Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 6. 2013,
21.14

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rajmond Debevec Mersin

Nedelja, 16. 6. 2013, 21.14

3 leta, 4 mesece

Prekaljeni "maček" Debevec: izkušnje so na moji strani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mersin bo med 20. in 30. junijem gostil 17. sredozemske igre. Tudi Rajmond Debevec se bo v pristaniškem mestu na jugu Turčije boril za visoka mesta in preveril formo pred evropskim prvenstvom.

Med 144 imeni, ki bodo v zadnji tretjini junija branila slovenske barve na igrah olimpijskih in neolimpijskih športov – te združujejo športnike in športnice iz treh celin – najdemo tudi Rajmonda Debevca. Za najboljšega slovenskega strelca, ki se lahko pohvali z zlato in bronastima olimpijskima medaljama, bodo to četrte sredozemske igre, s katerih se je v preteklosti že vračal z žlahtnimi kovinami okoli vratu. Najbolj "podjeten" je bil leta 1993, ko je bil v Languedoc – Roussillonu dvakrat zlat in bronast, štiri leta kasneje pa je v Bariju sredozemsko bero obogatil še z zlatom in bronom.

"Nisem ravno vzorčen primer za sredozemske igre, saj so se pogosto prekrivale z drugimi tekmovanji in se niso vklapljale v moj koledar tekmovanja, tako da bodo to moje četrte. Tokrat potekajo v zame zelo dobrem terminu, praktično en mesec pred evropskim prvenstvom. Tako da bom v Turčiji preveril svojo formo. In če bodo tam dobri rezultati, bo to vsekakor dober obet za evropsko prvenstvo," pred odhodom razmišlja 50-letni Postojnčan, za katerim je nekoliko bolj sproščena sezona, kar pa ne pomeni, da ni trdo treniral: "Letošnja sezona je poolimpijska, kar pomeni, da ni tako stresna kot olimpijska ali predolimpijska, ko je treba dati vse od sebe, da se sploh uvrstiš na olimpijske igre, in potem dati svoj maksimum, da se na igrah izkažeš. A jaz sem športnik, ki je navajen na vseh tekmovanjih dati vse od sebe in se na vsako tekmovanje dobro pripraviti. Tako da so priprave potekale po načrtih, forma je v vzponu. Letos sem imel nekaj dokaj solidnih rezultatov, pred kratkim tudi tretje mesto na svetovnem pokalu, tako da sem optimist."

Strelstvo kot način življenja, izkušnje so na njegovi strani

Kljub temu, da je marca srečal Abrahama, sta želja in volja po nadaljevanju strelske kariere še kako prisotni. "Strelstvo je moj način življenja in zato vse treninge in tekme opravljam z veseljem. Imam pa seveda srečo, da se udejstvujem v takem športu, v katerem imamo tudi starejši – ob malce večjem naporu in vlaganju energije – možnosti, da smo konkurenčni. Svojo priložnost vidim predvsem v disciplini leže, a tudi v trojnem položaju imam še vedno veliko željo," o ljubezni do svojega športa pripoveduje Debevec, ki se zaveda, da z leti potrebuje več fizičnih priprav, a izkušnje, predvsem psihološka priprava, so na strani prekaljenih "mačkov": "Priprave še vedno vključujejo veliko dela z orožjem. Kar se tiče fizičnih in psiholoških priprav, moram morda celo več delati na fizični pripravi, kajti pozna se, da telo ni več tako prožno in močno, kot je bilo včasih. Kar se tiče psiholoških priprav, pa mi pomaga zaloga izkušenj. Vedno računam na svoje izkušnje, še posebej, če so razmere malce bolj težavne. In to je vsekakor moja prednost."

Sredozemske igre za mlajše pot do uveljavitve

Slovensko reprezentanco sestavljajo tako mnogi izkušeni športniki, ki so že okusili tudi olimpijske igre, kot tudi mladi rod, ki je šele na začetku športne poti. In kakšen pomen Debevec pripisuje sredozemskim igram: "Te igre so dobro tekmovanje za mlajše, še neuveljavljene športnike, ki so seveda obetavni, katerih pot se vzpenja in ki lahko pokažejo ves svoj talent in znanje na najvišji ravni. Na našem prostoru je kolajna s sredozemskih iger sorazmerno odmeven dosežek, tako da to pomeni neke vrste uveljavitev. V nekaterih športih je tudi konkurenca dokaj močna in če osvojiš kolajno v taki konkurenci, to pomeni, da si športnik, ki se ti obetajo še lepi časi."

Priložnost za zbiranje medalj na letošnjih sredozemskih igrah bodo slovenski športniki imeli med 20. in 30. junijem, ko se bo 144-erica v Mersinu in okolici borila za čim višja mesta.

Ne spreglejte