Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2024,
19.28

Osveženo pred

51 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Pariz 2024 Pariz 2024 paraolimpijske igre Dejan Fabčič

Natisni članek

Četrtek, 29. 8. 2024, 19.28

51 minut

Paraolimpijske igre, 1. tekmovalni dan

Dejan Fabčič začel s svojim najboljšim letošnjim izidom, odbojkarice s porazom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
paraolimpijske igre, Dejan Fabčič | Dejan Fabčič je imel 15. izid kvalifikacij. | Foto Reuters

Dejan Fabčič je imel 15. izid kvalifikacij.

Foto: Reuters

Paraolimpijske igre v Parizu so se danes tekmovalno začele tudi za slovensko odpravo. Prvi je bil na tekmovališčih lokostrelec Dejan Fabčič, ki je imel 15. izid v kvalifikacijah z ukrivljenim lokom, po katerih je dobil tekmeca za prve izločilne dvoboje. S tem izidom je slovenski lokostrelec v konkurenci 30 tekmovalcev dobil za tekmeca Turka Yavuza Papagana, ki je kvalifikacije končal tri mesta za njim.

paraolimpijske igre slovenska reprezentanca
Sportal Osvojili že 52 olimpijskih kolajn, v Pariz so prispeli po nove

Najboljši danes je bil domačin Guillaume Toucoullet, ki si je tako kot drugi Korejec Geonhwi Kwak priboril neposredno uvrstitev v osmino finala, s 652 krogi pa tudi dosegel paraolimpijski rekord. Preostalih 28 tekmovalcev pa se bo pomerilo že v prvi fazi izločilnega dela, 1/16 finala. Lokostrelci bodo tekmovanje nadaljevali prihodnji teden v sredo.

Fabčič je v dopoldanskem delu začel nekoliko zadržano, v prvih šestih serijah je zbral 300 krogov, v popoldanskem delu, ko so morali tekmovalci opraviti še šest serij, pa je dosežek popravil, s 315 krogi in skupno 615 - to je njegov letošnji najboljši izid - pa je bil 15.

"Vesel sem, super. Lepo, da mi je tole uspelo prav na igrah"

"Vesel sem, super. Lepo, da mi je tole uspelo prav na igrah. Na začetku ni bilo videti, da bo tako. Malo smo naštudirali veter, malo sem se jaz spravil v red in ustrelil, kot znam. Super," je nastop ocenil Fabčič in priznal, da je malo treme bilo: "Tudi če si rečeš, da je ne bo, pride. To so le igre, a v drugem delu sem dobil 315 in to je moj rezultat, sem zelo zadovoljen," je še dodal izkušeni paraolimpijec.

V popoldanskem in večernem delu bo na lokostrelskem prizorišču na slovitem območju Invalides v središču mesta nastopila še druga slovenska lokostrelka Živa Lavrinc, ki jo prav tako čakajo kvalifikacije za izločilni del.

Odbojkarice so začele s porazom. | Foto: Reuters Odbojkarice so začele s porazom. Foto: Reuters

Slovenske odbojkarice sede v Parizu začele s porazom

Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede je nastope na paraolimpijskih igrah v Parizu začela s porazom. V uvodni tekmi predtekmovalne skupine B so Slovenke klonile proti Kanadi z 0:3 (-11, -21, -12). Slovenke so v prvem krogu igrale s svetovnimi podprvakinjami Kanadčankami.

Te so bile premočne tekmice, prvi niz so dobile gladko in Slovenkam prepustile le nekaj točk. Začetek drugega je bil za Slovenijo boljši, igra je bila bolj enakovredna, Slovenke so se potem še približale na 12:14 in ob koncu na 21:23, a so tudi ta niz dobile Kanadčanke.

Kanadčanke so jih premagale s 3:0. | Foto: Reuters Kanadčanke so jih premagale s 3:0. Foto: Reuters Tudi v tretjem je bilo razmerje moči podobno, po hitrem kanadskem vodstvu so Slovenke še znižale na 4:6, pozneje pa niso mogle več slediti ritmu Kanade, ki si je hitro priigrala neulovljiv naskok in zmagala že po uri igre.

V skupini B sta še Brazilija in Ruanda. Svetovne prvakinje Brazilke so danes v prvi tekmi premagale afriške prvakinje s 3:0 (13, 10, 7).

Iz vsake od dveh skupin na igrah - v skupini A so Kitajska, Francija, Italija in ZDA - se bodo v polfinale uvrstile prva in druga ekipa, tretja in četrta pa bosta nadaljevali na tekmah za 5. in 7. mesto.

Druga tekma Slovenke čaka v soboto ob 12. uri, tekmica bo Ruanda.

Premier Golob obiskal slovenske paraolimpijce

Potem ko se je v sredo na povabilo francoskega predsednika Emmanuela Macrona udeležil sprejema v Elizejski palači, nato pa prisostvoval svečanemu odprtju paraolimpijskih iger v Parizu, je danes predsednik slovenske vlade Robert Golob obiskal še olimpijsko vas in pozdravil slovenske športnike invalide.

"Osebno mi je zelo pomembno, da sem danes tu, saj vem, da je šport eden izmed načinov, s katerim lahko vsi z omejitvami dokažejo, da niso nič manj vredni kot drugi. Šport je tudi način izražanja, preseganja omejitev in to sporočilo športa je neverjetno," je v olimpijski vasi dejal slovenski premier.

Dodal je, da je bilo to sporočilo vseprisotno tudi na otvoritveni slovesnosti ter v nagovoru parašportnicam in parašportnikom izpostavil, da je pomembno, da so ponosni nase. "Rezultat je manj pomemben. Kar je pomembno, je tisto, kar vas žene in naj vas žene še naprej. Vsem nam dokazujete, da zmorete bistveno več, kot si mislimo. Vaša pot na paraolimpijske igre je dokaz moči človeškega duha in predstavlja navdih za vse nas. Veličina se ne skriva v naših omejitvah, temveč v tem, kako se nadnje dvignemo. Vi to najbolje predstavljate," je povedal Golob.

"Obiskali ste nas kot prvi predsednik vlade v samostojni Sloveniji, ste prvi premier, ki je prišel na paraolimpijske igre, to je res velika čast. Trud, ki ga dajejo parašportniki, ekipe in spremljevalci, je praktično identičen tistemu, ki ga dajejo naši športniki. Invalidi pa imajo še več problemov, da sploh pridejo na trening in podobno. Zato nam zelo veliko pomeni izkazana čast," pa se je v imenu ekipe predsedniku za obisk zahvalil njen vodja Boro Štrumbelj.

paraolimpijske paralimpijske igre Pariz 2024
Sportal Slavnostno odprtje iger spektakularna popotnica za 11 tekmovalnih dni v Parizu #foto
Paraolimpijske paralimpijske igre Pariz 2024
Sportal V Parizu spektakularno odprli paraolimpijske igre #foto
Ne spreglejte