Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 3. 2016,
11.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

doping Jani Dvoršak Miran Kos SLOADA Plavalna zveza Slovenije plavanje

Petek, 25. 3. 2016, 11.54

6 let, 7 mesecev

Predsednik je razočaran. Napovedal je ničelno toleranco.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska plavalka, ki kandidira za OI 2016, je padla na dopinškem testu. Plavalna zveza Slovenije in Slovenska protidopinška organizacija zaradi interesa postopka nočeta razkriti njenega imena.

''Žalostno,'' je bil prvi komentar predsednika Plavalne zveze Slovenije (PZS) Mirana Kosa, ki se je prvič v vlogi predsednika srečal s primerom dopinga v vrstah slovenske reprezentance. ''To je zadeva, ki jo je treba razčistiti. Do prekrškarjev velja ničelna toleranca,'' je napovedal, da plavalna zveza proti tistim, ki skušajo do boljših rezultatov priti na nedovoljen način, ne bo pokazala nobene milosti.

O tem, kdo je suspendirana plavalka, ni želel razpredati. ''V zvezi ne smemo dati podatkov. Zaradi interesa postopka je informacija zaupna, dokler bo potekel rok. Končal se bo sredi aprila. Ko bodo končani postopki, bomo dolžni posredovati informacijo,'' se je Korošec ognil odgovoru o tem, katero slovensko kandidatko za nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru je doletel suspenz.

Ne sme in ne more komentirati

Slovenska plavalna krovna organizacija je informacijo o pozitivnem testu izvedela v torek, 22. marca, suspendirana tekmovalka pa je bila o prekršku obveščena tri dni poprej. ''Ni v stiku z nami, panožno zvezo, ampak s SLOADO (Slovenska protidopinška organizacija, op. p.), tako da se lahko z vprašanji obrnete na gospoda Dvoršaka. SLOADO tudi izreče možnost disciplinskega postopka,'' je pojasnil Kos, tudi predsednik Plavalnega kluba Fužinar.

Direktor Slovenske protidopinške organizacije SLOADO Jani Dvoršak nam je ponovil Kosove besede in poudaril, da zaradi interesa preiskave ne bo odgovarjal na vprašanja, povezana z omenjenim primerom. Zato smo na vprašanje, za katero plavalko gre in katera je sporna snov, prejeli pričakovan odgovor: ''Ne smem in ne morem komentirati.''

Suspendirana plavalka je bila o kršitvi obveščena 18. marca, panožna zveza tri dni pozneje. | Foto: Reuters Suspendirana plavalka je bila o kršitvi obveščena 18. marca, panožna zveza tri dni pozneje. Foto: Reuters

Kaj lahko doleti suspendirano plavalko?

"Zdaj je vse v rokah športnice. Sama se mora odločiti, kaj bo naredila. Ima absolutno pravico, da sodeluje z nami, ne sodeluje z nami, lahko se odloči za B-vzorec, lahko prizna svojo napako. Kakorkoli. Vse možnosti so v njenih rokah in ravno zaradi tega ne želimo in ne smemo objavljati podatkov v zvezi s preiskavo," je zaupal Dvoršak, ki zaradi interesa preiskave ni želel govoriti, kako in ali se je suspendirana plavalka sploh že odločila, da bo sodelovala s SLOADA oziroma za preverbo B-vzorca.

Časovna omejitev, da se odloči za preverbo B-vzorca, je v skladu s kodeksom in pravili SLOADO sedem delovnih dni, vsi vzorci pa se analizirajo v laboratoriju v Seibersdorfu pri Dunaju.

Verjetnost v scenarij, da bo B-vzorec različen od prvotnega, je zanemarljiva. ''V zadnjih letih tako rekoč ni bilo primera, ko bi bil vzorec B drugačen od A-vzorca. Govorimo v svetovnem merilu. Poenostavljeno rečeno, lahko pride do napake v laboratoriju, kjer so stroji, prisoten pa je tudi človeški faktor. Če je napaka dokazana, se postopek ustavi,'' se je direktor slovenske organizacije, ki skuša zajeziti pojav dopinga v športu, navezal na statistične podatke.

Postopek bi izpeljala disciplinska komisija v Sloveniji

Če bi plavalka priznala uporabo nedovoljenih sredstev ali pa bi se preverba B-vzorca izkazala za pozitivno, potem bi kazen določila disciplinska komisija v Sloveniji. ''Če bi prišlo do uvedbe disciplinskega postopka, potem bi postopek do konca izpeljala disciplinska komisija v Sloveniji, saj gre za slovenski primer. V odločbi bi predlagala sankcije,'' pojasnjuje Dvoršak.

Suspendirana plavalka ima v primeru pozitivnega B vzorca na voljo pravna sredstva za pritožbo. | Foto: Vid Ponikvar Suspendirana plavalka ima v primeru pozitivnega B vzorca na voljo pravna sredstva za pritožbo. Foto: Vid Ponikvar

Predsednik PZS Kos je kot dolgoletni odvetnik dodal, da ima plavalka tudi v primeru pozitivnega B-vzorca še na voljo pravna sredstva za pritožbo: ''Takrat bi se morali odzvati takoj. Če bi to plavalka želela,'' je pojasnil Kos.

Ime plavalke, ki je zakuhala novo dopinško afero v slovenskem vrhunskem športu, bo tako znano najpozneje do sredine aprila.

Ne spreglejte