Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 5. 2017,
17.21

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Špela Ponomarenko Janić

Sobota, 27. 5. 2017, 17.21

6 let, 11 mesecev

Ponomarenko Janićeva in Ostermanova v finalu Szegeda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
špela ponomarenko | Foto Nebojša Radović/ Kajakaška zveza Srbije

Foto: Nebojša Radović/ Kajakaška zveza Srbije

Slovenski kajakašici na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta si na svetovnem pokalu v Szegedu priveslali finale na 500-metrski razdalji. V svojem polfinalu sta zaostali le za aktualnima olimpijskima podprvakinjama Nemkama Tino Dietze in Franzisko Weber.

Nemki sta vodili od starta do cilja, Slovenki, ki na tej ravni v dvosedu tekmujeta prvič letos, pa sta se začeli zadržano. Svojo kakovost sta potrdili kmalu in se previli na tretje mesto, v končnici dirke pa sta z močnim finišem prehiteli še Avstralki Alysso Bullo in Alyce Burnett. Slovenki sta še boljše izhodišče in morebiten napad na Nemki izgubili z nekoliko počasnejšim startom.

"Posadka je nova in dekleti se morata najprej še dobro ujeti v čolnu. Svoje so danes dodali izredno zahtevni pogoji tukaj v Szegedu in starter, ki je zavlačeval start, a nastop je bil zanju zelo dober," je tekmo ocenil trener Stjepan Janić.

"Valovi so bili skoraj taki kot doma v Kopru, kjer pa že dolgo nisem veslala in na začetku sva imeli nekaj težav s postavitvijo v startni blok in samim začetkom, kjer sva malo popravljali položaj. A važen je cilj, ki je dosežen. Upam na boljše pogoje, saj se še privajava tudi na čoln, ki sva ga dobili neposredno pred tekmo," je tekmo za STA ocenila Ponomarenko Janićeva in dodala, da ima čoln glede na pokazano izredne potencial, sta sta tukaj v Madžarskem odpeljali šele drugo in tretjo skupno tekmo na 500-metrski razdalji v življenju.

Cilji so tudi za finale visoki. "Favoritinji sta Nemki, prvi na igrah v Londonu in lani srebrni v Riu, vedno so nevarne tudi Novozelandke, ki so kakovost dokazale tukaj tudi v enojcih. Tudi mi dve napredujeva iz tekme v tekmo in jutri bova dali vse od sebe," je še povedala Primorka, ki se ji je na lanskih olimpijskih igrah v Braziliji kolajna izmuznila le za eno mesto.

Iz drugih polfinalnih skupin so se v finale prebile še čolni iz Francije, Poljske in Avstralije ter Nove Zelandije, Danske in Velike Britanije. Ob tem ne gre spregledati, da je bil slovenski polfinale najhitrejši in da sta Slovenki zabeležili tudi skupno drugi najboljši izid. Finale bo na sporedu v nedeljo ob 11.19.

Jošt Zakrajšek je že dopoldan nastopil v finalu B na 100 m in osvojil drugo mesto. Maks Frančeškin in Vid Debeljak sta bila v kajaku dvosedu na polkilometrski tekmi v malem finalu sedma. Zakrajšek je popoldan nastopil še v polfinalu na 500-metrski razdalji in bil sedmi, Alan Apolonio je v svoji polfinalni skupini osvojil peto mesto.

Ne spreglejte