SiolNET. Sportal Drugi športi
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Planinska zveza Slovenije nagrajuje

Plezalca leta Garnbretova in Potočar, nagrada za življenjsko delo Kukovcu #foto

0,01

termometer

PZS | Najuspešnejši v letu 2021: Janja Garnbret, Dušan Kukovec, Luka Potočar in Anja Petek. | Foto: Irena Mušič Habjan
Najuspešnejši v letu 2021: Janja Garnbret, Dušan Kukovec, Luka Potočar in Anja Petek. Foto: Irena Mušič Habjan

V Ljubljani je potekala podelitev priznanj najuspešnejšim ter najbolj zaslužnim v letu 2021 pod okriljem Planinske zveze Slovenije. Priznanje za življenjsko delo v alpinizmu je prejel Dušan Kukovec. Najuspešnejša v športnem plezanju sta Janja Garnbret in Luka Potočar.

Letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo v alpinizmu je alpinist, gorski reševalec, morjeplovec in svetovni popotnik Dušan Kukovec, rojen leta 1928, ki je z Janezom Resnikom že leta 1969 kot prvi Slovenec preplezal klasično smer v Eigerju. Starosta Šaleškega alpinističnega odseka (ŠAO) in GRZS - Postaje Celje je tudi eden najstarejših alpinistov in gorskih reševalcev pri nas.

Dušan Kukovec, prejemnik priznanja PZS za življenjsko delo v alpinizmu, z načelnikom Komisije za alpinizem PZS Otom Žanom in predsednikom PZS Jožetom Rovanom. | Foto: Irena Mušič Habjan Dušan Kukovec, prejemnik priznanja PZS za življenjsko delo v alpinizmu, z načelnikom Komisije za alpinizem PZS Otom Žanom in predsednikom PZS Jožetom Rovanom. Foto: Irena Mušič Habjan

Športno plezanje je z letom 2021 postalo enakovreden član velike družine olimpijskih športov. V Tokiu je za izjemno promocijo tega športa in Slovenije poskrbela Janja Garnbret, ki je osvojila premierno olimpijsko zlato kolajno v športnem plezanju. Skoraj mimogrede je postala še zmagovalka sezone svetovnega pokala v disciplini težavnostno plezanje. Premika tudi mejnike plezanja v naravnih plezališčih.

Prejemniki priznanj za vrhunske športnoplezalne dosežke na tekmovanjih: Gregor Vezonik, Lana Skušek, Lučka Rakovec, Milan Preskar, Anže Peharc, Vita Lukan, Mia Krampl in Katja Debevec s podpredsednikom OKS-ZŠZ Tomažem Barado in načelnikom Komisije za športno plezanje PZS Alešem Pircem. | Foto: Irena Mušič Habjan Prejemniki priznanj za vrhunske športnoplezalne dosežke na tekmovanjih: Gregor Vezonik, Lana Skušek, Lučka Rakovec, Milan Preskar, Anže Peharc, Vita Lukan, Mia Krampl in Katja Debevec s podpredsednikom OKS-ZŠZ Tomažem Barado in načelnikom Komisije za športno plezanje PZS Alešem Pircem. Foto: Irena Mušič Habjan

Garnbretova je poskrbela za enega najbolj odmevnih športnih dosežkov v zgodovini Slovenije. Vse njene dosežke je prepoznala tudi matična organizacije ter jo nagradila z nazivom najuspešnejše športne plezalke v letu 2021. Garnbretova je lani postala tudi najuspešnejša športnica leta 2021 v letnem izboru Društva športnih novinarjev Slovenije.

Najuspešnejši športni plezalec je Luka Potočar, ki se je izkazal na svetovnem članskem prvenstvu v Moskvi z osvojenim drugim mestom v težavnosti.

