Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 2. 2017,
17.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Tom Brady Atlanta Falcons New England Patriots NFL ameriški nogomet

Četrtek, 2. 2. 2017, 17.53

6 let, 6 mesecev

V nedeljo bo Amerika občudovala enega najboljših podajalcev v zgodovini lige NFL

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Tom Brady New England Patriots | Foto Reuters

Foto: Reuters

V nedeljo se bo v Houstonu v ameriški zvezni državi Teksas odvil največji športni dogodek leta, finale lige ameriškega nogometa NFL. Na 51. Super Bowlu se bosta pomerili moštvi New England Patriots in Atlanta Falcons.

Medtem ko se je Atlanta šele drugič v zgodovini franšize uvrstila v veliki finale (leta 1999 je izgubila proti moštvu Denver Broncos), pa so New England Patriots z devetimi uvrstitvami na Super Bowl najuspešnejše moštvo ameriškega nogometa nasploh.



Patrioti lovijo peti naslov prvaka

Od devetih uvrstitev v finale sta jih klubu, ki domuje v naselju Foxborough, predmestju Bostona, kar sedem prinesla zdajšnji trener Bill Belichick in podajalec (quarterback) Tom Brady. Skupaj sta se veselila kar štirih naslovov prvaka in Patriote popeljala na četrto mesto večne lestvice prvakov lige NFL.

Brady in druščina so četrto najuspešnejše moštvo ameriškega nogometa v zgodovini. | Foto: Reuters Brady in druščina so četrto najuspešnejše moštvo ameriškega nogometa v zgodovini. Foto: Reuters

Več naslovov prvaka lige NFL od New Englanda imajo le Pittsburgh Steelers (6), Dallas Cowboys (5) in San Francisco 49ers (5), Brady pa je bil trikrat izbran za najkoristnejšega igralca (MVP) Super Bowla in si s tem deli prvo mesto na večni lestvici z zvezdnikom iz 80. let prejšnjega stoletja Joejem Montano.

"Aretiral bi cucka, ker se je nastavil Bradyjevi nogi"

39-letni Brady velja za enega najboljših podajalcev v zgodovini lige NFL, v Bostonu in njegovi širši okolici pa ga častijo kot boga. Kako priljubljen je Brady med bostonskimi policisti (bostonska policija je najstarejša v ZDA), priča anekdota ameriškega komika Jeffa Rossa, ki je enega od tamkajšnjih modrih vprašal, ali bi Bradyja aretiral zaradi mučenja živali, če bi visokorasli podajalec recimo na ulici brcnil kužka? Policist mu je odgovoril: "Ne, aretiral bi cucka, ker se je nastavil Bradyjevi nogi."

Škoditi mu ne more niti poznanstvo s Trumpom

Bradyjevi priljubljenosti ne more škoditi niti poznanstvo s kontroverznim novim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Prijatelja sta že 15 let in se občasno slišita po telefonu, je ameriškim novinarjem zadnje dni razlagal Brady, ob tem pa vselej dodal, da če prijateljujeta, še ne pomeni, da se strinjata v vsem. Prav Trump te dni odvrača pozornost od "športnega dogodka vseh dogodkov". Januar je v ZDA ponavadi rezerviran za nogometno vročico, letos pa na naslovnicah časnikov kraljuje predsednik.

Na tradicionalnem koncertu ob polčasu nedeljske tekme bo nastopila ameriška pop pevka Lady Gaga, ki je bila v ameriški predsedniški kampanji glasna podpornica demokratske stranke, zato v ameriških medijih že napovedujejo, da bo umetnica nastop izrabila za napad na predsednika Trumpa.
Ob polčasu bo nastopila Lady GaGa.   | Foto: Reuters Ob polčasu bo nastopila Lady GaGa. Foto: Reuters
Super Bowl LI gosti štadion NRG v Houstonu, ki sprejme več kot 71 tisoč gledalcev, za polminutni oglas med televizijskim prenosom tekme pa bodo morali oglaševalci letos odšteli 5,02 milijona dolarjev (4,64 milijona evrov).

"Šport in politiko je treba ločevati"

Čeprav je Trump politično razdelil Ameriko, so nogometni navijači v širšem območju Bostona bolj ali manj enotni: "Šport in politiko je treba ločevati." V nedeljo bodo tako pesti za svoje moštvo stiskali tudi pripadniki etničnih manjšin in priseljenci, ki so sicer tarča Trumpove agresivne politike, pa čeprav se med prijatelje newyorškega milijarderja poleg Bradyja prištevata tudi trener Bielchick in lastnik New England Patriots Robert Kraft.    

Bill Belichick je na prvih štirih tekmah sezone v ekipi pogrešal Bradyja, v sredini sezone pa se je poškodoval še Rob Gronkowski. | Foto: Reuters Bill Belichick je na prvih štirih tekmah sezone v ekipi pogrešal Bradyja, v sredini sezone pa se je poškodoval še Rob Gronkowski. Foto: Reuters

Najbolj osovražena franšiza v ligi

Patriots so poleg tega, da so ena najuspešnejših franšiz v ligi NFL – ali pa prav zaradi tega –, tudi najbolj osovražena. Po nedavni raziskavi javnega mnenja, Patse sovraži kar 21 odstotkov Američanov. Priljubljenosti ekipe zagotovo ni pripomogel lanski škandal z žogami (Deflategate). Lani so Patse namreč obtožili, da so na tekmah uporabljali žoge, v katerih je bilo manj zraka, kot zahtevajo pravila lige. Za "napako" so v klubu obtožili enega od skrbnikov opreme, a je vodstvo lige vseeno kaznovalo tudi Toma Bradyja, ki je v letošnji sezoni za kazen moral izpustiti prve štiri tekme.

Atlanto sta v veliki finale pripeljala glavni trener Dan Quinn in podajalec Matt Ryan. | Foto: Reuters Atlanto sta v veliki finale pripeljala glavni trener Dan Quinn in podajalec Matt Ryan. Foto: Reuters

Ostali še brez Gronkowskega

Poleg Bradyjeve odsotnosti v začetku sezone so Patriots sredi sezone ostali še brez lovilca Roba Gronkowskega, a v rednem delu sezone vseeno 14-krat zmagali in samo dvakrat izgubili. V končnici so nato izločili še Houston in Pittsburgh ter se uvrstili v veliki finale. Atlanta na drugi strani je bila v rednem delu sezone z 11 zmagami in petimi porazi drugo moštvo konference NFC, v končnici pa je izločila Seattle in Greeen Bay. 

Na stavnicah Patrioti veljajo za velike favorite. Ameriška zveza za igralništvo sicer ocenjuje, da bodo Američani za stave ob Super Bowlu porabili 4,7 milijarde dolarjev (4,3 milijarde evrov), večinoma nelegalno, saj so športne stave v ZDA prepovedane.  

Kdo bo v nedeljo osvojil Super Bowl LI?

  • New England Patriots
    65,22 %
    60 glasov
  • Atlanta Falcons
    34,78 %
    32 glasov
Oddanih 92 glasov
Ne spreglejte