Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2019,
14.02

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

plavanje Peter Mankoč Ilirija

Sreda, 23. 1. 2019, 14.02

5 let, 4 mesece

Državno prvenstvo v 25-metrskih bazenih

Proslava ob 100-letnici Ilirije, na kateri se bodo osvajali državni naslovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
bazen Ilirija | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Plavalni klub Ilirija letos praznuje 100-letnico delovanja. Prvi večji dogodek, ki ga klub organizira, bo letošnje državno prvenstvo v 25-metrskih bazenih, ki bo v ljubljanskem Tivoliju na sporedu od četrtka do nedelje.

Osrednji dogodek ob 100-letnici kluba bo na tradicionalnem majskem mitingu na Iliriji, ko bo izšla tudi knjiga o delovanju kluba. Miting pa naj bi bil tudi eden zadnjih na starem objektu. Mestna občina Ljubljana vnovič obljublja, da bo Ljubljana na Iliriji dobila prepotreben nov pokrit olimpijski bazen, kar naj bi se zgodilo že do leta 2021.

Leta 2021 z novo pridobitvijo?

Bodo na plavalnem kompleksu v središču Ljubljane zabrneli gradbeni stroji? | Foto: Ana Kovač Bodo na plavalnem kompleksu v središču Ljubljane zabrneli gradbeni stroji? Foto: Ana Kovač Prepričati bo treba tudi javnost. Mestne oblasti so novo Ilirijo obljubljale večkrat, pogovori so tekli tudi z zdajšnjim županom Zoranom Jankovićem, prva pa je še v prejšnjem tisočletju postavila temeljni kamen za nov bazen takratna županja Vika Potočnik. A tudi po dveh desetletjih se temeljnemu kamnu ostali kamni in gradbeni materiali, ki bi bili temelj za objekt, niso pridružili.

Razlogov za slavje v klubu pa se je v stoletju nabralo veliko. Plavalci Ilirije so v zgodovini kluba osvojili kar 40 od skupno 100 slovenskih kolajn z evropskih in svetovnih prvenstev ter olimpijskih iger. Levji delež pri tem gre na račun Petra Mankoča, ki je sebi, klubu in plavalni zvezi priplaval tudi dva svetovna in en evropski rekord. Mejnikov pa je bilo več. Nedvomno velja omeniti Kamničana Toneta Cererja, ki je leta 1938 kot prvi Slovenec sploh osvojil kolajno na evropskih prvenstvih, Metka Sparavec pa je leta 1999 osvojila prvo žensko kolajno v 50-metrskih bazenih na evropskih prvenstvih.

Bogata klubska zgodovina

Peter Mankoč je pisal zgodovino ljubljanskega plavalnega kluba. | Foto: Peter Mankoč je pisal zgodovino ljubljanskega plavalnega kluba. Prav nekdanji klubski olimpijci naj bi bili tudi gostje sobotnega finalnega dela tekmovanja. Teh je bilo v zgodovini kluba osem. Že pred drugo svetovno vojno so bili to že omenjeni Tone Cerer, Draško Vilfan in Ciril Pelhan, v novejšem obdobju pa Peter Mankoč, Blaž Medvešek, Bojan Zdešar in Jernej Godec. Posebno ime je Branko Ziherl, udeleženec olimpijskih iger leta 1936 v Berlinu, ki pa je tekmoval v skokih v vodo. V preteklosti je klub ob plavalcih združeval namreč tudi sinhrone plavalke, vaterpoliste in skakalce v vodo.

Na samem prvenstvu v Ljubljani bo v ospredju mladi val slovenskih plavalcev. Med izkušenejšimi bosta na startu Radovljičanka Anja Klinar in Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde, za dobre dosežke pa nedvomno kandidira tudi mladi val z Nežo Klančar, Tino Čelik, Katjo Fain ter Janjo Šegel.

V nasprotju z napovedmi bo manjkal Peter John Stevens, ki je napovedoval prihod v Ljubljano, zaradi poškodbe ne bo Tjaše Oder, po pričakovanjih pa manjka tudi vrsta plavalcev, ki je na študiju v ZDA. Manjši presenečenji sta prijava Koprčana Matjaža Markiča na 50 m prsno, ki je pred dnevi dopolnil 36 let, a še vedno napoveduje boj za kolajno ter Mariborčana Martina Baua, ki zdaj trenira triatlon, Braniku pa bo vseeno pomagal na DP. Skupaj bo nastopilo 376 plavalcev iz 28 slovenskih klubov.

Vse štiri dni se bodo kvalifikacije za državno prvenstvo začele ob 9. uri, finali pa ob 17. uri.

Ne spreglejte