Prejemniki priznanj perspektivnim športnim plezalcem - Timotej Romšak, Zala Mlakar Starič, Gorazd Jurekovič, Lina Funa, Lovro Črep in Sara Čopar - s podpredsednikom OKS-ZŠZ Tomažem Barado in načelnikom Komisije za športno plezanje PZS Alešem Pircem. | Foto: Irena Mušič Habjan Prejemniki priznanj perspektivnim športnim plezalcem - Timotej Romšak, Zala Mlakar Starič, Gorazd Jurekovič, Lina Funa, Lovro Črep in Sara Čopar - s podpredsednikom OKS-ZŠZ Tomažem Barado in načelnikom Komisije za športno plezanje PZS Alešem Pircem. Foto: Irena Mušič Habjan

Priznanja za najbolj obetavne športne plezalce so prejeli Sara Čopar, Lovro Črep, Lina Funa, Gorazd Jurekovič, Zala Mlakar Starič, Liza Novak, Lucija Tarkuš in Timotej Romšak.

Zaradi epidemije novega koronavirusa so priznanja in naslove za najodmevnejše dosežke v alpinizmu podelili hkrati za sezoni 2020 in 2021. Najuspešnejši alpinistki v letu 2020 sta Sara Jaklič in Marija Jeglič, najuspešnejši alpinist leta 2020 je Luka Lindič, naslov najbolj obetavnega alpinista leta 2020 pa je pripadel Blažu Karnerju.

Petra Klinar Stražar, žena naj alpinista 2021 Luke Stražarja, najuspešnejša alpinistka 2021 Anja Petek in najperspektivnejši alpinist 2021 Krištof Frelih z načelnikom Komisije za alpinizem PZS Otom Žanom in predsednikom PZS Jožetom Rovanom. | Foto: Irena Mušič Habjan Petra Klinar Stražar, žena naj alpinista 2021 Luke Stražarja, najuspešnejša alpinistka 2021 Anja Petek in najperspektivnejši alpinist 2021 Krištof Frelih z načelnikom Komisije za alpinizem PZS Otom Žanom in predsednikom PZS Jožetom Rovanom. Foto: Irena Mušič Habjan ajuspešnejši v alpinizmu v letu 2020: prejemnik priznanja za posebne dosežke David Debeljak, najuspešnejši alpinistki 2020 Sara Jaklič in Marija Jeglič ter najperspektivnejši alpinist 2020 Blaž Karner z načelnikom Komisije za alpinizem PZS Otom Žanom in predsednikom PZS Jožetom Rovanom. | Foto: Irena Mušič Habjan ajuspešnejši v alpinizmu v letu 2020: prejemnik priznanja za posebne dosežke David Debeljak, najuspešnejši alpinistki 2020 Sara Jaklič in Marija Jeglič ter najperspektivnejši alpinist 2020 Blaž Karner z načelnikom Komisije za alpinizem PZS Otom Žanom in predsednikom PZS Jožetom Rovanom. Foto: Irena Mušič Habjan

Za leto 2021 je naslov najbolj obetavnega alpinista pripadel Krištofu Frelihu, najuspešnejša alpinistka minulega leta je Anja Petek, najuspešnejši alpinist pa Luka Stražar. Ker je zlati cepin, ki ga podelijo najuspešnejšim v alpinizmu prenosljiv, je bil v lasti prejemnikov za leto 2020 zgolj nekaj minut.

Perspektivni turni smučar Klemen Španring in najuspešnejša turna smučarka 2021 Karmen Klančnik Pobežin z načelnikom Komisije za gorske športe PZS Robertom Pritržnikom in podpredsednikom PZS Martinom Šolarjem. | Foto: Irena Mušič Habjan Perspektivni turni smučar Klemen Španring in najuspešnejša turna smučarka 2021 Karmen Klančnik Pobežin z načelnikom Komisije za gorske športe PZS Robertom Pritržnikom in podpredsednikom PZS Martinom Šolarjem. Foto: Irena Mušič Habjan

V turnem smučanju, ki bo prvič na zimskih olimpijskih igrah leta 2026 v Cortini d'Ampezzo, je priznanje za najbolj obetavnega tekmovalca prejel Klemen Španring, Luka Kovačič in Karmen Klančnik Pobežin pa sta dobitnika priznanja za najuspešnejšega turnega smučarja oziroma najuspešnejšo turno smučarko leta 2021 v Sloveniji.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin