Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
23. 4. 2014,
16.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Michael Phelps

Sreda, 23. 4. 2014, 16.31

8 let

Plavalni svet čaka vrnitev Phelpsa

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški plavalni superzvezdnik Michael Phelps, najuspešnejši olimpijec vseh časov, se 628 dni po napovedanem koncu kariere vrača v bazene.

Od četrtka do sobote bo 18-kratni olimpijski prvak nastopal na dobro zasedenem mitingu v Mesi v Arizoni. "Nimava velikih pričakovanj, a zelo dobro bo spet nastopiti na tekmi in preveriti pripravljenost," ob vrnitvi pričakovanja zmanjšuje njegov trener Bob Bowman. V Mesi, 30 kilometrov vzhodno od Phoenixa, bo Phelps nastopil na 50 in 100 metrov prosto ter na 100 metrov delfin.

Pripravljenost 28-letnega Phelpsa trenutno poznata le plavalec sam in Bowman, a če se bo Phelps uvrstil v finale na 100 prosto, ga čaka tam izredna konkurenca. Med drugim so za tekmo prijavljeni njegov največji ameriški tekmec Ryan Lochte, olimpijski prvak Adrian Nathan, pa tudi njegov novi partner na treningih, Francoz Yannick Agnel, ki prav tako trenira pri Bowmanu. Tekma bo razkrila precej o delu Phelpsa, ki do zdaj o vrnitvi v bazene še ni javno spregovoril. Trenutno 22-kratni svetovni prvak trenira pet dni na teden, sicer manj kot pred olimpijskimi igrami v Londonu, a Bowman je prepričan, da njegov varovanec trenira dovolj, da se v Mesi na bo osmešil.

Mnenja o Phelpsovi vrnitvi so različna. Plavalec je po igrah v Londonu 2012, kjer je osvojil štiri zlate medalje, poudaril, da ga svet s 30 leti ne bo več videl v bazenu, spet drugi pa so bili prepričani, da bo s 30 leti nastopil na igrah v Riu de Janeiru. Pozneje Phelps v javnih nastopih nikoli ni jasno povedal, ali je plavalne poti res konec ali se bo vrnil v bazene. In kot kaže, so imeli prav tisti, ki so menili, da se bo še enkrat pripravil za največje športno tekmovanje na svetu.

Očitno zdajšnji način življenja, v katerem je igral veliko golfa in pokra ter se udeleževal javnih prireditev, bil je tudi na finalu Super Bowla 2013, nekdanjega plavalca ni zadovoljil. Obenem se je odpočil od treningov, medijev, tekmovanj … "Mojster svoje obrti bo še enkrat užival v svoji umetnosti," k vrnitvi dodaja Bowman. "Mentalno je očitno spet napolnil baterije, ker se je umaknil javnosti," je o vrnitvi povedal ameriški plavalec Ian Crocker. "Odlično. Upam, da je s svojo odločitvijo zadovoljen," je vrnitev komentiral Nemec Paul Biedermann, tekmec Phelpsa predvsem na 200 metrov prosto.

Medtem ko plavalna srenja že na glas govori o pripravi za olimpijske igre v Riu 2016, njegov trener to misel za zdaj še zavrača in pravi, da se mora Phelps še odločiti o tem, ali je za to res pripravljen. To je vsekakor novost, saj sta bila Phelps in Bowman v preteklosti znana po tem, da sta svoje cilje skupaj opredelila za več let vnaprej. A odločilni bodo dosežki na tekmah. Do poletja ima Phelps napovedane še tri nastope, avgusta morda tudi na prvenstvu ZDA.

Ne spreglejte