Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 2. 2013,
11.15

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Planinska zveza Slovenije PZS jubilej

Četrtek, 28. 2. 2013, 11.15

1 leto, 1 mesec

Pomemben jubilej slovenskega planinstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Planinska zveza Slovenije (PZS) je v sredo praznovala 120-letnico delovanja. Gre za pomembno obletnico, 27. februarja 1893 se je namreč začelo organizirano planinstvo na Slovenskem.

Ob 120-letnici so na ustanovnem mestu tedanjega Slovenskega planinskega društva (SPD), to je na mestu, kjer zdaj stoji trgovina Nama, v četrtek odkrili spominsko ploščo, zvečer pa je bila v Cankarjevem domu še slavnostna akademija.

"Smo torej na vrhu nocojšnje prireditve, na točki dopolnjene samouresničitve, na kateri se je hočeš nočeš treba zaustaviti: vsaj za hip, za trenutek nujno potrebnega pogleda v samega sebe. V planinskem jeziku to pomeni, da smo na stojišču, če hočete na varovališču, ki nam omogoča pregledno razvedanje: kje smo, kaj smo prispevali slovenstvu in planinstvu na splošno ter kam gremo," je na slavnostni akademiji dejal predsednik PZS Bojan Rotovnik in se dotaknil nekaterih prelomnic v zgodovini slovenskega planinstva.

Slovenija ima kot gorata dežela dolgo in bogato zgodovino planinstva ter alpinizma. Takoj po ustanovitvi SPD je začel izhajati Planinski vestnik, ki je najstarejša slovenska revija, ki še izhaja. V Sloveniji je 278 planinskih društev. Ta vzdržujejo 9000 km planinskih poti in oskrbujejo 177 planinskih koč in bivakov. Rotovnik se je spomnil tudi prvih pristopov na najvišji slovenski vrh Triglav, obdobje velikih ekspedicij na najvišje vrhove sveta, osvajanja teh v alpskem slogu in športnega plezanja, v katerem je Slovenija prav tako v svetovnem vrhu.

Na slavnostni akademiji je imelo v video odlomkih svoje predstavitve sedem ljudi, ki je na tak ali drugačen način zaznamovalo slovensko gorništvo. Dr. Milan Naprudnik, univerzitetni profesor v pokoju, gorski vodnik in dolgoletni odbornik PZS je spregovoril o nostalgiji, vrhunska alpinistka, gorska vodnica in prva Slovenka na Mount Everestu Marija Štremfelj o ljubezni, eden najboljših alpinistov na svetu Marko Prezelj o lepoti, predsednik mladega planinskega društva in vodnik PZS Bojan Brezovar o predanosti, inštruktor planinske vzgoje Ivan Cigale o prostovoljstvu, najboljša športna plezalka na svetu Mina Markovič o predanosti in znamenita ustvarjalka ustvarjalka dokumentarnih oddaj, publicistka, predavateljica in naravovarstvenica Marjeta Keršič Svetel o izrazni moči.

Planinstvo je bilo, je in bo očitno tudi v prihodnje pomemben del slovenske identitete. Vsaka država ima svojo tradicijo. Slovenija je gorata dežela in verjetno je zaradi več razlogov, tako osebnih kot širših, dobro, da se gorništvu pri nas posveča veliko pozornosti.

Ne spreglejte