme, t. i. half time show, ki je bil sprva precej dolgočasna zadeva, z nastopi raznoraznih godb na pihala, v zadnjih desetletjih pa je rezerviran za največje zvezde estrade.

Leta 2004 sta prav na koncertu ob polčasu Janet Jackson in Justin Timberlake poskrbela za enega večjih škandalov, ko je pevka pokazala prsi. Puritanci so bili ogorčeni, nastopajoč zvezdniški par so obtožili, da sta onečastila družinski praznik.

Super Bowl Janet Jackson | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Letos bo za zabavo ob polčasu skrbela ameriška pop pevka Lady Gaga, mnogi se bojijo, da bo nastop izkoristila za kritiko predsednika Donalda Trumpa. Sama je že potrdila, da bo njen nastop tudi političen, poudarila naj bi "enakost in sprejemanje drugačnosti".

Super Bowl | Foto: Reuters Foto: Reuters

Če so Američani ob nogometu občutljivi na žensko goloto, pa jih prav nič ne moti nasilje. Lani je vodstvo lige moralo priznati, da številne zdravstvene raziskave, ki so povezovale igranje nogometa in razvoj možganskih okvar – kronične encefalopatije (CTE – Chronic traumatic encephalopathy), držijo. Zaradi številnih udarcev v glavo se je ta okvara pojavila pri številnih nekdanjih igralcih ameriškega nogometa. Sprejeli so ukrepe, s katerimi naj bi preprečili pretrese možganov pri igralcih in v nekaj sodnih poravnavah izplačali odškodnine za škodo.

Največ nastopov v finalu ima moštvo New England Patriots (9), največ zmag pa Pittsburgh Steelers (6). Še na nobeni tekmi finala do zdaj niso igrali podaljška.

Tom Brady New England Patriots | Foto: Reuters Foto: Reuters

Največ naslovov za najkoristnejšega igralca Super Bowla imata podajalca (quarterbacka) Joe Montana (San Francisco 49ers, v letih 1981, 1984 in 1989) ter Tom Brady (New England Patriots v letih 2001, 2003 in 2014). Brady lahko letos z morebitnim četrtim nazivom MVP sam zavzame vrh večne lestvice.

Ne spreglejte