Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
23. 1. 2012,
8.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Super Bowl

Ponedeljek, 23. 1. 2012, 8.44

7 let, 12 mesecev

Ponovitev Super Bowla izpred štirih let

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Super Bowlu XLVI bodo igrali New England Patriots in New York Giants. V finalu konferenc so premagali moštvi bratov Harbaugh.

San Francisco 49ers so v štirih četrtinah in podaljšku finalne tekme konference NFC zmogli le dve daljši napadalni akciji (Alex Smith je dvakrat podal za "touchdown" Vernonu Davisu), a so z neverjetno obrambo (Eli Manning se je na zadnji plati znašel šestkrat) New York Giantsom pot na Super Bowl XLVI podaljševali vse do sredine podaljška. Takrat je že svojo drugo neumnost ob sprejemanju "punta" storil Kyle Williams, kar je vodilo v uspešno izveden prosti strel Lawrencea Tynesa za zmago 20:17. Pred tem je "kicker" Baltimore Ravensov, Billy Cundiff, na finalni tekmi konference AFC izpadel za bedaka, ko je 11 sekund pred koncem rednega dela srečanja z New England Patriots zgrešil prosti strel za podaljšek. Ekipa iz Bostona se je na Super Bowl uvrstila s 23:20. Petega februarja nas tako čaka ponovitev velikega finala lige NFL izpred štirih let.

Patriots na Super Bowl petič od leta 2012

New England Patriots so vodili s 23:20, ko sta Joe Flacco in Anquan Boldin v zadnjih minutah krenila v napad za zmago Baltimore Ravens. "Touchdown" jima je z dvema fantastičnima potezama v obrambi preprečil Sterling Moore. Da bi izsilili vsaj podaljšek, je Billy Cundiff 11 sekund pred koncem z 32 jardov streljal za tri točke. Moral bi zadeti, a ni in tako so se Pats še petič po letu 2002 uvrstili v veliki finale lige NFL. "Pohvale gredo vsakemu igralcu posebej. Vso sezono so se trdo borili, tudi danes. Ni bila popolna tekma, a smo vztrajali do konca in uspeli zmagati," je strnil trener novih prvakov konference AFC, Bill Belichick. "Zmagamo kot ekipa, izgubimo kot ekipa. Razočarani smo ob porazu, a življenje gre naprej," je povedal 13-kratni udeleženec Pro Bowla, Ray Lewis in dodal, da to ni bila njegova zadnja tekma za Baltimore.

V nasprotju s pričakovanji Patriots na Super Bowl ni popeljal njihov podajalec Tom Brady (vodja tretjega najboljšega napada rednega dela sezone), temveč letos pogosto kritizirana obramba. Brady je proti odlični obrambi Ravensov (tretji najboljši v ligi) zmogel le 239 jardov, prestregli so mu dve podaji, edini "touchdown" pa je dosegel z enega jarda po tleh. A to so bile točke za vodstvo 23:20. "Bil sem bolj ali manj zanič, a rešila nas je obramba. Čez dva tedna bom skušal opraviti boljše delo," je obljubil Tom Brady. Med junaki obrambe New Englanda je bil tudi veliki Vince Wilfork: "Videli ste fantastično nogometno tekmo. Pravo klasiko med dvema odličnima ekipama, ki nista popuščali. Odločilo se je v zadnjih sekundah. Škoda, da je moral nekdo izgubiti, a jaz sem vesel, da sem na strani zmagovalcev."

Tynes Giants drugič popeljal na Super Bowl

Super Bowl XLVI, ki se bo petega februarja igral na stadionu Lucas Oil v Indianapolisu, ne bo v znamenju bratov trenerjev Harbough. Če je John Harbaugh izgubil z Baltimore Ravens, je Jim Harbaugh s San Francisco 49ers. Ti so na razmočenem Candlesticku gostili New York Giants in izgubili v podaljšku s 17:20. Tako kot pred štirimi leti proti Green Bay Packersom je za pot New Yorka na Super Bowl (in to proti istemu nasprotniku – torej New Englandu) odločilne tri točke prispeval "kicker" Lawrence Tynes: "Pred tekmo sem bil zelo živčen. Ponavadi sem bolj miren, nocoj pa sem kar vedel, da bom moral zadeti pomemben strel." Eli Manning je srečanje povzel z naslednjimi besedami: "Vedeli smo, da bo proti tej obrambi tekma zelo težka. A tudi mi smo igrali zelo ostro. Uspelo nam je nekaj lepih akcij, lovilci so dvignili raven svoje igre in tako smo na Super Bowlu."

Povedli so domači, ko je v končno cono stekel Vernon Davis. Eli Manning je v drugi četrtini do končne cone popeljal svoje Giants, za izenačenje pa je s svojim prvim "touchdownom" v sezoni poskrbel "fullback" Bear Pascoe. Na odmor so gostje odšli s prednostjo 10:7, po njem pa jih je obramba 49ers povsem onemogočila. Za 14:10 je Alex Smith še drugič na tekmi za "touchdown" našel Davisa, a to je bilo tudi vse, kar je zmogel povprečen napad San Francisca. Ključni trenutek je bila izgubljena žoga Kyla Williamsa ob "puntu", ki je vodila v drugi "touchdown" New Yorka. "Kicker" domačih David Akers je šest minut pred koncem izenačil na 17:17. Nato smo vse do sredine podaljška spremljali trdni obrambi in izmenjavanje žog. Tynes je priložnost za zmagoviti strel dobil šele po drugi napaki Williamsa.

Ne spreglejte